SLEDI RASPLET! Završni dan Lejver kupa: Da li će tim Evrope nastaviti surovu dominaciju?!
Foto: Profimedia

analiza

SLEDI RASPLET! Završni dan Lejver kupa: Da li će tim Evrope nastaviti surovu dominaciju?!

Tenis -

I ovog poslednjeg dana petog Lejver Kupa, oproštajnog za njegovog osnivača Rodžera Federera, raspored mečeva obećava vrhunsku dramu.

Ako je prvi dan bio sveopšti festival emocija, današnji bi mogao da obeleži takmičarska strast i neizvesnost. Kako bi mogao da izgleda hod kroz njegov program, pogledajmo sada...

Tim Evrope vodi sa 8-4, i potrebno mu je „samo“ 5 poena do ostvarenja savršenog rezultata od 5-0 u pobedama protiv „Svetadžija“. Da li će tri od tih potrebnih pet doći već u prvom meću – dublu Beretini/Marej protiv Ože-Alijasima/Soka, teško je verovati. Beretini je umoran, Marej (Endi, ne brat Džejmi) ne igra ovaj format previše često, dok je pobeda imperativ Kanadsko-Američkom paru kako bi njihov tim ostao konkurentan za ostvarenje ukupne pobede i prvenca u dosadašnjoj istoriji odigravanja ovog sjajnog formata. Pišemo olovkom: 8-7 za Tim Evrope.

Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković
foto: Profimedia

Naredni meč singl Đoković – Ože-Alijasim: Feliks neće izaći baš „svež“ iz prethodnog dubl-meča, ali će svakako biti motivisan da „osvetla obraz“ posle poraza u singlu od Beretinija juče i Novaka na Mastersu u Rimu ove godine. Prethodni meč bi mogao da mu koristi da uđe u dobar serverski ritam i oseti teren, ali ako Novak bude ponovio 70% repertoara iz prethodnog dana, Feliksu ne bi pomoglo ni da uz njega na terenu ostane i Džek Sok. Servis će biti od presudne važnosti u rasporedu snaga kroz poene, a samim time i ritern, koji je kod Novaka sinoć funkcionisao kao u najboljim Grend Slem izdanjima. Biće zanimljivo videti koliko će agresivnosti obojica igrača moći da ispolje u razmenama i koliko bi meč sa puno razmena na ovako sporoj podlozi uticati na kondiciju, fokus i greške u toku meča. U svakom slučaju ovde Novaka pišemo kao velikog favorita, a uz Tim Evrope još 3 poena za vođstvo 11-7.

Cicipas – Tiafo: Heroj prvog dana za Tim Evrope nesumnjivo je bio Stefanos Cicipas, koji je bukvalno „zbrisao“ sa terena (i iz beležnice Džona Mekenroa za dalje nastupe) Dijega Švarcmana. U dobrom „vajbu“ je Grk na Lejver Kupu ove godine što se vidi i u njegovom raspoloženju na klupi, i sigurno je da će ga ona itekako glasno podržati u meču u kome bi mogao da donese presudne bodove za svoj tim. Ipak, Tiafo se nalazi u usponu forme i pozitivnoj takmičarskoj „zoni“ – bez obzira na to što sinoć nije mogao da „priđe“ Novaku, osim u nekoliko momenata virtuoznosti. Kako je ovo presudni meč za opstanak Tima Sveta u aktivnoj poziciji za osvajanje Lejver Kupa Br.5, Tiafo će takođe imati srčanu podršku svojih suigrača da ponovi magiju sa Ju Es Opena – turnira na kome je Cicipas šokantno ispao u prvom kolu. Ono što će ipak biti presudno u ovom meču nisu sećanja sa Flašing Medousa, već strategija i plan igre, ali pre svega mogućnost isporučivanja visokog procenta prvog (i drugog) servisa, ritern, fokus na ostajanje u poenu kada se razvije igra, strpljenje, fizička kondicija i mentalna snaga da se umanji koeficijent grešaka i izađe iz problematičnih situacija, pa sve do eventualnih presudnih taj-brejkova. Ako Cicipas bude uspeo da „spakuje“ teren kroz veliki servis, širok radijus kretanja, efikasnu agresivnost i pobednički stav – Tim Evrope će već ovde slaviti novu pobedu. Ako ga, pak, „pojede“ tenzija zbog veličine uloga i tada Tiafo bude „osetio krv“ čeka nas vrhunac drame u poslednjem meču turnira. Kako je Tiafo malo „zagrejaniji“ u odnosu na Cicipasa jer je svakog dana igrao mečeve, Upišimo radi dodatnog uzbuđenja 3 poena za Tim Sveta ovde, iako je suprotan ishod više nego moguć... Rezultat glasi: 11-10 za Evropu.

Lejver Kup
foto: EPA/ANDY RAIN

I, na kraju, ako do njega dođe – čeka nas sudar ove godine sjajnih Ruda (2. igrača sveta) i Frica – i veliki test nerava za obojicu asova. Teško je zamisliti da bi, uz svo poštovanje Tejloru, Kasper ovde bio sve osim vidnog favorita, jer je pokazao mentalnu i fizičku spremnost tokom ove sezone koja bi mogla da se poredi sa „velikom četvorkom“ iz najboljih dana i koja mu je i donela (istorijsko) drugo mesto na ATP listi posle Ju Es Opena. Odlični u svojim uvodnim mečevima su bili i Rud i Fric – pa je sigurno da im samopouzdanje iz tog izvora ne nedostaje. Ipak, ako do ovog odlučujućeg meča i dođe – bilo bi očekivano verovati da je Rud favorit da donese pobedničke bodove za Tim Evrope, jer je barem kroz dva ostvarena Grend Slem finala ove godine dokazao da je „na visini zadatka“ kada je najpotrebnije i kako je sigurno najmanje plakao na Rodžerovom oproštaju od svih članova tima u plavom – da je kadar da donese i najveću radost na kraju ova tri teniski dragocena dana u 02 Areni.

Osim ako se u ovom i prethodnim mečevima ne desi barem jedno „malo čudo“ Tim Evrope će slaviti svoju petu pobedu i darivati je kao „oproštajni poklon“ svom ove godine najvažnijem članu. Rodžer bi to voleo, a uz njega i sav teniski svet, a ako se to i desi, ni navijačima Tima Sveta takav poraz neće pasti previše teško – makar bio i peti uzastopni.

I zato, proglasite i ovu vašu nedelju „teniskim danom“, i budite uz asove u plavim i crvenim dresovima za pravi sportski užitak već od 13h popodne – jer je sjajna zabava – zagarantovana!

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track