ANALIZA BRITANSKOG JAVNOG SERVISA SLUČAJA ĐOKOVIĆ: Izbori u Australiji su za nekoliko meseci...
Foto: Profimedia

sport i politika

ANALIZA BRITANSKOG JAVNOG SERVISA SLUČAJA ĐOKOVIĆ: Izbori u Australiji su za nekoliko meseci...

Tenis -

Šaima Kalil, stalna dopisnica britanskog javnog servisa (Bi-Bi-Si) iz Australije iz neobičnog ugla se bavila neviđenim svetskim sportskim skandalom

„Pravila su pravila", rekao je Skot Morison, australijski premijer posle odluke nadležnih o Đokovićevoj vizi. Iako je Morison zauzeo čvrst stav, nije objasnio, niti odgovorio na pitanja koja predstavljaju srž cele priče.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Koji je problem sa Đokovićevom vizom? Koji je zdravstveni razlog za njegovo izuzeće? I zašto je prvo dobio zeleno svetlo da doputuje i učestvuje na turniru ako postoje problemi sa prijavom za vizu?

Ovo su ozbiljni razlozi, čini se, koji stoje iza odluke da se igrač deportuje. Odluka o Đokovićevom izuzeću od vakcinacije izazvala je ljutite reakcije među Australijancima, kojima vlasti već mesecima govore da moraju da se vakcinišu.

A Đoković nije jedini koji je dobio medicinsko izuzeće. Teniski savez Australije je saopštio da je 26 tenisera i teniserki dobilo izuzeće. Ko su oni? Kako se njihovi slučajevi razlikuju od Đokovićevog?

Novak Đoković
foto: Profimedia

Deluje i da postoje različite odluke vlade države Viktorije i savezne vlade. Vlasti države Viktorije odobrile su Đokoviću da se takmiči na turniru na kojem dominira godinama i gde je trebalo da brani titulu.

U sredu je australijski premijer Morison rekao da je odluka na nadležnima u Viktoriji. Ali manje od dana kasnije, Morison je zauzeo drugačiji stav i rekao da niko nije iznad pravila. Ova odluka je izazvala ljutnju strane javnosti, ali se australijski premijer nada da će je podržati domaća.

Morison je prethodnih nedelja bio pod ogromnim političkim pritiskom zbog načina na koji se australijska vlada bori protiv omikron soja korona virusa koji je doveo do povećanja broja zaraženih i haosa na klinikama za testiranja.A izbori su za samo nekoliko meseci.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track