ROLAN GAROS 2022: Velika prekretnica u istoriji jedinog kontinentalnog Grend Slema Evrope
Foto: AP

Rolan Garos 2022

ROLAN GAROS 2022: Velika prekretnica u istoriji jedinog kontinentalnog Grend Slema Evrope

Tenis -

Ukidaju se sertifikati o vakcinaciji za publiku I igrače, Đoković potvrđen kao učesnik; brojne promene predstavljene za bolju I stabilnu budućnost Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu

Pomeramo linije sa stilom!

Novi slogan novog menadžmenta ikoničnog Rolan Garosa, jedinog kontinentalnog Grend Slema na tlu Evrope koji odražava “odvažnost, posvećenost i eleganciju” – noseće vrednosti turnira, jedna je od najavljenih promena koje bi trebale da daju “novu krv” Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu.

Igrači su u centru naše pažnje,” naglasila je nova direktorka turnira, legendarna teniserka Ameli Morezmo – u svetlu najave da će program turnira uvrstiti još više takmičara u brojnim kategorijama u kojima se takmičenje održava. S obzirom da učesnike turnira očekuje veoma dinamične 3 nedelje tenisa, njima če biti obezbeđen novi prostor za odmor i opuštanje, protokol koji će ih odvojiti od svih koji nisu članovi njihovog najužeg tima, aplikacija pomoću koje će im na usluzi biti brojne pogodnosti i kontakti za razne potrebe za njihove treninge i slobodno vreme, hotelski smeštaj koji je bliži turniru i ostale usluge.

Rolan Garos, Filip Šatrije, stadion, Pariz, grend slem
foto: Profimedia

Najvažnija promena koju su predsednik Teniske federacije Francuske Žil Moreton, glavna menadžerka turnira Ameli Udia Kasteran i direktorka Morezmo objavili na konferencij za medije tiče se takmičarske agende I usklađuje Rolan Garos sa drugim Grend Slemovima, po kojoj će u završnom setu pri rezultatu 6:6 biti igran super-taj brejk do 10. Jedini izuzetak će biti mešani dublovi, dublovi za tenisere u kolicima i dublove u takmičenju za juniore. Mečevi u večernjem programu na Filip Šatrijeu će počinjati tačno u 21h po centralnoevropskom vremenu, a velika novina je da će – u slučaju da su delovi tribina sa boljim mestima prazna – publici biti omogućeno da ta mesta popuni po određenom protokolu koji će organizator ustanoviti, kao i da će biti uveden “aneks” na tribinama sa posebnim protokolom sa ciljem da ceo prizor bude još više “telegeničan” i omogući bolje iskustvo publici i gledaocima pored malih ekrana. U tom smislu, na stadionima će biti uvedene I nove površine oko terena sa LED panelima – kao bi “haj-tek” utisak bio pojačan i užitaj u praćenju meča još intenzivniji.

Rolan Garos
foto: Profimedia

Nova platforma za prodaju karata pruža odlične rezultate – sa preko 150,000 karata prodatih u 7 dana od kada je u opticaju. Po svemu sudeći, ona će dati važan doprinos u finansijskoj konsolidaciji turnira, čiji je novi menadžment pri dolasku zatekao dug od 94 miliona evra, u situaciji kada je pandemija dramatično uticala na rezultate turnira u poslednje 2 godine – nastupivši posle Rolan Garosa 2019 u kome je turnir ostvario obrt od 216 miliona evra. Uz to, novi ugovor o pravima prenosa sa Diskaveri grupacijom i partnerstva poput najavljenog sa Renoom će obezbediti “finansijsku injekciju” koja je od vitalne važnosti za turnir.

Rolan Garos
foto: Profimedia

Kada je o “injekcijama” reč – Rolan Garos je najavio da će u potpunosti poštovati sva pravila Kovid-protokola koje propisuje vlada Francuske, a koja trenutno predviđaju da nošenje maski više neće biti obavezno, da se ukida obavezi sertifikat o vakcinaciji kao uslov za ulaz na turnir za publiku – i učešće za igrače.. U tom smislu, tokom konferencije za medije je izrečeno da je “Novak Đoković potvđen kao učesnik turnira” – ali i da će, u slučaju promena pravila, ista biti primenjena bez obzira na to da li će uticati na (za sada) “izuzetno bogat žreb Otvorenog prvenstva Francuske”.

Humanitarni i ekološki program turnira su i ove godine važan deo programa Rolan Garosa – i u tom smislu je zanimljivo napomenuti da će u svlačionicama biti uvedene “kutije za donacije u robi” u kojima će igrači ostavljati deo svog upotrebljenog teniskog aksesoara za dalju prodaju sa ciljem formiranja dobrotvornog fonda. Novi partner mobilnosti turnira – Reno – biće u obavezi da isporuči 2/3 flote koja će opsluživati turnir u vidu potpuno električnih vozila. Uz saradnju sa UNICEF-om, poseban humanitarni fond povodom zbivanja u Ukrajini je takođe formiran, koji je prikupio 78 hiljada evra za 10 dana, sa ciljem da se tokom turnira obezbedi dodatnih 100 hiljada dolara za podršku žrtvama sukoba na istoku Evrope.

Rolan Garos, tenis
foto: Profimedia

Odnos prema učesnicima iz Rusije se neće menjati – a svakako ne u smislu nagoveštaja koji stižu iz Velike Britanije i Vimbldona da bi od Medvedeva, Rubljova, Pavličenkove i ostalih moglo biti zahtevano da pruže pisanu potvrdu da se “odriču” politike Vladimira Putina; teniseri i teniserke iz te zemlje će nastupati bez nacionalnih obeležja I spomena njenog imena. Sva profesionalna teniska takmčenja u Rusiji i Belorusiji su otkazana do daljnjeg, kao što je dobro poznato – što se kao veliki presedan u istorijii tenisa nadovezuje na otkazivanje svih turnira u Kini posle afere sa privremenim nestankom kineske teniserke Peng Šuei iz javnog života posle izrečenih kritika na račun visokorangiranog člana KP Kine na društvenim mrežama prošle godine.

Organizator će nastojati da i ostatak “Rolan Garos iskustva” bude još bogatiji – uvođenjem novog nivoa katering usluga za sve posetioce, igrače i predstavnike medija – koji se vraćaju “u punoj snazi” u novi medijski centar teniskog kompleksa kod Bulonjske šume. I predstavnicima “sedme sile” će biti omogućen lakši rad i više zanimljivog sadržaja za pratioce njihovih objava širom sveta.

Rolan Garos
foto: Profimedia

Na pitanje Kurira da li je Rolan Garos predvideo da – u svetlu prošlogodišnje afere sa mentalnim zdravljem tadašnje braniteljke trofeja u ženskom singlu Naomi Osake i brojnih nemilih događaja sa nedavnih turnira u Akapulku i Indijan Velsu koji potiču od psiholoških izazova koji se nameću igračima i igračicama tokom proteklih godina – pruži neki vid posebne psihijatrijske pomoći u slučaju da bude potrebna, Ameli Morezmo je rekla da je formiran poseban tim stručnjaka koji će se baviti svakim slučajem ovog tipa koji bude nastao u periodu boravka igrača u Pariizu, a da će ona lično biti uključena u njihov rad i pružanje pomoći svakom učesniku Otvorenog prvenstva Francuske kome ta vrsta pomoći bude potrebna.

Utisak je da je Rolan Garos pod novim menadžmentom pripremio veoma ambicioznu agendu za uspešno izvođenje jedinog Grend Slem turnira na šljakastoj podlozi profesionalne teniske sezone, što će sigurno naići na pozitivan odgovor ljubitelja tenisa širom sveta. Turnir koji je u proteklim godinama – a naročito od početka pandemija virusa Kovid 19 doživeo više nemilih scena i afera usled brojnih formalnih ograničenja i (ponekad izuzetno kontroverznih) odluka koje su proisticale iz takvog stanja sada jasno želi da pred svetsku javnost postavi novu sliku svoje budučnosti, što je za svaku podršku u ovom trenutku.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track