NEREALNA BAJKA! Tinejdžerka na početku godine bila 345. na svetu, sada je pobedom na US Openu zaradila 2,5 miliona!
Foto: Profimedia

istorija

NEREALNA BAJKA! Tinejdžerka na početku godine bila 345. na svetu, sada je pobedom na US Openu zaradila 2,5 miliona!

Tenis -

Mlada Ema Radukanu je na US Openu imala glavnu ulogu u jednoj od najlepših teniskih priča.

Britanka je grend slem u Njujorku započela kao 150. igračica sveta, godinu kao 345, a postala je prva među teniserkama i teniserima koja je do titule na jednom grend slemu stigla preko kvalifikacija. To je učinila ubedljivo, bez izgubljenog seta.

Radukanu je u finalu pobedila Lejlu Fernandeš (6:4, 6:3), još jednu mladu teniserku, a statistika i brojke sa ovog turnira deluju neverovatno.

Ema je rođena u Torontu, živi u Londonu, njena majka je rođena u Šangaju, a otac u Bukureštu. Na US Openu je igrala u prvom "tinejdž finalu" još od 1999. godine kada je Serena Vilijams pobedila Martinu Higins.

Pred turnir u Njujorku je igrala na Vimbldonu (stigla do četvrtog kola) i to je bio njen jedini grend slem u karijeri, a na Artur Ešu je ušla u tenisku istoriju i u 30 najboljih na svetu.

Postala je najmlađi grend slem šampion još od kada je Marija Šarapova 2004. godine osvojila Vimbldon, a ušla je i na top 10 listu najmlađih osvajača najvećih turnira u muškoj i ženskoj kategoriji.

Posebno je zanimljiva informacija da, neračunajući grend slemove, ona još uvek nema pobedu na VTA turu! Nikada Radukani nije igrala meč na šljaci, niti meč koji je završen u tri seta.

Osim Vimbldona i US Opena, Britanka je igrala isključivo na čelendžerima i ITF turnirima, pa je zanimljiv i spisak turnira na kojima je podigla trofej:

Tiberias, nagrada 15.000 dolara.

Antalija, nagrada 15.000 dolara.

US Open, nagrada 2.500.000 dolara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track