SRBIJA IZGUBILA OD HRVATSKE U POLUFINALU Nesrećan kraj Dejvis kupa, Đoković doneo jedini bod, najbolji dubl sveta rastužio Srbe
Foto: Profimedia

šteta

SRBIJA IZGUBILA OD HRVATSKE U POLUFINALU Nesrećan kraj Dejvis kupa, Đoković doneo jedini bod, najbolji dubl sveta rastužio Srbe

Tenis -

Dejvis kup reprezentacija Srbije poražena je u polufinalu Dejvis kupa od Hrvatske.

Poen odluke za naše komšije doneo je najbolji dubl sveta Mektić/Pavić, koji je u dva seta 5:7, 1:6 bio bolji od srpskog para Đoković/Krajinović.

Odluka je zapravo pala već u prvom meču. Dušan Lajović je imao šansu da donese prednost Srbiji, ali je doživeo šokantan poraz protiv 279. tenisera sveta, Borna Goje, iako je osvojio prvi set. Taj meč završen je rezultatom 6:4, 3:6, 2:6.

Još jednom je sve palo na leđa Novaka Đokovića, navikli smo na to tokom ovogodišnjeg izdanja Dejvis kupa. Najbolji teniser sveta je na terenu protiv Marina Čilića proveo sat i 41 minut igre, pobedio je u dva seta 6:4, 6:2, a onda je, posle otprilike pola sata ponovo izašao na teren kako bi pokušao da napravi čudo protiv najboljeg dubla sveta, Nikole Mektića i Matea Pavića.

Pričaće se puno o odluci, ko god da je napravio, da umesto prijavljenog Nikole Ćaćića najboljeg srpskog dubl igrača, sa Novakom na teren izađe Filip Krajinović.

Verovatno su u srpskom timu imali svoje ideje i ciljeve koje su želeli da postignu takvom zamenom, međutim, nisu Đoković i Krajinović uspeli da pruže ozbiljniji otpor Mektiću i Paviću.

U prvom setu jesu "preživljavali" i držali se dobro do samog kraja, a onda je na servisu Krajinovića stigao prvi brejk, što je značilo i kraj prvog seta, da bi se u drugom sve raspalo u igri srpskog para. Đoković je vukao naš dubl, u prvom setu briljirao uz pomoć servisa, ali u drugom setu nije bilo spasa.

Hrvatski teniseri su napravili dva brejka, a posle prvog kada je na semaforu pisalo "3:1", Đoković je imao izliv besa i frustracije. Šutirao je torbu kod klupe reprezentacije Srbije, a Hrvati su mirno priveli meč kraju i obezbedili prolazak u finale gde će igrati sa boljem iz duela Rusija - Nemačka.

Tok meča:

Đoković/Krajinović - Mektić/Pavić 5:7, 1:6

Drugi set:

1:6 - KRAJ MEČA! Hrvatska je u finalu Dejvis kupa. U poslendjem gemu Srbija je stigla do prve brejk lopte, ali nije to spasilo Srbiju u ovom mečuč.

1:5 - Brejk! Pao je i Novakov servis... Hrvati na korak od finala.

1:4 - Nije da nismo videli ništa od Novaka i Filipa u ovom gemu, pokazali su želju da se vrate u meč. Ipak, nije to donelo nešto sa čim se već nisu susreli Hrvati u ovom meču.

Nisu za džabe najbolji dubl igrači na svetu:

1:3 - Ovo je sada već ozbiljno teška situacija. Još jednom je Srbija izgubila gem u kojem je Krajinović servirao. Iako ima još prostora za preokret, Hrvati su u ovom trenutku već blizu pobede. Đoković je potom nervozno reagovao kod klupe reprezentacije Srbije.

1:2 - Dve vezane duple servis greške na startu gema. Mektić je imao problem, ali je potom ispravio stvar as udarcem i servis vinerima u nizu. Najbolji dubl sveta je stigao do novog gema, a srpski par još uvek nije imao brejk loptu.

1:1 - Đoković siguran, a drugi gem drugog seta bio je prvi na meču koji je završen sa nulom. Dobri servisi Novaka, svakako je to važno.

0:1 - Servisom Pavića otvoren je drugi set, Hrvati očigledno nemaju nameru da uspore.

Prvi set:

5:7 - Brejk! Šteta za prvi set. Deluje da je iskustvo presudilo da Hrvatska povede sa 1:0. Imala je Srbija 30:0 na servisu Krajinovića, ali od tog trenutnka nije osvojila nijedan poen, a Mektić i Pavić su doneli prednost Hrvatskoj.

5:6 - Ponadali su se srpski navijači, da bi ovo mogao da bude gem u kojem će Hrvati imati problem, ali nakon prvog poena koji je pripao Srbiji, Mektić i Pavić su vezali četiri. Pritisak je na Krajinoviću koji servira u narednom gemu.

5:5 - Opet vezuje as udarce Đoković... Stigao je do sedmog, a set je ušao u dramatičnu završnicu. Krajinovićev dobar potez na mreži doprineo je osvajanju 10. gema.

4:5 - Znatno lakše do gemova dolazi hrvatski dubl. Ovog puta je Pavić servirao, a Đoković i Krajinović nisu mogli praktično ništa da učine.

Velika borba u Madridu:

4:4 - Nezgodno je bilo, na Filipov servis Mektić i Pavić su imali 0:30, potom i brejk loptu. To je bila peta od početka meča koju je srpski par spasio.

3:4 - Delovalo je da sedmi gem može da postane prvi na ovom meču koji je završen sa nulom. I bilo bi tako da Mektić nije napravio duplu grešku.

3:3 - Manji problem sa palcem ima Novak, Miljan Amanović, fizioterapeut reprezentacije Srbije, prišao je klupi tokom pauze kako bi video o čemu se radi. Nije to smetalo Đokoviću, ali srpski par jeste imao nove probleme. Od 40:0, hrvatski par je stigao do izjednačenja, Novak je odservirao as, potom još jednom dobro servirao, za novo izjednačenje.

Luka Jović i Sofija Milošević bodre Srbiju od prvog meča u kojem je Dušan Lajović poražen. Još uvek su u dvorani.

Luka Jović, Sofija Milošević
foto: TSS / Neda Miletić

2:3 - Pavić dobrim servisom otklanja šanse Srbije da zaprete. Prethodno su Hrvati dokazali da nisu roboti i da, iako su najbolji dubl par na svetu, mogu da naprave jeftine greške.

2:2 - U odnosu na prvi gem u kojem su naši teniseri servirali, potpuna razlika. Krajinović je sada bio na servisu, a naš par nije imao problem.

1:2 - Prvi as i za Hrvate. Servirao je Mektić, a Srbija je, zahvaljujući duploj greški i dobrom potezu Krajinovića osvojila dva poena.

1:1 - Nije dobro počelo, tri vezane brejk lopte je imao hrvatski par, a onda neverovatna reakcija Đokovića koja je. Prvo je odservirao servis viner, a onda vezao tri as udarca! Usledila je još jedna brejk lopta, ali i još jedan as Novaka.

0:1 - Lagan gem za početak meča. Hrvati imaju prednost.

Ovako su teniseri izašli na teren:

Marin Čilić nije najbolje prihvatio poraz od Đokovića, što se videlo po njegovoj reakciji:

U poslednjem trenutku je došlo do promene, umesto Nikole Ćaćića dubl će sa Đokovićem igrati Filip Krajinović. Prvog finalistu ovogodišnjeg izadnja Dejvis Kupa odlučiće dubl okršaj između Srbije i Hrvatske. Odluka će pasti u trećem meču pošto je Lajović u prvom duelu dana poražen od Borne Goja, iako je osvojio prvi set. Treba podsetiti da je Borna tek 279. teniser na ATP listi.

Novak Đoković, Nikola Ćaćić
foto: Profimedia

U drugom meču dana Novak je lako izašao na kraj sa Marinom Čilićem koji ove godine definitivno nikako ne može da pronađe svoju formu, pa je tako prvi teniser sveta ovaj okršaj rešio u svoju korist u dva seta.

Srbija je za dubl prijavila specijalistu Nikolu Ćaćića i naaravno Novaka Đokovića, dok će Hrvati nastupiti u najjačem sastavu. Dva najbolja dubl igrača Mate Pavić i Nikola Mektić odmeriće snage sa srpskim dublom. Ipak, u poslednji čas došlo je do promene. Za Srbiju će umesto Ćaćića, sa Novakom, igrati Filip Krajinović.

Početak meča zakazan je za 21 čas.

U drugom polufinalu snage će odmeriti selekcije Rusije i Nemačke.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track