UDARAC KOJI JE PROMENIO ISTORIJU TENISA: Pre 10 godina Novak stajao sam protiv Federera i njujorške publike a onda se desilo čudo
Foto: Shutterstock/Adam Vilimek, Profimedia

ZA SVA VREMENA

UDARAC KOJI JE PROMENIO ISTORIJU TENISA: Pre 10 godina Novak stajao sam protiv Federera i njujorške publike a onda se desilo čudo

Tenis -

Ako jednim udarcem u tenisu možeš da poručiš protivniku i navijačima da ti ne mogu ništa, Novak je to uradio protiv Federera u trenutku kada je u potpunosti menjao put kojim će tenis ići, a da mi to čak nismo ni znali.

Pre 10 godina, 10. septembra 2011. godine, tek tri meseca nakon što je prvi put stigao do prvog mesta ATP liste, Novak Đoković je igrao polufinale US Opena protiv Rodžera Federera koji je u tom trenutku imao bolji učinak u međusobnim duelima (14-9).

Na početku te godine Rodžer je imao 13-6, ali 2011. godina je bila Novakova godina i niko nije mogao da tvrdi drugačije. Prethodne tri sezone je Đoković pokušavao da dođe do nivoa Švajcarca i Rafaela Nadala, u tom periodu je pokazao da može da napravi problem velikim rivalima, ali tek s vremena na vreme su ljubitelji tenisa od njega videli nivo koji prikazuju pomenuta dvojica.

A, onda je u 2011. godini Đoković u potpunosti preuzeo vrh. Sezonu je počeo sa neverovatne 43 pobede bez ijednog poraza. Prvi koji se te godine radovao posle meča sa Novakom bio je upravo Federer u polufinalu Rolan Garosa. Nešto kasnije je Đoković pobedio Rafaela Nadala u finalu Vimbldona i osim što je prvi put podigao pehar na grend slemu u Londonu stigao je do prvog mesta.

Novak Đoković
foto: Profimedia

"Srbin najbolji na svetu i to u takvoj konkurenciji?", čudili su se mnogi tog leta. Naravno, svi znamo kako je izgledao period od narednih 10 godina, ali ostaćemo još u toj magičnoj 2011.

US Open je, polufinale, Đoković i četvrtu godinu zaredom igra protiv Federera u Njujorku nakon što je prethodno od Švajcarca na poslednjem grend slemu u sezoni poražen tri puta, uz jednu pobedu.

Nole je u meču za finale 2011. pobedio Federera koji je imao problem da prihvati činjenicu da nije najbolji, pa je posle meča pričao gluposti na Novakov račun... U finalu je potom bio bolji od Nadala. U četiri seta, bez previše muka i problema. To je bio prvi od ukupno tri trofeja u karijeri koji je na Artur Ešu podigao Novak, ali ipak polufinale protiv Federera je meč koji će zauvek ostati upamćen kao meč koji je u mnogome uticao na dalji tok belog sporta.

I to sve zbog načina na koji je Đoković pobedio nakon što se podigao iz ambisa.

Novak Đoković, Rodžer Federer
foto: Profimedia

U prvom (7:6) i drugom setu (6:4) je bio bolji Švajcarac, dok je Nole osvojio treći (6:3) i četvrti (6:2) period igre da bi u petom setu Novak prepustio rivalu gem na svoj servis bez osvojenog poena. Federer je imao 5:3, što je značilo da ima i servirs gem za pobedu.

Na 30:15 za Federera u odlučujućem gemu, Đoković je poslao ritern u mrežu. Na opšte odušveljenje velike većine navijača u Njujorku, Rodžer je dobio dve uzastopne meč lopte.

Prvi poen igrao se sa "đus strane", verovatno jače za Federerov servis. Artur Eš je bio spreman za eksploziju, svi su čekali još jedan poen, možda čak i as pa da započne veliko slavlje.

E, baš tada su svi oni uživo prisustvovali trenucima za tenisku istoriju.

Đoković je prihvatio reakciju navijača onako kako samo on ume. Sa njegovog izraza lica je moglo da se pročita: "Aha, tako znači. Stvarno to od mene tražite?".

Zatim se fokusirao na Federera, spremio se za odlučujući poen, energiju publike je skupio u jedan udarac - forhend. Švajcarac je samo gledao kako loptica pada pored njega. A, pala je u teren, ispaljena Novakovim riternom kao iz topa, pa miljenik Amerikanaca nije stigao ni da pomisli da krene ka njoj.

Može da se priča o tome da li je Federer pogrešio odabirom servisa. Loptica je dostigla brzinu od 174 kilometara na čas, a nije baš ni išla u ugao servis polja. Verovatno je očekivao da se loptica ni ne vrati na njegovu stranu baš kao što je to bio slučaj poen ranije. Da je bio hrabriji ili pametniji ili možda nešto treće, Federer bi osvojio poen i pobedio u tom polufinalu.

Ako jednim udarcem u tenisu možeš da poručiš protivniku i navijačima "je*i te se", Novak je to uradio tim forhendom i zato je baš taj jedan udarac 10. septembra 2011. godine, u polufinalu US Opena, pri rezultatu 2:2, 5:4 i 40:15 za Federera nemerljivo važan za tenisku istoriju.

Posle toga, naravno da će Novak da osvoji i sledeći poen, ništa drugo nije bilo opcija! Ovog puta je Federer shvatio šta mora da uradi, loptica je nakon njegovog servisa išla brzinom od 198 kilometara na sat, pala je na liniju polja i išla pravo u Đokovićevo telo. Srbin je imao mnogo teži zadatak u odnosu na prethodni poen, uspeo je da vrati servis tek tako da loptica samo pređe na Federerovu stranu. Švajcarac je napao, ali je pogodio vrh mrežice nakon čega je loptica pala u aut.

U tom trenutku već ništa nije moglo da zaustavi Novaka da vrati brejk, potom i izjednači na 5:5 i u naredna dva gema završi posao protiv slomljenog Federera.

Nemoćan i šokiran miljenik navijača je nakon meča upitan da komentariše taj forhend projektil koji ga je sprečio da uđe u finale grend slema koji je osvojio pet puta pre tog dana i nijednom više u toku karijere.

Rodžer Federer
foto: Profimedia

- Čudno je što moram da objašnjavam ovaj poraz jer sam zaslužio da budem na "pobedničkoj" konferenciji za novinare. Pouzdanje? Da li me zezate? Molim vas, neki igrači tako igraju, kada gube 5:2 u trećem setu krenu na sve li ništa, samo udaraju lopticu. Nikada nisam igrao na taj način, verujem da se težak rad isplati. Teško mi je da to razumem, kako možeš takav udarac da odigraš na meč lopti? - još uvek u neverici je govorio Rodžer nakon meča.

Ali ni dan danas, posle svega što se desilo od te 2011. godine, niko od nas koji kapiramo ne očekuje od drugih da skapiraju ko je i šta je Novak Đoković.

Kurir sport/Aleksandar Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track