OVA ŽENA SE SVIM SILAMA BORI ZA SRBINA! Američka kongresmenka poslala ZVANIČAN ZAHTEV da puste Novaka na US open!
Foto: Profimedia, EPA / Tolga Akmen, AP/Andrew Harnik

pritisak

OVA ŽENA SE SVIM SILAMA BORI ZA SRBINA! Američka kongresmenka poslala ZVANIČAN ZAHTEV da puste Novaka na US open!

Tenis -

Kongresmenka države Njujork i kopredsedavajući član srpskog kokusa, Klaudija Teni, uputila je pismeni zahtev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvanicnicima, da se Novaku Ðokoviću dozvoli nastup na US Openu pod "izuzećem od nacionalnog interesa", prenosi Srpski radio Čikago.

Kampanja u korist Novaka Đokovića i njegovog igranja na US Openu uveliko traje, pitanje je da li će biti uspešna, ali sve je više "pobunjenika".

Poslednja u nizu osoba iz američke politike koja vrši pritisak na američke vlasti zbog trenutne situacije po kojoj srpski teniser neće moći da igra na poslednjem grend slemu u sezoni, jeste Klaudija Teni, kongresmenka države Njujork.

Ona je ubeđena da bi srpski teniser morao da dobije dozvolu za učešće na US Openu, uprkos tome što nije i ne želi da bude vakcinisan.

Podsetimo, Nebojša Jovanović, vlasnik kompanije "Sport menadžment", odlučio je uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom (SAVA) da pokrene političku inicijativu da se Đokoviću omogući dolazak u Njujork.

U pismu predsedniku Bajdenu i americkim zvaničnicima koji mogu uticati na odluku da se Novaku dozvoli učesce na turniru, Jovanović se pozvao na specifičnu pravnu klauzulu, tj. Predsedničku Proklamaciju 10294 od “nacionalnog interesa”.

Sekcija 3(b) Predsednčke proklamacije dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih Kovid protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Novak Đoković
foto: AP / Gerald Herbert, Shutterstock

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godisnji prihod od milijardu dolara.

"Sprečiti Novaka Ðokovica da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje", istice se u pismu.

Kao republikanka iz savezne drzave Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajuci ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminise nevakcinisane igrace koji su strani drzavljani, i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinisu ili javno iznesu svoj status, iako americki teniseri nesmetano mogu da ucestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka ističe da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track