DETALJNA ANALIZA PRED ĐOKOVIĆEV MEČ: Brz je kao munja, zato je potrebno da Novak URADI OVO!
Foto: Profimedia

u susret meču u parizu

DETALJNA ANALIZA PRED ĐOKOVIĆEV MEČ: Brz je kao munja, zato je potrebno da Novak URADI OVO!

Tenis -

Mladi su tu - glasi jasna poruka sa Mastersa u Parizu, ali i jedan „stariji gospodin“ koga će, po svemu sudeći, još koju godinu teško pobeđivati! Tri učesnika četvrtfinala ovogodišnjeg turnira su mlađi od 21 godine, po prvi put u njegovoj istoriji (tj. od 1986).

Poslednji turnir ATP Serije 1000 na kome se ovo desilo bio je Majami davne 2007. godine posle kojeg su ta trojica Đoković, Marej i Nadal – postali svetski broj 1 i zauzeli svoje mesto u teniskoj istoriji kao članovi „Velike četvorke“ (uz tek penzionisanog Federera).

Uz to, sedmorica od osmoro učesnika današnjeg programa su dvadesetpetogodišnjaci ili mlađi, po čemu je ovaj uzrast najviše zastupljen na ovom turniru od 2009. godine kada su uz Đokovića i Nadala tu bili i Monfis, Conga, Čilić, Del Potro i Soderling.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Od tih najmlađih, Runeu i Musetiju pripala je posebna čast da “ukrste rekete” sa trenutno najbolje rangiranim igračem sveta (Alkaraz) odnosno najuspešnijem svih vremena kada su Mastersi u pitanju (Đoković).

Rune će nastojati da kroz najveću pobedu u svojoj karijeri zabeleži het-trik u pobedama protiv igrača iz Top 10 selekcije svetskog tenisa u poslednja 3 dana, što bi popravilo njegov dosadašnji “skor” u 13 međusobnih mečeva sa 7 pobeda, i osvajaču turnira u Stokholmu doneti 17 pobedu u poslednjih 19 mečeva. Šest dana mlađi Alkaraz i njegov protivnik iz Danske ovim mečom postaju prvi tinejdžeri koji su učestvovali u nekom četvrtfinalu, polufinalu ili finalu u istoriji ovog turnira.

Uz njih, Feliks Ože Alijasim trenutno uživa u odličnim rezultatima na dvoranskim turnirima (26 pobede iz 30 mečeva), sa 15 uzastopnih pobeda i tri osvojene titule u nizu od 13 oktobra – što lepo upotpunjuje činjenicu da je sa 55 pobeda na turneji treći najuspešniji igrač sezone. Zanimljivo je napomenuti da je sa 18 pobeda u dvoranama ove godine – jedno mesto ispred njega na top listi tog uspeha - upravo Holger Rune.

Ovo je bila odlična godina I za Fransesa Tijafoa – heroja pobede Tima Sveta na nedavno završenom Lejver Kupu, kao i za još jednog njegovog člana – Tomija Pola – koji se još “diči” najvećom pobedom svoje karijere, prekjuče protiv Rafaela Nadala. Ipak, ne bi bilo pogrešno reći da su Ože Alijasim i Cicipas favoriti u njihovim današnjim mečevima – što je Grk potvrdio dobrom dvoranskom formom i zadovoljavajućom pobedom protiv Mutea u dva seta juče.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Hrabri dvadesetogodišnji izazivač “Noleta nacionale” iz Italije – Museti – nalazi se u dobrom igračkom periodu, sa 9 pobeda iz poslednjih 11 mečeva – u kome je juče ostvario najveću pobedu svoje karijere – eliminacijom svetskog broja 4 Kaspera Ruda.

Najbolji rang (23) ostvario je nedavnom pobedom protiv zemljaka Beretinija u finalu turnira u Napulju, dok je prvi trofej osvojio fantastičnom pobedom protiv godinu dana mlađeg Alkaraza u Hamburgu. Ali, ako se uzme u obzir da je Novak ovde braneći i šestostruki šampion – i da ovde nije izgubio u poslednjih 11 mečeva – veoma je jasno ko se smatra za apsolutnog favorita. Današnje će mu biti 90 ATP Masters četvrtfinale, a pobedom bi se učvrstio na 2. mestu po broju učešća u polufinalima turnira serije 1000 (sa 74, posle Nadalovih 76).

Novak Đoković
foto: Profimedia

Dve pobede Đokovića nad Musetijem u dva dosadašnja meča (Rolan Garos 2021 – posle zaostatka od 2-0 u setovima i Dubai 2022) svakako znače puno u smislu psihološke prednosti i premoći – ali je brzi, borbeni, vešti i nadahnuti Italijan po mnogo čemu opasniji protivnik od prethodnog, Hačanova. Igrač tempa, fanatične upornosti, nepresušne mladalačke energije i već solidnog iskustva u nastupima protiv navećih asova na najpoznatijim svetskim teniskim scenama – Museti će se teško obeshrabriti da nastavi da kidiše ka najvećoj pobedi njegove karijere.

Ono što će njegov tim sigurno preporučiti je recept “a la Medvedev sa Ju Es Opena 2021” u kome će probati da oduzme vreme Novaku da se pripremi, oporavi posle dinamičnih razmena i uspostavi svoju “zonu komfora” – brzim sekvencama servisa i stalnim pritiskom na osnovnu liniju – uz poneki drop-šot koji ume da odigra veoma kvalitetno. Da bi to uspelo, popularni “Lori” bi trebao da bude na vrhuncu svoje koncentracije i strateške svesti – jer ga neobuzdani mladalački elan u suprotnom može odvesti putem serije grešaka koje će Novak nemilosrdno koristiti.

Naš šampion je, sa druge strane, veoma svestan da ga danas očekuje najzahtevniji meč u fizičkom smislu od početka turnira, i da će prikazanom brzinom I atleticizmom u meču sa Hačanovim morati da isparira nastojanjima Musetija da stvori prilike za brejk. Tu će imati i imperativ sigurnog osvajanja svojih servis gemova i dubokog i jakog riterniranja biti još veći nego što je bio slučaj protiv Rusa.

Jednostavno, Museti se neće umoriti – ali ako Novak bude uspeo da pametnom igrom miksovanja udaraca, kraćenjem poena otvaranjem oštrih uglova i dobro pripremljenim volejima na mreži osvaja svoje gemove i dolazi do prilika za brejk – imaćemo ponovljenu pozitivnu situaciju sa turnira u Dubaiju ove godine.

Kako je Museti brz kao munja, Novakova selekcija udaraca i njihovih pravaca bi trebala da bude skoro savršena – kako bi uspevao da osvoji teren i dođe u priliku da zabeleži vinere. Naravno, u ovom meču je moguće pobediti I uz izgubljeni prvi set – ali bi bilo mnogo bolje za Novakovu ambiciju da ponovi konačni uspeh ih 2021 da se ne ide u smeru tih kalkulacija. Jednostavno – šampionski od početka do kraja, i na nivou koji će pre svega zadovoljiti onog koga je najteži u tom smislu – samog sebe.

Prozor budućnosti svetskog tenisa širom je otvoren kroz mečeve današnjeg četvrtfinala Mastersa u Parizu – i toplo vam preporučujemo da – bacite pogled!

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track