PRED ĐOKOVIĆEM JE ISTORIJSKI VAŽAN PERIOD! Prštaće neviđeni napadi, a evo kako i kad Novak može da postane APSOLUTNI VLADAR TENISA
Foto: EPA/Juanjo Martin

NAPETO

PRED ĐOKOVIĆEM JE ISTORIJSKI VAŽAN PERIOD! Prštaće neviđeni napadi, a evo kako i kad Novak može da postane APSOLUTNI VLADAR TENISA

Tenis -

Pred Novakom je težak perio, ali ne bi bio prvi put da je najbolji kada je najteže

Novak Đoković iza sebe ima turbulentan deo sezone i veliki broj propuštenih turnira. Na kratko je zbog toga, krajem februara, izgubio prvo mesto ATP liste, ali se ekspresno vratio i nastavio pohod ka rekordu Štefi Graf koja je na vrhu ženskog tenisa provela 377 nedelja.

Odavno je prestigao Rodžera Federera po broju nedelja provedenim na prvom mestu, a trenutno je Đoković u 370. sedmici na teniskom tronu.

Zbog titule koju je Srbin osvojio u Rimu, sigurno je i da će da ostane na tom tronu barem do kraja drugog grend slema u sezoni koji počinje 22. maja, a završava se 5. juna.

Sve nakon toga zavisiće od rezultata u Parizu, a izvesno je da Srbin mora da osvoji ovaj turnir kako ne bi pao sa čela.

Danil Medvedev će na Rolan Garos stići u nezgodnom momentu. Rus je nedavno operisao kilu i oporavljao se od operacije, a na teren se vraća u Ženevi, turniru iz serije 250, gde će mu prvi protivnik biti Rišar Gaske.

Poznato je da Medvedev mrzi šljaku i turnire na njoj, a najbolji rezultat na grend slemu koji se igra na ovoj podlozi je ostvario upravo prošle godine, kada je stigao do četvrtfinala i osvojio 360 bodova.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Svoju šansu ima i pažljivo je vreba Aleksander Zverev, za njega je računica dosta jasnija, a put do prvog mesta realno teži u odnosu na ono što je potrebno Medvedevu...

OPCIJA 1: Nole ostaje prvi

Đoković će sledeće nedelje izgubiti 250 poena koliko mu je donela titula u Beogradu prošle sezone, a na Rolan Garosu takođe brani pehar, odnosno 2.000 bodova.

Zavisiće neke stvari i od turnira u Ženevi koji se igra ove nedelje. Ukoliko želi da ostane na prvom mestu, Novak mora da osvoji turnir u Parizu treći put u karijeri, a da Medvedev ne napravi odlične rezultate u Švajcarskoj i Francuskoj.

Primera radi, ako Medvedev osvoji Ženevu i ispadne u četvrtfinalu Rolan Garosa, a Novak ga osvoji, Rus bi ostao na drugom mestu.

OPCIJA 2: Medvedev preuzima tron

Ono što je takođe realna opcija, uprkos tome što je pitanje u kakvom stanju će Medvedev igrati na Rolan Garosu, jeste to da Rus zaista ponovo prestigne velikog rivala i prijatelja, Noleta.

Danil Medvedev
foto: Profimedia

Ako bi Rus osvojio turnir u Ženevi, Danil bi sigurno prestigao Đokovića ulaskom u polufinale Rolan Garosa, čak iako Novak osvoji ovaj grend slem.

A, ako Đoković izgubi u finalu u Parizu, ostao bi bez 800 bodova, našao bi se na bilansu od 7.610 i ne bi mogao da zadrži prvo mesto čak i da Medvedev ispadne na prvim koracima u Ženevi i na Rolan Garosu.

OPCIJA 3: Zverev napada iz senke

Kada je reč o Aleksanderu Zverevu, on brani polufinale iz prošle sezone i jedina opcija da stigne do prvog mesta jeste pobeda na Rolan Garosu.

Novak Đoković, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Međutim, ni to mu nije garancija da će preuzeti prvo mesto. Uz eventualni trijumf u Parizu, Nemac bi imao 8.355 bodova, a kao i Novak, zavisio bi od rezultata Medvedeva.

Opet, primera radi, Zverev bi titulom u Parizu bio prvi na svetu ukoliko Medvedev uz titulu u Ženevi ne uđe u polufinale u Parizu.

KAKO DO ŠTEFI GRAF?

Sada već gledamo dosta unapred, a naravno, iako Novak ne ostane prvi posle Pariza, dobre su šanse da će se vratiti na svoje mesto i da će uz malo zakašnjenje oboriti rekord.

Računica kaže da, najranije, Nole može da prestigne Štefi Graf 11. juna, nakon završetka Vimbldona.

Novak Đoković, Stefi Graf
foto: Shutterstock/lev radin, Profimedia

Kako je obezbedio prvo mesto do kraja Rolan Garosa, Đoković je osigurao i da će na prvom mestu provesti i 373. nedelju, što znači da će biti na samo četiri nedelje od čuvene Nemice, koja je 377 sedmica vladala ženskim tenisom.

Nakon Rolan Garosa, slede pripremni turniri za Vimbldon: Hale, Kvins, Majorka...

Naravno, pratiće se i šta se dešava na tim turnirima, a ukoliko ostane na čelu do početka Vimbldona, Novak će definitivno obezbediti 378. nedelju na prvom mestu, po čemu bi, ponavljamo, ušao u istoriju tenisa.

Kurir sport

Bonus video:

01:05

ĐOKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Želimo da predstavimo Beograd i Srbiju u najlepšem svetlu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track