ZAŠTO DA PUSTIMO ĐOKOVIĆA U ZEMLJU? ZATO ŠTO IMA MILIONE DOLARA? Novi udar na Srbina: Šokantan komentar australijske političarke!
Foto: Profimedia

BURA

ZAŠTO DA PUSTIMO ĐOKOVIĆA U ZEMLJU? ZATO ŠTO IMA MILIONE DOLARA? Novi udar na Srbina: Šokantan komentar australijske političarke!

Tenis -

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Australije, Keren Endruz, žestoko se protivi ukidanju zabrane izdavanja vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novak je u januaru deportovan iz Australije, pošto je ministar za migracije Aleks Hok procenio da "promoviše antivakserski pokret". Vlada Australije mu je tada izrekla trogodišnju zabranu izdavanja vize uz napomenu da ona može biti poništena u određenim okolnostima.

Vlas u Australiji se u međuvremenu promenila, a u julu je i ukinuto strogo pravilo prema kojem putnici prilikom ulaska u zemlju moraju da prilože dokaz o vakcinaciji, pa se u poslednje vreme dosta spekuliše o tome da bi Novak mogao da zaigra naredne godine u Melburnu.

Ipak, poznata političarka smatra da bi takva odluka bila "šamar u lice" Australijancima koji su se vakcinisali protiv kovida.

"Onda bi se pojavili drugi ljudi u sličnim okolnostima kojima su vize ukinute. Dakle, ako Imigraciono sada odluči da napravi izuzetak za Đokovića, postavlja se pitanje – šta će da urade za ostale koji su u sličnoj situaciji", rekla je Endruz za radio "Ej-Bi-Si".

Ona smatra da se ne sme praviti izuzetak samo zato što je neko slavan i bogat.

"Zašto bi se Đokoviću dozvolilo da se vrati u zemlju? Samo zato što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara? Ne bi smelo da za njega važi jedno pravilo, a drugo pravilo za ostale", poručila je ona.

Aleks Hok
foto: EPA/LUKAS COCH, Profimedia

Podsetimo, početkom godine najbolji srpski teniser je u Astraliji preživeo pravi pakao. Đoković je 4. januara krenuo u Australiju pošto mu je je prethodno odobreno izuzeće od obavezne vakcinacije. Dan kasnije krenula je prava tortura. Prošao je nekoliko saslušanja i smešten je u prtvor na aerodromu u melburnu. Maltretiranje Srbina nastavilo, smešten je u ozloglašeni hotel u kom nije dobijao ni redovno hranu.

Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

Da je reč o političkom progonu Novaka Đokovića jasno je i iz šokatne pretnje Vlade Australije, da neće poštovati odluku suda ukoliko ona bude išla u korist srpskog tenisera.

Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u Australiji.

Međuti, Hok je iskoristio svoje diskreciono pravo i poništio vizu Novaku u skladu sa Migracionim aktom, pa je Srbin deportovan iz Australije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track