MINISTAR SE IGRA BOGA: Na Novaku sprovodi zakon za TERORISTE! Poznati advokat upozorio lokalne vlasti na POSLEDICE njihovih odluka
Foto: AP Mark Baker, Shutterstock

objasnio

MINISTAR SE IGRA BOGA: Na Novaku sprovodi zakon za TERORISTE! Poznati advokat upozorio lokalne vlasti na POSLEDICE njihovih odluka

Tenis -

Ne stišava se bura oko sage Novak Đoković i Australijan open.

Oglasio se Australijski pravnik Greg Barns, advokat specijalista za velikim iskustvom u migrantskim slučajevima, rekao je da se u slučaju Novaka Đokovića u toj zemlji oseća puna snaga migrantskih zakona.

Oni su, kako tvrdi, napisani da bi proterivali osumnjičene za terorizam iz Australije, a ne tenisere.

"Jedan od najopasnijih aspekata Đokovićevog slučaja je spremnost federalnih vlasti da ocene da je neko rizičan za javni red samo na osnovu onoga što oni smatraju da bi bili stavovi te osobe", rekao je Barns.

Aleks Hok je poništio sudsku presudu kojom se Novaku odobrava viza, pa rekao da je Đoković pretnja za javno dobro, jer će pomoći širenju antivakserskih statova.

Naravno da mu je promaklo da je upravo Đoković na svojim turnirima u Beogradu organizovao vakcinaciju za kolege, koje su mu bile zahvalne.

"Ovo je orvelovska situacija i duboko je problematična u društvu koje bi trebalo da bude posvećeno slobodi govora i slobodi razmišljanja", rekao je Barns, koji je i portparol Australijske advokatske alijanse. I to udruženje je podržalo Đokovića i ukazalo na nefer odluke i u slučaju srpskog tenisera i u brojnim drugim slučajevima

U izjavi za AP, on je izneo ozbiljne kritike na račun ministra.

"Ministar ima toliko široku i efektivnu moć, da mu dopušta da se igra boga sa nečijim životom", izjavio je on. "Neizbežno je da će političke posledice oblikovati ovu odluku, jer je koncept 'javnog interesa' toliko širok da dopušta ministru i politička razmatranja, iako teoretski to ne bi smelo da se radi".

A, pod politikom i Barns kao i mnogi drugi smatraju i pripremu za izbore u Australiji, koji će biti održani najkasnije u maju.

Barns je rekao da ministar Houk ima ličnu moć da poništi vizu bez obaveštenja ili obrazlaganja te odluke, kao i bez obaveze da pruži Đokoviću dovoljno vremena da reaguje.

Ipak, Novakovi advokati su znali šta će se dogoditi, pa su unapred spremili žalbu, podneli je u petak kasno uveče i u subotu ujutru odmah počeli novu borbu za Đokovićev ostanak.

Glavna runda te borbe biće održana u noći između subote i nedelje prema satnici u Srbiji, kada najbolji teniser sveta izlazi pred tročlano veće Federalnog suda u Australiji, nakon čega će biti poznato da li će dobiti vizu i dozvolu za igranje na prvom gren slemu sezone ili mu sledi deportacija iz te zemlje.

Australijan open počinje u ponedeljak i planirano je da Novak igra već prvog dana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track