NOVAK PRIHVATIO RAFINU RUKAVICU: Đoković uz dramu dobio Cicipasa i zakazao ISTORIJSKI klasik sa Nadalom u finalu Rolan Garosa
Foto: AP

kakav meč

NOVAK PRIHVATIO RAFINU RUKAVICU: Đoković uz dramu dobio Cicipasa i zakazao ISTORIJSKI klasik sa Nadalom u finalu Rolan Garosa

Tenis -

Najbolji srpski teniser plasirao se u 28. Gran slem finale, pošto je u polufinalu Rolan Garosa savladao Grka Stefanosa Cicipasa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1, pa će u borbi za 18. trofej sa najvrednijih turnira u nedelju od 15 časova igrati sa Rafaelom Nadalom, koji je u tri seta porazio Argentinca Dijega Švarcmana 6:3, 6:3, 7:6.

Ovaj meč imao je dodatnu važnost, jer Novak pobedomn uspeo da osvoji dodatnih 480 poena na ATP listi, koji će ga učiniti prvim teniserom sveta do kraja 2020. godine! Sa tim poenima, završiće godinu kao prvi šesti put u karijeri i dodatno se približiti rekorderu Rodžeru Federeru, koji je na vrhu bio 312 sedmica. Novak ih u ovom trenutku ima 295.

Drugo, ako u nedelju od 15 časova u finalu savlada Rafaela Nadala Đoković bi postao i prvi teniser u istoriji koji je svaki Grand slem osvajao bar dva puta!

Novak je malo stegnuto počeo meč, morao je u prvom gemu, koji je trajao sedam minuta, čak četiri puta da spassava brejk loptu, ali potom kao da se zagrejao, opustio i u naredna dva gema, prvo je oduzeo servis Stefanosu, a zatim lako potvrdio stečenu prednost.

Efektan drop-šot Cicipasa, menja ritam i donosi mu poen u gemu na Novakov servis. Usledila je greška za 15:15, a onda i servis viner Beograđanina za 30:15. Forhend vinerom posle nešto kraćeg riterna Đoković stiže i do 40:15 da bi novim servis vinerom opet potvrdio brejk. Cicipas je potom i u sedmom gemu uspeo da dođe do prilike za brejk, ali ni nju nije iskoristio, tako da je pitanje pobednika u uvodnom delu igre, rešeno brejkom na startu meča.

Drugi set, je bio izjednačen, Cicipas je nagoveštavao da može da zapreti, ali je u petom gemu, vezao četiri uzastopne greške i tako poklonio Novaku prvi brejk u tom delu igre. Novak je do tada imao dve prilike, obe je iskoristio, dok Grk sa druge strane nijednom nije uspeo a do petog gema drugog seta imao je sedam šansi. Grk se potom rasapao, pa je Novak sa dva uzastopna gema došao na set od pobede i 56. meča sa Rafaelom Nadalom. U dosadašnjih 55 Srbin vodi 29:26.

foto: EPA/YOAN VALAT

Treći set je protekao u ujednačenoj igri. Brejk se čekao sve do devetog gema, kada Novak uzima servis Grku i dolazi u priliku da servisom završi posao. Imao je i meč loptu, ali Cicipas, baš tada prvi put u meču oduzima servis najboljem teniseru sveta i produžava meč, a zatim drugim uzastopnim brejkom osvaja set - 5:7.

Cicipas je na kraju trećeg i početkom četvrtog seta igrao najbolji tenis u polufinalu. Ne samo da je vezao pet gtrmova zastopno, nego je to uradio veoma sigurno, kažnjavajući i najmanju Đokovićevu grešku. Prvi brejk u četvrtom setu Grk je napravio bez izgubljenog poena. Brejk je vraćen u narednom gemu, a Novak je pokazao da borba tek počinje.

U petom gemu četvrtog seta Đoković je propustio tri brejk lopte, a zatim je Cicipas zatražio lekarsku pomoć. Imao je grčeve, što je negde i normalno, ako se zna da je poslednjih sedmica igrao mnogo mečeva. Mnogo prilika za brejk Novak nije realizovao u četvrtom setu, a uz TO imao je 14 neiznuđenih grešaka, čime je Cicipasu dao priliku da se potpuno vrati, što je Grk iskoristio.

Početak petog seta doneo je zaprasvo nastavak prethodnog. Sve do trećeg gema, Novak je propuštao brejk prilike, a onda je jedan drop-šot prešao preko mreže, a umorni Cicipas nije mogao do lopte! Novak je delovao mnogo svežije od rivala, što mu je pomoglo da potvrdi brejk, a odmah zatim i duplira prednost, čime je i označio početak kraja maratona u Parizu.

Peti set

6:1 - Gotovo je! Novak je konačno u finalu

5:1 - Rutinski sada Novak privodi meč kraju

4:1 - Cicipas se umorio, a Novak ne propušta priliku da duplira prednost

3:1 - Novak je potvrdio brejk!

2:1 - Konačno! Drop-šot koji Cicipas nije mogao da stigne! Brejk

1:1 - Novak je sa samo jednim izgubljenim poenom došao do gema! Deluje mnogo svežije od Cicipasa

0:1 - Novak je i na startu petog seta propustio brejk loptu

Peti set

foto: AP

4:6 - Cicipas se potpuno vratio! Novak je propustio 11 brejk lopti, imao 14 neiznuđemnih grešaka!

4:5 - Opet je Novak imao brejk loptu, ali se u prvi mah izvukao as servisom. da bi zatim odigrao odlična dva poena

4:4 - Lakši gem za Đoković, koji bi sada trebalo da pritisne Cicipasa

Ušli smo u četvrti sat igre

3:4 - Mnogo prilikaza brejk Novak propušta! To je ono što brine

3:3 - Gem bez oprilike za brejk

2:3 - Tri brejk lopte propušta Đoković!

2:2 - Vraćamo se na početak seta! Nole je uspeo da izjednači

1:2 - Šampion ustaje posle pada! Novak vraća brejk i prekida dug Cicipasov niz od pet vezanih gemova

0:2 - Cicipas pravi brejk bez izgubljenog poena! Kao da je sada sve na strani Grka. Čekamo da se Novak probudi!

0:1 - Cicipas igra najbolji tenis od početka meča. Uzeo je četiri gema za redom

Četvrti set

5:7 - Sve što nije uspeo do sada Cicipas je uradio sa dva vezana brejka, kojima je odveo meč u četvrti set

5:6 - Grk je obezbedio dodatni gem trećeg seta

5:5 - Prvi put u meču Cicipas pravi brejk! Novak je propustio set loptu

5:4 - Brejk! Sledi servis za finale

4:4 - Već drugi gem u kome Novak ne gubi poen kada servira

3:4 - I dalje nema brejka u trećem setu, ali je Grk ovaj put bio blizu da poklekne. Nije se branio od brejk-prilika, ali je delovalo da bi Novak uskoro mogao da ga konačno slomi i onbezbedi 56. okršaj sa Rafelom Nadalom. I to u finalu Rolan Garosa

3:3 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do izjednačenja

foto: EPA Julien De Rosa

2:3 - Cicipas odigrava novi savršen gem u kom nije izgubio ni poen. Prilično lako, servisi idu jako i ravno, Novak izbacuje i pritisak je opet na njegovoj strani

2:2 - Drop-šot Đokovića nije prošao posle servisa, ali je onda prošao smeč sa osnovne linije za 15:15. Iznuđenom, pa neiznuđenom greškom protivnika, Nole je uzeo poene za 30:15 i 40:15. U razmeni nije Stefanos pogodio još jedan forhend, pa je Đoković bez muke poravnao

1:2 - Grk za sada odoleva Đokovićevim pritiscima

1:1 - Cicipas opet propušta priliku za brejk nakon čega Đoković stiže do izjednačenja

0:1 - Cicipas je poveo na statrtu trećeg seta

Treći set

6:2 - Đoković je na korak od 28. Grand slem finala

5:2 - Dupli brejk, Novak servira za osvajanje seta

4:2 - Gotovo bez igre Novak je potvrdio brejk

3:2 - Cicipas je sa četiri greške praktično poklonio Đokoviću brejk

2:2 - Bilo je 15:30, ali bez opasnosti

1:2 - Bilo je 0:15 i 15:30, ali je brejk šansa izostala

1:1 - Gem je trajao više od osam minuta a greškama Cicipasda iz bekhenda Novak je uspeo da sačuva servis

0:1 - Cicipas bez izgubljenog poena uzima set

Drugi set

6:3 - Vinerima Novak, posle igre na razliku dolazi do prvog seta

5:3 - Lak gem za Cicipasa

5:2 - Spasavanjem brejk lopte Novak je došao na korak od osvajanja prvog seta

4:2 - Tri od četiri poena Cicipas je dobio posle dobrog servisa

4:1 - Efektan drop-šot Cicipasa, menja ritam i donosi mu poen u gemu na Novakov servis. Usledila je greška za 15:15, a onda i servis viner Beograđanina za 30:15. Forhend vinerom posle nešto kraćeg riterna Đoković stiže i do 40:15 da bi novim servis vinerom opet potvrdio brejk.

3:1 - Cicipas je sa samo jednim izgubljenim poenom, uzeo prvi gem u svom prvom Grand slem polufinalu

3:0 - Brejk je potvrđen sigurnim servis gemom

2:0 - Đoković je kaznio neiznuđene greške Cicipasa i odmah napravio brejk

1:0 - Dug gem trajao je sedam minuta. Novak je spasao četiri brejk lopte, dobro ga je služio forhend

Prvi set

Ovaj meč ima i jednu posebnu važnost, jer Novak ima šansu da osvoji dodatnih 480 poena koje će ga učiniti prvim teniserom sveta do kraja ove godine!

Sa tim poenima, završiće godinu kao prvi šesti put u svojoj karijeri i osigurati svoje mesto koje mu sa pravom pripada toliko dugo da će Federerov rekord biti daleko za jednocifren broj.

Novak je do polufinala došao pobedom nad Špancem Pablo Karenjom Bustom, dok je Cicipas bio boji od Andreje Rubljova iz Grčke.

Đoković ima 33 godine i prvi je igrač planete. Stefanos je 11 godina mlađi i nalazi se na šestom mestu ATP liste.

Njih dvojica imaju pet odigranih mečeva, a Novak u pobedama vodi 3:2. Poslednji put sastali su se u finalu turnira u Dubaiju ove sezone kada je srpski as slavio sa 6:3, 6:4.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track