FEDERER JE VELIKI, ALI JE NOVAK SILA: Evo šta kažu BROJKE o istorijskom rivalstvu, odigrali su NESTVARNIH 50 MEČEVA
Foto: Profimedia

ISTORIJA

FEDERER JE VELIKI, ALI JE NOVAK SILA: Evo šta kažu BROJKE o istorijskom rivalstvu, odigrali su NESTVARNIH 50 MEČEVA

Tenis -

Današnjom objavom Rodžera Federera o okončanju teniske karijere, ujedno je završeno i jedno od najvećih rivalstava u istoriji sporta.

Novak Đoković i Federer odigrali su u karijeri ukupno čak 50 mečeva, a neki od njih su ušli u anale ovog sporta kao najbolji ikad. Na kraju je saldo takav da je u ukupnom skoru bolji srpski teniser - 27:23.

Najveću razliku Novak je napravio na gren slem turnirima, gde ima 11 pobeda, naspram Rodžerovih šest. Čak je i na Vimbldonu, koji se dugo vremena smatrao Federerovim carstvom, Srbin na kraju pretekao Švajcarca sa 3:1 u pobedama. Tu se najviše izdvaja pobeda iz finala 2019. godine, inače najdužeg finala u istoriji Vimbldona, kada je postalo jasno ko je novi kralj najprestižnijeg teniskog turnira na svetu. Prethodno je Novak pobedio Federera dve godine u nizu - 2014. i 2015. godine, oba puta takođe u finalu.

Na Masters turnirima Đoković takođe prolazi kroz ciljnu ravnicu kao bolji od Švajcarca - 11:9 u podedama, dok je su se na Završnom Masters turniru susretali šest puta, a tu je međusobni skor izjednačen.

Rodžer Federer, Novak Đoković
foto: Profimedia

Razlika u korist srpskog tenisera u globalu bi bila drastičnija da nije bilo poraza u mečevima manjeg značaja. Tako je Federer uspešniji na ATP turnirima iz kategorije 500, sa četiri pobede naspram dve Đokovića, a na jedinom meču koji su odigrali u Dejvis kupu, Švajcarac je bio bolji.

Zanimljivo je da se veliki rivali nikada nisu sastali na ATP turnirima iz kategorije 250.

Kada se gleda skor po podlogama, najviše bitki vođeno je na tvrdoj podlozi. Tu je Novak bolji sa 20:18, na travi takođe ima dve pobede više (pomenutih 3:1), dok su na šljaci izjednačeni - 4:4.

Kada se uporede brojevi titula, i tu je jasno da je Novak nadvladao Federera.

U Gren Slem turnirima Đoković trenutno ima jednu više (21:20), dok u Masters titulama takođe prednost ima Srbin - 32:27.

Karijera Rodžera Federera bez ikakve dileme je bila veličanstvena, sa jedinstvenim načinom igre, ali brojke ipak govore da je Đoković uspeo da prestigne legendardnog Švajcarca. Godine su takođe na Novakovoj strani i istorija će tek da se piše.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track