SPORNA ULOGA PREMIJERA: Profesorka sa Univerziteta u Sidneju tvrdi da je Vlada Australije dozvolila Novaku da se ukrca u avion!
Foto: AP/Andy Brownbill

imigraciono pravo

SPORNA ULOGA PREMIJERA: Profesorka sa Univerziteta u Sidneju tvrdi da je Vlada Australije dozvolila Novaku da se ukrca u avion!

Tenis -

Profesorka Meri Krok, stručnjakinja za imigraciono pravo, izjavila da bi Đokovićev pravni tim mogao da ukaže na politički cirkus kako bi optužili zvaničnike za pokušaj vršenja političkog uticaja

Premijer Skot Morison je odbacio optužbe da je Australija nepravedno targetirala Đokovića, a neke od optužbi stigle su i od srpske vlade.

„Ovaj slučaj je vrlo specifičan i ima veze sa jednim licem, suverenim imigracionim zakonima Australije i poštenom primenom tih zakona", naveo je on u četvrtak.

Australijski graničari postupaju prema pravilima, a oni koji, poput Đokovića, na društvenim mrežama prenose detalje zadržavanja na granici „privlače naročitu pažnju", dodao je Morison.

Australija je prvobitno dozvolila još nekolicini učesnika turnira u Melburnu da uđu u zemlju uz medicinsko izuzeće, ali su sada i njihove vize pod znakom pitanja.

Australijan open
foto: Profimedia

Profesorka Meri Krok, stručnjakinja je za imigraciono pravo sa Univerziteta u Sidneju. Đokovićev tim će verovatno pokušati da dokaže da je odluka bila neutemeljena pošto je sve bilo poznato blagovremeno, smatra profesorka Krok.

- Ovaj momak je vrlo poznat, on je najbolji na svetu. Svi su znali da dolazi i mislim da je neprihvatljivo da savezna vlada sada tvrdi da nije bila svesna činjenica dok nije sleteo u Australiju. Apsolutno su znali i dozvolili su mu da se ukrca na avion - ističe profesorka Kork za Britanski javni servis (Bi-Bi-Si).

Ona dodaje da bi Đokovićev pravni tim mogao i da ukaže na politički cirkus kako bi optužili zvaničnike za pokušaj vršenja političkog uticaja, što bi bio nezakonit pritisak na one koji donose odluku.

Ovaj slučaj ima nesvakidašnju političku vrednost. Navodno, jedno od stanovišta može biti i da su donosioci odluka (službenici na granici) bili pod uticajem ili da su radili po nalogu premijera.

- Međutim, to je neverovatno teško tvrditi i dokazati - istakla je profesorka Krok.

Nije otkriven nijedan dokaz do sada o bilo kakvoj vrsti stroge direktive vlade u ovom slučaju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track