NADAL JE PROMENIO ISTORIJU MEDICINE: Rafa uradio nešto što su doktori smatrali NEMOGUĆIM!
Foto: Profimedia

FENOMEN

NADAL JE PROMENIO ISTORIJU MEDICINE: Rafa uradio nešto što su doktori smatrali NEMOGUĆIM!

Tenis -

Rafael Nadal, španski teniser, povukao se nakon Rolan Garosa sa teniskog terena zbog povrede koja ga prati od 2005. godine.

Španca muči tzv. Miler-Vajsova bolest koja ga prati od 2005. godine.

Naučnik iz oblasti matičnih ćelija doktor Jasmin Nurković je objasnio sa čim se bori Nadal.

Nurković je otkrio i da je Španac prvi sportista koji je uspeo da bude profesionalac, a da ima problem sa specifičnom bolešću poput Miler-Vajsove.

"Kao što je uticao i menjao tenis i ostavio trag koji će sigurno biti istorijski, tako će Nadal i u ovoj specifičnoj oblasti medicine ispisati istoriju. Do sada nije bilo profesionalnog sportiste sa ovom bolešću i lično bih voleo da pobedi svu naučnu statistiku, klinička predviđanja i vrati se na teren kao nekada. Nažalost, moja naučna pronicljivost i kliničko iskustvo nisu tako optimistični”, rekao je Nurković za "Sputnik".

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Doktor je potom detaljno objasnio kakva je to bolest.

Miler-Vajsov sindrom ili bolest označava spontanu osteonekrozu tj. propadanje jedne kosti u središnjem delu stopala koja se zove navikularna kost. Ne postoji tačan uzrok ove bolesti, ali su poznati brojni faktori koji doprinose njenom nastanku i razvoju. Ovo stanje je karakteristično za odrasle i vrlo je retko, nešto češće kod žena, a retki su naučni radovi koji detaljno opisuju propadanje te kosti“, objasnio je Nurković

Kada je objavljeno da će se Nadal operisati, mnogi medicinski stručnjaci iz celog sveta zabrinuto su konstatovali da to ne bi trebalo da uradi.

Nurković je objasnio i taj problem

Obično se javlja kod pete decenije života i pacijent oseća teskobe u smislu bola u srednjem delu stopala, bolnog oslonca i hoda, otežanog savijanja stopala i značajnog ograničenja dnevne funkcionalnosti. Što se tiče lečenja postoje različita mišljenja i pristupu, a to samo znači da nijedno rešenje nije dovoljno dobro. Operacija se radi u ekstremno retkim situacijama i nema visok procenat uspešnosti”, rekao je stručnjak.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Međutim Nadal je ipak to uradio.

Nurković je istakao da profesionalni sportisti kakva god povreda bila u pitanju moraju da imaju specifičan tretman lečenja.

Svako bolesno ili traumatsko stanje u profesionalnom sportu je malo drugačije u odnosu na ljude koji su rekreativci ili na one koji uopšte nemaju fizičke aktivnosti. Imajući u vidu da je Rafa profesionalac na visokom nivou već nekoliko decenija to potpuno menja i dijagnostiku i terapijske mere koje se eventualno preduzimaju. Ono čime se prosečan pacijent zadovoljava u terapijskog ishodu, to je daleko od želje profesionalnog sportiste i lekara koji ga leči. Zato sam siguran da Rafael ima drugačiji tretman”, istakao je Nurković.

Nadal se oglasio nakon operacije i zabrinuo navijače izjavom da nije očekivao da će hramati. Iako veruje u povratak, prognoze Nurkovića nisu optimistične.

Scenario je bio da igram na Vimbldonu, Olimpijskim igrama ili US openu. U tom scenariju nije bilo da danas hramam. Morate da se prilagodite i prihvatite stvari kakve dolaze da bih se vratio u poziciju da se borim za ono što želim. Odlučan sam u tome“, istakao je nedavno Nadal.

Ali koliko Nadal ima nepokolebljivu veru, nauka ima drugačije mišljenje.

Stanje je nepredvidivo, a spontana osteonekroza navikularne kosti može se isto tako spontano zaustaviti. U zavisnosti od stadijuma, veličine i funkcije dela kosti koja ostaje, zavisi i stepen izlečenja. Kod ljudi koji se ne bave profesionalnim sportom to može biti zadovoljavajuće, ali svi znamo da sitnice kod profesionalaca prave razlike, a ja bih rekao da je ovo „dovoljna sitnica“ da značajno utiče na karijeru Rafe Nadala u negativnom smislu”, zaključio je doktor Nurković za Sputnjik.

Rafael Nadal ipak uz Miler-Vajsovu bolest ima priliku bude jedan od najuspešnijih tenisera svih vremena, sa 20 osvojenih Grend slem titula. Španac taj broj deli sa Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom koji su takođe po 20 puta podizali pehare sa najvećih turnira.

Kurir sport / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track