LASLO NA BRANIKU TENISKE ČASTI SRBIJE: Da li sve bolji Senćanin može i do trećeg kola Monte Karla?
Foto: EPA/DAVID GUZMAN GONZALEZ

MONTE KARLO

LASLO NA BRANIKU TENISKE ČASTI SRBIJE: Da li sve bolji Senćanin može i do trećeg kola Monte Karla?

Tenis -

Staž u profesionalnom rangu Lorenca Sonega je znatno kraći nego njegovog današnjeg protivnika na Mastersu u Monte Karlu – našeg Lasla Đerea – i zbog toga je interesantno da im je današnji meč u Kneževini – već peti u njihovim karijerama!

Dva od prethodna četiri meča Sonego je dobio glatko – uz samo 2 izgubljena gema pre nekoliko nedelja na turniru koji je Laslo osvajao (Rio de Žaneiro) i njihov prvi – 2019 u Marakešu (6-3 u oba seta), dok je pobeda u finalu čelendžera u Kaljariju došla mnog teže – u tri seta i sa samo jednim brejkom u završnom. Jedini meč odigran na podlozi koji nije bila šljaka pripao je našem asu (6-1 3-6 6-2) na “hardu” turnira u Dohi 2020, koji je – kao i u slučaju turnira u Brazilu i Maroku – igran u prvom kolu turnira. Prvi put će Laslo i Lorenco ukrstiti rekete u drugom kolu – što znači da su imali prilike da osete varljive vremenske uslove I relativno “mek” teren u Monte Karlu, i “definišu” svoj stav na terenu u meču u kome bi ih pobeda odvela na megdan branećem šampionu Cicipasu.

Laslo Đere
foto: AP

Evidentno je da je stil igre obojici dobro poznat, a naročito na šljaci – koja je omiljena podloga i Italijanu I Srbinu – pa će najveći izazov za obojicu biti – kako iskazati potrebni nivo agresivnosti, a ujedno održati i mirnu glavu usled očekivano značajno zamarućeg meča kako bi se broj grešaka sveo na minimum. I danas je vetrovito u Monte Karlu, što će stvarati velike problem pri servisu, riternu i dužim razmenama – što kao imperativ nameće potrebu za definisanjem “plana B” – u slučaju da prvobitni planovi I zamisli ne budu funkcionisali. Đere je protiv Kresija juče demonstrirao da može da ima vrstan dan na riternu i dovoljno visok nivo fokusa da smisli I izvede plan igre u nastavku poena, a da ujedno svoje servis – gemove konvertuje bez većih problema i spreči odigravanje momenata koji bi ga doveli u rezultatski rizik. Ipak, sa Sonegom će priča biti dovoljno drugačija, jer je u pitanju pravi “teniski hrt” koji će gristi da osvoji brejk što pre – a svoje servis gemove neće dati bez grčevite borbe. Osvajanje brejka od strane Đerea protiv ovakvog suparnika ništa neće značiti ako se isti ne odbrani u naredna 2 servis-gema, jer će Italijan napasti iz svih oružja da bi povratio izgubljeno. Ogorčena borba sa osnovne linije je – zagarantovana – ali bi bilo lepo videti kada bi Laslo mogao da kraćenjem uglova i jakim forhendom krene u probijanje Sonega i kreiranje prilika da na mreži osvaja poene. Skoro sigurno treba računati na to da se Sonego nalazi u boljoj fizičkoj formi – što će mu omogućiti stil igre sa beskonačnim istrčavanjem, tako da bi igračka mudrost u planiranju i primeni strategije igre bili dragoceni imetak za Lasla u današnjem meču, za šta se prvo treba fizički izboriti.

Laslo Đere
foto: Profimedia

U svakom slučaju, (nadamo se da) očekuje nas veoma borben I zanimljiv meč dobrih teniskih znalaca na Terenu 2 Monte Karlo Kantri Klaba od 11 časova, u nastojanju “poslednjeg Srpskog teniskog mohikanca” da se po prvi put domogne trećeg kola prvog Mastersa na šljaci sezone. Dobrim igrama u Marakešu, Laslo je dokazao da može da isporuči dobar meč kada je to potrebno – a danas je upravo takva prilika. Poslednji predstavnik teniske Srbije u Monte Karlu ima lep izazov pred sobom, i – pobedio ili izgubio – bilo bi odlično kada bi na njega odgovorio borbenom, pametnom i kvalitetnom igrom.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track