NOVAKU SVI GLEDAJU U LEĐA! ATP DODELIO NAGRADE NAJBOLJIMA: Srbin bez premca u 2020.
Foto: Profimedia

nije bilo dileme

NOVAKU SVI GLEDAJU U LEĐA! ATP DODELIO NAGRADE NAJBOLJIMA: Srbin bez premca u 2020.

Tenis -

Svetska teniska asocijacija proglasila je najuspešnije igrače u godini na izmaku.

Najbolji igrač godine je Novak Đoković, a drugačije nije ni moglo da bude, jer je tokom cele godine bio broj 1, pa je i godinu završio na prvom mestu.

- Srbin je završio godinu na prvom mestu, rekordni šesti put u poslednjih deset godina, nakon sjajne godine u kojoj je osvojio četiri titule. Đoković je dobio prvih 26 mečeva u sezoni, ostvarivši istorijski osmi trijumf na Australijan openu, a podignuvši pehare i u Dubaiju, Sinsinatiju i Rimu. Takođe, bio je drugi na Rolan Garosu i polufinalista na završnom mastersu. Sa 33 godine, šest meseci i 16 dana Đoković je postavio rekord kao najstariji igrač koji je godinu završio kao prvi igrač sveta. Đoković se izjednačio sa svojim dečačkim idolom Pitom Samprasom, koji je takođe šest puta bio prvi na kraju godine - stoji u objašnjenju na sajtu ATP-a.

Podsetimo, Đoković je šestu godinu završio kao najbolji na planeti, a prvi teniser sveta do danas je bio 300. sedmica. Nalazi se iza Rodžera Federera (312), a naredne godine se očekuje da obori i taj rekord.

Novak Đoković, ATP kup
foto: EPA-EFE/MARK EVANS

Najbolji dubl godine čine Mate Pavić i Bruno Soareš, a za povratnika godine proglašen je Vasek Pospišil. Kanađanin je veliki deo 2019. godine proveo oporavljajući se od operacije leđa, ispao je iz prvih 100, a onda se vratio i 2020. završio kao 61. igrač planete.

Igrač koji je najviše napredovao je Andrej Rubljov. Rus je blistao tokom cele 2020. i sa 23. mesta na ATP listi došao je do osme pozicije. Usput je osvojio pet titula, više nego ijedan igrač na ATP turu tokom sezone.

Mladi Španac Karlos Alkaraz izabran je za Novajliju godine. Momčić od 17 leta je godinu počeo kao 491. a završio je kao 141. na svetu.

Rafa Nadal je sezonu okončao kao drugi na planeti, ali je dobio nagradu Stefan Edberg, za najkorektnijeg igrača.

„Kolege igrači su drugog tenisera sveta Nadala izabrali za nagradu Stefan Edberg treću godinu zaredom, a četvrti put ukupno. Prepoznali su njegov profesionalizam, integritet na terenu i van njega, fer igru“, piše ATP. Kandidati za ovu nagradu bili su i Dominik Tim, Džon Milman i Dijego Švarcman.

Iako je propustio gotovo celu sezonu, nije mogao Rodžer Federer da prođe bez nagrade. Njega su navijači izabrali za najomiljenijeg tenisera sveta. I to 18. put uzastopno!

Najbolji trener godine je Fernando Visente, čiji je pulen Andrej Rubljov.

Priznanje za humanitarca godine odneo je Fransis Tijafo.

ATP NAGRADE 2020.

Igrač sezone: Novak Đoković

Dubl sezone: Mate Pavić (Hrvatska) / Bruno Soareš (Brazil)

Povratak godine: Vasek Pospišil (Kanada)

Igrač koji je najviše napredovao: Andrej Rubljov (Rusija)

Novajlija godine: Karlos Alkaraz (Španija)

Nagrada "Stefan Edberg" za fer-plej: Rafael Nadal (Španija)

Humanitarna nagrada "Artur Eš": Frensis Tijafo (SAD)

Omiljeni igrač navijača: Rodžer Federer (Švajcarska)

Omiljeni dubl navijača: Džejmi Mari i Nil Skupski (V. Britanija)

Trener godine: Fernando Visente (trener Andreja Rubljova)

Trenerska nagrada "Tim Galikson": Bob Bret (Australija)

Novinarska nagrada "Ron Bukman": Kevin Mičel (Gardijan, V. Britanija)

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track