ĐOKOVIĆ BI MOGAO DA PADNE NA TREĆE MESTO: Šta sve NOVAK GUBI ako ne ode u Australiju?
Foto: Profimedia

Noletu preti velika opasnost

ĐOKOVIĆ BI MOGAO DA PADNE NA TREĆE MESTO: Šta sve NOVAK GUBI ako ne ode u Australiju?

Tenis -

Odluka, doduše još uvek nezvanična, Novaka Đokovića da odustane od ATP kupa, potencijalno i od Australijan opena, mogla bi najboljeg tenisera sveta skupo da košta.

U slučaju da srpski as ne bude igrao u Sidneju i Melburnu, propustio bi šansu da postane rekorder po broju Grend slem titula, izgubio bi veću količinu para, ali verovatno i prvo mesto na ATP listi.

Novak u 2022. godinu ulazi kao rekorder po broju nedelja na vrhu ATP liste, ali mu nedostaje trenutno 25 nedelja da prestigne Štefi Graf i tako postane najbolji u istoriji tenisa kao prvoplasirani u svojoj konkurenciji.

Đoković u novu godinu ulazi sa 11.540 bodova. Iza njega su Danil Medvedev sa 8.640 bodova i Nemac Aleksandar Zverev sa 7.840 bodova. Iako deluje da je prednost Đokovića ubedljiva i teško dostižna, ipak postoji mogućnost da Novak posle Australijan opena bude tek treći teniser sveta.

Celu priču komplikuju čudna ATP pravila vezana za pojavu korone i odlaganje turnira. Novak bi, ukoliko ne zaigra na ATP kupu izgubiti 665 bodova, a zatim i 2.000 bodova koje brani na Australijan openu. Dakle, ukupno Novak može da izgubi 2.665 bodova. U tom slučaju bi posle Melburna imao 8.875 bodova. To je 235 više u odnosu na Medvedeva i 1.035 više u odnosu na Zvereva.

Dakle, Rus i Nemac bi imali sasvim realne šanse da prestignu Đokovića, ili bar Medvedev.

Ali ni njima neće biti tako lako. Medvedev brani 500 bodova na ATP kupu iz prošle godine kada je ostvario sve pobede i sa Rusijom osvojio titlu, a na Australijan openu je igrao finale i brani 1.200 bodova. Medvedev bi mogao da osvoji maksimalno 250 bodova na ATP kupu, ukoliko sve mečeve dobije sa 2-0 po setovima i Rusija osvoji titulu. Na Australijan openu Rus bi profitirao jedino u slučaju da osvoji trofej i tako zaradi dodatnih 800 bodova. Maksimum koji Medvedev može da postigne posle Melburna je 9.690 bodova, odnosno 815 više u odnosu na Đokovića.

Zverev ima na ATP kupu lakši zadatak, jer brani svega 65 bodova. Ali će mu biti znatno teže na Australijan openu, gde brani polufinale i 720 bodova. Nemac bi postao prvi teniser sveta ukoliko osvojio titulu u Melburnu, čime bi došao na 9.055 bodova, dakle za 180 više u odnosu na Đokovića.

Najgori scenario po Novaka je da Zverev u finalu pobedi Medvedeva, a da Rus osvoji maksimalnih 750 bodova u ATP kupu. U tom slučaju bi ga obojica prestigla.

Nije zanemarljiv ni novčani deo turnira. Australijan open je za 4.5 odsto podigao nagradni fond u odnosu na prošlu godinu. On sada iznosi 75 miliona dolara. Pobednik će dobiti 4.400.000 dolara, finalista 2.200.000 dolara, polufinalista 1.100.000 dolara, a četvrtfinalista 600.000 dolara. Samo učešće na AO donosi teniserima 90.000 dolara.

Atp kup počinje 1. januara, a Srbija je u grupi sa Španijom, Čileom i Norveškom. Australijan open je na programu od 17. do 30. januara. Još uvek se čeka definitivna odluka Novaka Đokovića o učešću na ova dva turnira.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track