Najnovije vesti

ANA IVANOVIĆ POMAŽE PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA: Tako mali da bi u srce stali!
Foto: AP

svi za bebe

ANA IVANOVIĆ POMAŽE PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA: Tako mali da bi u srce stali!

Tenis

Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ove godine će biti obeležen na poseban način - humanitarnom kampanjom pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“.
 

Ideja akcije je da svi građani i firme podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

foto: Emil Vaš/UNICEF Srbija

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet dođe više od četiri hilajde sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakoga dana sedeam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Ovu divnu kampanju podržala je nekada najbolja svetska teniserka Ana Ivanović u svojstvu ambasadorke UNICEF, Ana Ivanović, koja je posetila jedinicu neonatalne intenzivne nege u Beogradu.

foto: Emil Vaš/UNICEF Srbija

- Veoma sam srećna kada vidim koliko dece može da preživi ukoliko im za to osiguramo najbolje uslove. Pozivam sve da se uključe u ovu kampanju i pomognu koliko mogu, kako bi svaka beba u Srbiji dobila šansu da preživi i razvije svoje pune potencijale - poručila je naša teniserka.

Sredstva prikupljena tokom kampanje biće namenjena za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba, te podršku u osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji. Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

Kurir sport 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...