ŠOK! OVA VEST ĆE UZDRMATI SVETSKI TENIS DO TEMELJA: Vimbldon u ozbiljnom problemu, gubi status GREND SLEMA?!
Foto: AP

nije šala

ŠOK! OVA VEST ĆE UZDRMATI SVETSKI TENIS DO TEMELJA: Vimbldon u ozbiljnom problemu, gubi status GREND SLEMA?!

Tenis -

Jedan od najvećih svetskih teniskih turnira mogao bi da bude sveden na nivo egzibicije

Najbolji svetski teniseri i teniserke zahtevaju da Vimbldon bude lišen bodova na rang listi. U prevodu, to znači da bi jedan od najvećih teniskih turnira na svetu mogao da bude sveden na egzibicioni i da izgubi status grendslema.

Novak Đoković, Vimbldon
foto: Printskrin

U prevodu igrači bi mogli da se takmiče za velike novčane nagrade, ali ne bi mogli da osvoje bodove za ATP i WTA listu. Zato bi mnogi došli u iskušenje da igraju neke druge turnire. Engleski list "Telegraf" donosi tekst u kojem piše da su celu priču poveli vodeći teniseri sveta pozvavši ATP na radikalne odluke. Njima bi uskoro trebalo da se priključe i teniserke, odnosno njihova krovna organizacija WTA. Istovremeno, autor teksta Sajmon Brigs ne navodi imena, odnosno koji teniseri i teniserke traže od svojih krovnih organizacija sankcije za Vimbldon.

Povod za ovakvo stanje oko Vimbldona jeste odluka organizatora trećeg grend slema u svetu, da zabrani ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama igranje na turniru. Sve zbog pritiska britanskih političara zbog sukoba između Ukrajine i Rusije. Zato u Londonu neće igrati drugi teniser sveta Danil Medvedev i četvrta na planeti Arina Sabalenka.

Vimbldon, tenis
foto: Profimedia

U slučaju da ATP i WTA odluče da Vimbldon ne bude bodovan, to znači da bi izgubio status grendslema, te da bi bio sveden na nivo egzibicionog turnira. U tekstu sa engleskog "Telegrafa" napominje se da izvršnom direktoru ATP Andrei Gaudenciju ne preostaje ništa drugo, nego da sasluša mišljenje igrača o ovom pitanju.

Vimbldon
foto: AP

Da podsetimo, ranije je Teniska asocijacija Velike Britanije (LTA) na individualnoj osnovi zabranila učešće Rusima i Belorusima na Vimbldonu i drugim profesionalnim turnirima u toj zemlji. LTA je postala prva teniska organizacija koja je predstavnicima Rusije i Belorusije uskratila pristup takmičenju. ATP i WTA su otvoreno kritikovali ovu odluku. Pridružile su im se teniske zvezde kao što su Novak Đoković, Rafael Nadal, Aleksandar Zverev i drugi.

Konačnu odluku uskoro treba da donesu ATP i WTA.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track