ŠTA JE PROKLAMACIJA 10294? Novak Đoković može NA OVAJ NAČIN da uđe u Ameriku: Bio bi IZUZETAK, ali postoji JEDAN USLOV!
Foto: AP / Gerald Herbert, Shutterstock

Šansa postoji

ŠTA JE PROKLAMACIJA 10294? Novak Đoković može NA OVAJ NAČIN da uđe u Ameriku: Bio bi IZUZETAK, ali postoji JEDAN USLOV!

Tenis -

Ostalo je nešto više od mesec i po dana do početka Ju Es opena, poslednjeg grend slema u sezoni, a ljubitelje tenisa najviše zanima da li će Novak Đoković moći da nastupi u Njujorku.

Prema pravilima koja trenutno važe, Novak ne može da uđe bez vakcine protiv virusa korona u SAD i takmiči se na US openu.

Ipak, sedmi reket sveta bi ipak možda mogao da nastupi na poslednjem turniru iz kategorije najznačajnijih, ove sezone. Dva su načina da Đoković bude učesnik Ju Es Opena.

Prvi je svakako odluka Amerike da promeni pravila vezana za ulazak nevakcinisanih stranaca u zemlju.

Drugi potpada pod "proklamaciju 10294".

O čemu se radi? U pitanju su određeni izuzeci za ulazak u Ameriku bez vakcine.

Osim ukoliko Đoković nema neki zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, postoji jedan izuzetak, "nacionalnog interesa", prema poglavlju 3(b).

- Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost.

U prevodu, Đoković bi morao da spada u grupu za koju se navodi da su "osobe čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, a kao takvim ga odrede državni sekretar, sekretar transporta i sekretar nacionalne bezbednosti".

Situacija u SAD se razlikuje od one u Australiji pošto ne postoji diskreciono pravo kakvo je imao imigracioni ministar Australije Aleks Hok.

Podsetimo, Hok je tada uprkos odluci suda da je Novaku bespravno prvi put ukinuta viza to ponovo uradio, a onda ga bez dokaza i nadzora deportovao iz zemlje.

Novaku izuzeće u ovom slučaju mogu da daju predsednik Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butigeg i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas – ili bilo ko koga oni odrede.

To praktično znači da je stvar diplomatske prirode i da bi Novak od srpskih vlasti, mogao da zatraži tu vrstu pomoći. Novak Đoković bi novu diplomatsku borbu mogao da započne pozivom predstavnicima vlasti Srbije, koji bi potom mogli da se obrate američkim vlastima.

Kada je grad Njujork u pitanju, tu ne postoje pravila koja ograničavaju Đokovića, dok Teniska asocijacija SAD (USTA) u ovom momentu nema određena pravila koja se tiču mera protiv virusa korona i učešća na turniru. Nevakcinisanim igračima iz SAD, kao što je Tenis Sandgren, na primer, dozvoljeno je da dođu na turnir i nastupe u kvalifikacijama. Zvaničnici USTA mogli bi da na diplomatskom planu pomognu svom trostrukom šampionu, da ipak dobije dozvolu za ulazak u zemlju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track