10 ČINJENICA KOJE TREBA DA ZNATE O MEČU ĐOKOVIĆ - NADAL: Evo zašto je ovo najveći rivalitet u istoriji tenisa
Foto: Profimedia

Sve o spektaklu u Parizu

10 ČINJENICA KOJE TREBA DA ZNATE O MEČU ĐOKOVIĆ - NADAL: Evo zašto je ovo najveći rivalitet u istoriji tenisa

Tenis -

Novak Đoković i Rafael Nadal u svojim rukama imaju 41 grend slem titulu, a večeras će 59. put u karijeri ukrstiti rekete.

Sve ovo, kao i brojni drugi podaci upućuju na to da se radi o najvećem rivalstvu u istoriji tenisa.

Evo 10 činjenica koje treba da znate uoči ovog meča.

1. OVO JE NJIHOV 59. MEĐUSOBNI MEČ Novak Đoković i Rafael Nadal su rekorderi u ovoj kategoriji. Drugi najduži niz međusobnih mečeva je onaj između Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Odigrali su ravno 50 mečeva.

2. ĐOKOVIĆ VODI U MEĐUSOBNIM MEČEVIMA Srpski as je do sada 30 puta slavio protiv Španca, a izgubio 28 mečeva. Sastajali su se najmanje jednom godišnje u poslednjih 17 godina. Prvi duel je bio u četvrtfinalu Rolan Garosa 2006. godine, kada je godinu dana stariji Rafa slavio.

3. JUBILARNI 10. MEČ NA ROLAN GAROSU Po još jednom kriterijumu ovo je najveći rivalitet. Novak i Rafa će odigrati 10. meč na Rolan Garosu, što je najveći broj susreta dvojice tenisera u Open eri na ovom grend slemu. Sledi rivalitet između Nadala i Federera, koji su u Parizu odigrali šest mečeva.

4. NOVAK I RAFAEL VODE NA PO 2 GREND SLEMA Rafa Nadal ima bolji bilans od Đokovića na Rolan Garosu. Slavio je sedam puta u devet mečeva. Španac je takođe bolji i na US Openu, gde ima 2-1 protiv Novaka. Đoković je bolji na Australijan openu gde vodi sa 2-0 i na Vimbldonu gde vodi sa 2-1.

5. ĐOKOVIĆU PRIPAO POSLEDNJI MEČ Đoković i Nadal su poslednji međusobni meč igrali prošle godine upravo na Rolan Garosu. Tada je Novak u polufinalu slavio sa 3:1 (3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2).

6. ĐOKOVIĆ PIŠE ISTORIJU PROTIV NADAL Novak Đoković je jedini teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da dva puta pobedi Nadala na Rolan Garosu. I jedini teniser koji je savladao Rafu u tri seta. Nadal ima neverovatan učinak 109-3 na Rolan Garosu, a gubio je od Novaka 2015. u četvrtfinalu (7-5, 6-3, 6-1) i 2021. godine u polufinalu (3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2). Jedini pored Novaka koji je uspeo da savlada Nadala je Šveđanin Robin Soderling, i to u četvrtfinalu 2009. godine 6-2, 6-7 (2), 6-4, 7-6 (2).

7. NADAL JE BOLJI NA ŠLJACI Šljaka je omiljena Nadalova podloga, tu nema dileme. Španac vodi u međusobnim mečevima sa 19-8 na ovoj podlozi. Međutim, novija istorija je nešto bolja po Novaka. Nadal je počeo sa 9-0 protiv Novaka, a od 2011. godine rezultat je 10-8 za Španca na ovoj podlozi.

8. NADAL REKORDER PO BROJU POBEDA NAD BROJEM 1 Rafael Nadal je teniser sa najviše pobeda nad teniserom koji je u tom trenutku svetski broj 1. Španac ima 22 takve pobede. Slede Boris Beker sa 19 pobeda, Martina Navratilova sa 18 pobeda i Serena Vilijams sa 17 pobeda.

9. ĐOKOVIĆ I NADAL POSTAVLJAJU NOVI REKORD NA GREND SLEMOVIMA Nole i Rafa će odigrati svoj 18. meč na turnirima iz grend slem kategorije. To je novi rekord kada je muški tenis u pitanju. Do sada su 17 međusobnih mečeva odigrali Đoković i Federer.

10. POSLASTICA ZA KLADIONIČARE U prethodnih 58 mečeva teniser koji je osvojio prvi set slavio je u 50 mečeva. Od toga 13 od 17 na grend slem turnirima. Možda je to znak za one koji vole da se klade.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track