SJAJNE VESTI ZA NOVAKA U PARIZU: Ovome se malo ko nadao, sve sluti da će Đokovićev impresivni skor biti JOŠ MOĆNIJI
Foto: Profimedia

ANALIZA

SJAJNE VESTI ZA NOVAKA U PARIZU: Ovome se malo ko nadao, sve sluti da će Đokovićev impresivni skor biti JOŠ MOĆNIJI

Tenis -

Još lepih vesti za Novaka na pariskom Mastersu – neposredno pre njegovog današnjeg meča protiv Hačanova!

Eliminacijom trećeg nosioca Kaspera Ruda, Lorenco Museti je uručio fin „poklončić“ našem asu i učinio žreb još više povoljnim za branioca titule koja bi mu posebno značila u ovoj izobličenoj sezoni. Novakov skor u dosadašnjim mečevima u Bersiju je impresivan 42 pobede i 8 poraza, uz 6 osvojenih titula za igrača koji suvereno drži rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste (373), broju sezona završenih na njenom čelu (7) i najvećem broju pobeda nad konkurentima iz Top 10 selekcije u karijeri (234).

Novakov najduži pobednički niz zabeležen je u sezonama 2010/11 (43), dok je on na Mastersima brojao 31 i 30 na Grend Slemovima. Kao jedini igrač koji je osvojio svih 9 Mastersa u istoriji, zanimljiva je analogija njegovih aktuelnih uspeha, gde se trenutno nalazi u nizu od 10 pobeda i na turneji, i na Mastersu u Parizu.

Novak Đoković, Pariz, Masters
foto: Profimedia

Dvadesetšestogodišnji Hačanov, njegov današnji protivnik, se sa setom seća pobede nad Novakom u ovdašnjem finalu 2018. godine jer je od tada zabeležio skoro katastrofalan skor od 3 pobede u 25 mečeva protiv Top 10 igrača, uz čak 20 uzastopnih poraza. Tokom aktuelne sezone, svetski broj 19 uspeo je da ostvari 36 pobeda u 60 nastupa, uz samo jedno finale na početku godine u Adelajdu.

U poslednje 4 sezone - naveći uspesi su mu bili četvrfinale Rolan Garosa 2019 i Vimbldona 2021 i polufinale Ju Es Opena ove godine, što ga sa pravom afirmiše kao svestranog tenisera – ali i dalje daleko od nekog važnijeg odličja – osim spomenutog Mastersa u Parizu 2018., kada je postao prvi igrač van kruga nosioca posle Nalbandijana 2007. kome je pošlo za reketom da osvoji “granasti” trofej.

Karlos Alkaraz
foto: Profimedia

Ono što bi moglo da se prepozna kao konstanta u dosadašnjem progamu turnira je izuzetno visok nivo tenisa trenutnog svetskog broja 1 Karlosa Alkaraza (Dimitrov danas zbrisan sa 6:1 6:3), gde se polako naziru konture konačnog ishoda takmičenja u gornjem delu žreba.

Moguće finale Đoković – Alkaraz bi moglo da poprimi attribute novog teniskog klasika, imajući u vidu fantastičan i dramatičan prvi meč koji su ovi asovi odigrali ranije ove godine na Mastersu u Madridu koji je pripao tada mladom izazivaču (6:7 7:5 7:6).

Do tada nas deli još 3 dana zanimljivih I nepredvidivih mečeva, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je Novak najveći broj bolnih poraza od članova nove generacije teniskih zvezda doživljavao na turnirima Masters serije – u formatu na 2 dobijena seta. Ipak, retki su oni koji su uspevali da mu nanesu uzastopne poraze na turnirima serije 1000 – što znači da će Novak sigurno biti spreman i za ovaj izazov, ako do njega dođe.

Specijalno za Kurir iz Pariza: Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track