VIMBLDON ŠIRI MRŽNJU, ĐOKOVIĆ JE NA NAŠOJ STRANI: Oglasio se Teniski savez Belorusije posle skandalozne odluke Engleza
Foto: Profimedia

Oglasili se

VIMBLDON ŠIRI MRŽNJU, ĐOKOVIĆ JE NA NAŠOJ STRANI: Oglasio se Teniski savez Belorusije posle skandalozne odluke Engleza

Tenis -

Povodom odluke Vimbldona da se ruski i beloruski teniseri suspenduju sa ovogodišnjeg takmičenja, oglasio se Teniski savez Belorusije.

Izdato je saopštenje u kom se osuđuje skandalozna odluka engleske vlade, Vimbldona i ističe da će to dodatno povećati mržnju i dovesti tenis do globalne destabilizacije.

"Ovakvi destruktivni postupci ni na koji način ne doprinose rešavanju sukoba, već samo podstiču mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi", ističe se u saopštenju.

Belorusi navode i to da je Novak Đoković, kao i organizacija ATP i WTA, na listi onih koji su osudili ovu odluku Vimbldona.

"ATP i WTA su već oštro kritikovali odluku da se sportisti uklone sa turnira, odluku su osudili i istaknuti sportisti poput Novaka Đokovića i Martine Navratilove. Odluka je u suprotnosti sa zajedničkim stavom međunarodnih teniskih organizacija koje su omogućile igračima Belorusije i Rusije da u pojedinačnim takmičenjima budu u neutralnom statusu. Očigledno je razlog za tako tešku odluku bio direktan pritisak britanske vlade, na primer, izjave ministra sporta Najdžela Hadlstona o potrebi da se beloruskim i ruskim teniserima dozvoli učešće na turniru tek nakon potpisivanja specijalne deklaracije koja osuđuje specijalnu operaciju i daje garancije da sportisti ne podržavaju trenutnu vlast u svojim zemljama i da ne dobijaju javna sredstva. Pritisak i diskriminacija po nacionalnoj osnovi od strane britanske vlade, koja istovremeno široko propagira borbu protiv rasizma, pokazuje politiku dvostrukih standarda koju rukovodstvo zemlje primenjuje prema sportistima Belorusije i Rusije", navodi se iz beloruskog teniskog Saveza.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track