ZLATNI ČAJNIK ČEKA NOVU ŠAMPIONKU: Halep ne brani trofej, Krunić napada
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships 2021

WTA DUBAI

ZLATNI ČAJNIK ČEKA NOVU ŠAMPIONKU: Halep ne brani trofej, Krunić napada

Tenis -

Počeo je važni turnir WTA 1000 serije “Dubai Djuti Fri Tenis Čempionšips” za dame, a prošlogodišnja šampionka Halep neće braniti trofej

Uprkos svim komplikacijama koje odigravanje profesionalnih ATP i WTA teniskih turnira nosi ove turbulentne sezone, turneja je stigla na Bliski istok – prvo u Dohu, a zatim i u Dubai.

Da su turniri u Kataru i naročito u Emiratima i dalje veoma popularni među igračima i igračicama svedoči i veliki broj prijavljenih asova iz vrha svetskog tenisa, i Dubai Djuti Fri Tenis Čempionšips ni ove godine u tom smislu nije bio izuzetak. Ipak, pred njegov sam početak – braniteljka prošle godine osvojenog trofeja (u obliku velikog zlatnog čajnika) Simona Halep je morala da se izuzme iz konkurencije usled bolova u donjem delu leđa, a uz nju su se sa turnira povukle i Vika Azarenka, Fiona Fero i Paola Badosa.

Iako je, pre svega, izostanak Halep i Azarenke svakako razočaravajući za brojne poklonike ove dve igračice – činjenica da se, za sada, tu zaustavio skoro redovni proces otkazivanja većeg broja nositeljki sa ova dva turnira obećava da će se u Ejviejšn Centru ove godine gledati odličan i nezivestan ženski tenis.

Pre svega, u žrebu su prva nositeljka Svitolina (jedna od tri igračice u istoriji koje su odbranile osvojeni trofej u Dubaiju), Karolina Pliškova (2. nositeljka), Sabalenka (3), Kvitova (4), Bertens (5), bivša osvajačica turnira Bencič (6), Poljsko čudo od devojčice Švjontek (8), jedna od igračica u najboljoj formi u 2021. Muguruza (9) i Belgijanka Mertens (10), ali i sjajne Kijz, Vondrušova, Ribakina, Kontavejt i još jedan „vunderkind“ – amerikanka Koko Gof. U dobroj formi su i Karolin Garsija (u prvom kolu u 3 seta eliminisala Kerber), Kiki Mladenović (u 2 seta bolja od 13. nositeljke Petre Martić), „hit“ sa Australijen Opena Džesika Pegula (glatko dobila Sevastovu u prvom kolu) – ali i iskusna Svetlana Kuznjecova (bolja od Kineskinje Kjang u 3 seta).

Gornji deo žreba bi mogao da donese nekoliko velikih iznenađenja – gde pre svega mislimo na spomenutu Kuznjecovu, koja bi već u narednom meču mogla da ugrozi dalji hod prve nositeljke Svitoline ka završetku turnira.

Ako Kijz i Benčić održe trenutnu formu, trebalo bi ih očekivati u međusobnom meču osmine finala – ali bi Potapova ili Kudermetova mogle da ih u tome poremete kroz nadahnutu igru ili usled podcenjivanja protivnice. Kvitova je projektovana čak do samog finala, ali bi pobede Bertens, Ribakine i Vondrušove mogle da im se oslade do eventualnog meča protiv favoritkinje iz Češke i da odigraju meč vredan kandidature za prvu titulu u Dubaiju baš kada je najpotrebnije.

Ribakina će, doduše, već u narednom kolu imati težak posao protiv lokalno obožavane Tunižanke Žaber – igračice sa jednim od najjačih „iks“ faktora na turneji u protekle 2 godine – pa možda u tome leži već naredno iznenađenje turnira. Ipak, po svemu viđenom do sada ove sezone, i pod uslovom da se izbegnu moguće kalkulacije pred naredne turnire na turneji – bilo bi najrealnije da se u polufinalu iz gornjeg dela žreba nađu Medison Kijz i Petra Kvitova.

U donjem delu žreba – festival neizvesnosti! Sama činjenica da je projektovano da se u osmini finala odigra meč dostojan finala ovog i brojnih drugih turnira WTA turneje – Švjontek protiv Muguruze – govori da je bukvalno sve moguće do samog finala. Ni drugi očekivani mečevi u toj fazi žreba nisu mnogo slabiji (ni u gornjem ni u donjem njegovom delu) - Kontavejt protiv Sabalenke, Garsija protiv Rodžers i naročito još jedna senzacija iz Melburna - Pegula protiv Karoline Pliškove – pa bi sasvim realno bilo da se u polufinalu nađu Sabalenka, Švjontek, Muguruza, Pegula ili Pliškova.

Blagu prednost usled nedavnih dobrih rezultata i gladi za uspesima bi mogla da dobije Švjontek, a Karolini Pliškovoj ne bi bio prvi put da razočara u ulozi favoritkinje ako bi dozvolila da joj Pegula ili čak i Garsija prekinu trasirani put ka polufinalu – na brzoj podlozi centralnog terena u Dubaiju koji bi trebao da izuzetno odgovara njenom stilu igre servis – viner.

Od naših igračica ove godine nastupa samo Aleksandra Krunić, u paru sa ruskinjom Panovom – koje će u prvom kolu igrati protiv para Kudermetova – Baboš.

Češko ili istočnoevropsko finale – ili možda čak i sveameričko – pripadaju listi scenarija koja bi mogla da se odigraju na ovom izuzetnom turniru ove godine. Svako sledeće kolo će sigurno nositi brojne zanimljive momente i obrte koje će privilegovana publika na terenima Ejviejšn Centra imati prilike da pozdravi u dugo anticipiranoj nedelji vrhunskog tenisa u Dubaiju.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track