VIMBLDON NA ČVRSTOJ LINIJI BRITANSKE VLADE PROTIV RUSA: Predsednik Ol Inlgand kluba obrazložio odluku o suspenziji!
Foto: AP

nema dalje

VIMBLDON NA ČVRSTOJ LINIJI BRITANSKE VLADE PROTIV RUSA: Predsednik Ol Inlgand kluba obrazložio odluku o suspenziji!

Tenis -

Ijen Hjuit kazao da su oni samo sledili odredbe političara

Organizatori turnira u Vimbldonu sz na tvrdoj liniji britanske vlade. Tako piše italijanski portal "Tennisworlditalia" koji prenosi reči prvog čoveka Ol Ingland kluba Ijena Hjuita koji je obrazložio odluku o zabrai učešća za ruske i beloruske tenisere i teniserke sa trećeg ovogodišnjeg grend slema.

Danil Medvedev
foto: EPA

Ova odluka čelnika Vimbldona naišla je na čvrsto protivljenje ATP i WTA, krovnih teniskih organizacija koje su osudile oštru odredbu iz Velike Britanije. Poslednjih dana se govori o nekim sankcijama koje bi Udruženje teniskih profesionalaca moglo da uvede kako bi „kaznilo” Vimbldon. Od velike novčane kazne do gubitka bodova.

Na zvaničnoj konferenciji za novinare, predsednik Ol Ingland kluba Ijen Hjuit objasnio je glavne razloge za odluku o zabrani učešća za Ruse i Beloruse.

- Sada bih želeo da se pozabavim pitanjem koje je u centru naše pažnje, a to je namera da se ruskim i beloruskim sportistima uskrati učešće na Vimbldonu. Posle dugog i pažljivog razmatranja, došli smo do dva zaključka na kojima se zasnivaju naše odluke - rekao je Hjuit i nastavio:

- Čak i kada bismo pisanim izjavama prihvatili učešće Rusa i Belorusa, rizikovali bismo da njihovo uspešno učešće bude iskorišćeno kao propaganda od strane ruskog režima. To nismo mogli da prihvatimo. Takođe moramo da obezbedimo da svaka naša akcija ne dovede igrače ili njihove porodice u opasnost. Sledili smo direktive naše Vlade. Ne postoji valjana alternativa odluci donesenoj u ovoj tragičnoj i posebnoj okolnosti.

Arina Sabalenka
foto: EPA

Vimbldon nije jedini turnir koji se opredelio za isključenje ruskih i beloruskih tenisera. Italijanska vlada takođe namerava da zabrani Rusima i Belorusima da igraju na mastersu u Rimu. U Vimbldonu sigurno neće igrati Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Aslan Karacev, Ilja Ivaška od tenisera, a od teniserki Arina Sabalenka, Anastasija Pavljučenkova, Viktorija Azarenka, Darija Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ljudmila Samsonova...

- Koordinisaćemo odluke sa svim našim saveznicima. U ovom trenutku je od suštinskog značaja da pokažemo jedinstvo Evropske unije, koja osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu - rekao je ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo i dodao:

- Sankcije i izolacija Rusije su jedino mirno sredstvo za zaustavljanje ovog rata i dovođenje Putina za pregovarački sto. To je posao koji radimo na međunarodnom nivou. Jedinstvo Evrope je najvažnije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track