ANALIZA VELIKOG FINALA: Meč umornih u Dubaiju pripao Rubljovu
Foto: Profimedia

komentar

ANALIZA VELIKOG FINALA: Meč umornih u Dubaiju pripao Rubljovu

Tenis -

Međunarodna teniska javnost koja je pratila tok jubilarnog 30. turnira ATP Serije 500 u Dubaiju nije znala kako da se postavi prema učesnicima velikog finala – kvalifikantom Jiržijem Veselijem iz Češke i drugim nosiocem, Rusom Andrejem Rubljovom.

Specijalno za Kurir iz Dubaija: Vuk Brajović

Primarni razlog za to je što su obojica pre meča izjavili da se osećaju veoma umorno (Rubljov igrao finale Dohe prošle nedelje, Veseli tek 2 meča manje kao kvalifikant u Dubaiju a juče preko 3 sata protiv Šapovalova), a sekundarni – što se nikada nisu sreli u takmičarkskom meču na turneji.

Dvadesetosmogodišnji Veseli je 123 igrač sveta, četiri godine mlađi Rubjov je sedmi – tako da među njima zaista nema puno dodirnih tačaka ni u statutarnom smislu. Veliki server Veseli (levoruk) i gospodar osnovne linije Rubljov (dešnjak) su teniski antipodi u punom smislu te reči, i posle svega viđenog od obojice u poslednje 2 nedelje u Zalivu – bilo je više nego interesantno baviti se raznim prognozama o toku i ishodu meča. Već na početku meča strategija obojice igrača je bila jasna – Andrejeva da što više „širi teren“ i time šeta i umara korpulentnog Veselog, a Jiržijeva – da gromovitim servisima ili osvaja vinere ili kreira situaciju za postizanje brzih poena u nastavku.

Jirži Veseli
foto: Profimedia

U takvom rasporedu – svakako je arsenal Čeha bio oskudniji, jer bi u slučaju lošijeg servisa bio izložen situacijama koje bi ga terale da se brani i prevenira sigurno nastupajuće brejk-lopte, dok bi Rus upornošću i trčanjem mogao da održava ritam i kreira prilike za sticanje prednosti. Upravo tako se i odvijao početak prvog seta – gde Rubljov pravi brejk već u drugom servis-gemu Veselog i potvrđuje prednost za velikih 4:1. U tim momentima se kod obojice igrača videlo da će biti veoma svesni potrošnje svoje preostale energije, i da će morati da traže brza rešenja da se ili vrate u gem ili steknu prednost nad protivnikom.

Rubljev je blagosloven efikasnim servisom i situacija se odvija u njegovu korist – dok je Veseli primoran da servira za ostanak u setu pred publikom koja je listom opredeljena za njegovog više afirmisanog protivnika. Čeh osvaja svoj servis-gem a Zverev servira za prednost od 1:0 u setovima – i kombinacijom asova i vinera stiže do tražene prednosti.

Andrej Rubljov
foto: Profimedia

Veselog ne sluša servis ni izbliza onako kao što je to bio slučaj protiv Đokovića i Šapovalova, i rezultat toga je brejk već u prvom gemu drugog seta. Rubljov nastavlja sa preciznim servisima i kljucanjem već vidno usporenog protivnika u razmenama za potvrdu brejka i vođstvo 2:0. Na 3:1 Veseli više ne trči na loptice koje su na više od 3 koraka od njega, i ostaje u igri jedino kroz servis i jedan-dva naredna udarca.

Neočekivana šansa za preokret Veselog se pojavljuje posle evidentne sudijske greške – kada se ne dosuđuje nec pri prvom servisu Rubljova, što potpuno remeti protestujućeg Rusa koji dobija upozorenje zbog ponašanja u daljem toku gema biva primoran da brani 4 brejk-lopte – poslednju neuspešno. Veseli ne koristi sijaset šansi da po prvi put povede u drugom setu, vidno isfrustriran zamorom u nogama i odabirom loše strategije u razmenama – i konačno drugom duplom greškom u gemu Rubljovu otvara koridor ka pobedi. Skoro bez bilo kakvih trzavica Rus dolazi do dve meč lopte na 5:4 – i padom na kolena slavi veoma mu dragi trijumf u Dubaiju.

Presrećan sam što sam i pored umora osvojio za mene veoma drag turnir u Dubaiju, i želeo bih da istaknem sjajan uspeh koji je Jirži ostvario ove nedelje,“ kao veliki sportsmen se poneo Andrej Rubljev u izjavi za medije posle meča.

Andrej Rubljov
foto: Profimedia

Trofej u konkurenciji dubla je osvojio par Puc – Venus posle dramatičnog odlučujućeg taj-brejka u kome su nadigrali prvi dubl sveta Mektić-Pavić.

Za naših života i tokom 30 godina postojanja našeg turnira – više miliona posetilaca je uživo pratilo mečeve Dubai Djuti Fri Teniskog šampionata – i želeo bih da se zahvalim kraljevskoj porodici Dubaija i svima koji su 15 godina proglašavali ovaj turnir za najbolji serije 500 na ATP turneji!“ napomenuo je osnivač turnira i Izvršni direktor kompanije Dubai Djuti Fri, Kolm Meklohlin posle grandioznog slavljeničnog programa na Centralnom terenu Ejviejšn Centra.

Sve čestitke igračima i organizatorima na još jednom izuzetnom teniskom događaju i jedinstvenom jubileju u svetu tenisa!

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track