ISTORIJSKA TITULA ĐOKOVIĆA! Novak jači od protivnika i svih problema! Torino je POKOREN!
Foto: Profimedia

TORINO

ISTORIJSKA TITULA ĐOKOVIĆA! Novak jači od protivnika i svih problema! Torino je POKOREN!

Tenis -

Fantastični Novak Đoković je šampion Završnog mastersa, prvi put posle sedam godina!

Srbin je pobedio Kaspera Ruda u finalu rezultatom 7:5, 6:3!

Srpski teniser je stigao do ukupno šeste titule na Završnom mastersu i tako se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom, Rodžerom Federerom.

Takođe, Novak je uspeo da se izjednači sa Karlosom Alkarazom i Andrejom Rubljovom po broju osvojenih ATP titula u singlu u 2022. godini. Sva trojica su pet puta podizala trofej ove sezone iako je srpski teniser zbog poznatih razloga igrao na znatno manjem broju turnira.

Novak je naišao na velike probleme tokom finala protiv Ruda, posebno tokom prvog seta u kojem se ozbiljno mučio.

Nešto definitivno nije bilo u redu, Srbin je opet drhtao, kao i tokom meča protiv Danila Medvedeva u grupnoj fazi.

Ali uprkos tome, nivo tenisa koji je prikazao bio je na izuzetno visokom nivou. Uspeo je Rud da spasi tri brejk lopte u prvom delu igre, ali kada je servirao za opstanak u setu, pri rezultatu 6:5, presudilo je iskustvo Srbina.

Kada je uspeo da konačno napravi brejk i osvoji prvi set, sve je bilo dosta lakše. Možda su i pilule i "tajni napici" pomogli da se Novak u drugom setu oseća bolje.

1 / 9 Foto: Profimedia

Igrao je fantastično, držao je čas tenisa Rudu koji je ove nedelje igrao odlično. Jednostavno, Norvežanin nije mogao protiv danas, daleko boljeg rivala. Đoković je pobedio i u četvrtom međusobnom susretu.

Ovim trijumfom, Novak je postao i najstariji osvajač Završnog mastersa u istoriji.

Đoković - Rud 7:5, 6:3

Drugi set:

6:3 - KRAJ MEČA! Đoković je šampion Završnog mastersa u Torinu!

5:3 - Uradio je ono što mora Rud, sada će Novak servirati za titulu.

5:2 - Nastavlja sa fantastičnom igrom Đoković, ne ostavlja rivalu prostora da ozbiljnije zapreti. Norvežaninu ponestaje prostora za povratak u meč, a u narednom gemu će servirati za opstanak u ovom finalu.

4:2 - Prekinuo je Rud seriju svog rivala od tri vezana gema.

4:1 - Fenomenalna igra Novaka! Dugačak poen pri rezultatu 15:15 je rešio strašnim forhendom, a onda glasnim urlikom i stegnutom pesnicom proslavio osvajanje istog. Ta reakcija posebno raduje, posle problema sa kojima se suočio u prethodnoj fazi meča.

Novak Đoković
foto: Profimedia

3:1 - Brejk! Novak igra fenomenalno! Kao i u završnici prvog seta, Rud nije uspeo da pronađe rešenje za sjajnog rivala. Đoković sada ima ozbiljnu prednost!

2:1 - Dosta brzo idu gemovi, Novak je upisao na svoj račun još jedan gem u kojem nije izgubio poen. Servis funkioniše odlično.

1:1 - Siguran je i Norvežanin na startu drugog seta.

1:0 - Kao i na početku meča, Đoković je drugi set otvorio servisom. Imao je dva asa i bez problema je stigao do vođstva.

Prvi set

7:5 - Kraj seta! Neverovatni Đoković ima prednost u finalu!

Imao je velike probleme tokom njega, imaće ih verovatno i u nastavku meča, ali i pored toga prikazuje izuzetno visok nivo tenisea.

Iskoristio je i svoje iskustvo, pa je u samoj završnici seta uspeo da napravi brejk.

Kasper Rud
foto: Profimedia

6:5 - Ne posustaje Novak, uprkos mukama sa kojim se suočava. Možda dodatnu energiju dobija iz svoje lože u kojoj su odlično raspoloženi sin Stefan i ćerka Tara.

5:5 - To što je napravio prvu duplu servis grešku na meču, nije omelo Ruda koji je stigao do još jednog izjednačenja.

5:4 - I dalje je Srbin prilično siguran na svom servisu. Čak i kada Rud uđe u poen, naiđe na izuzetno kvalitetne udarce sa kojima malo ko može da se nosi.

4:4 - Nekako Đoković crpi snagu i igra na visokom nivou! Napravio je sada problem na servisu Norvežaninam imao je novu brejk loptu, ali je Rud stigao do izjednačenja.

4:3 - Dobro funkcioniše servis Novaka još uvek. Uprkos problemima koji očigledno muče srpskog tenisera, uspeo je da se izbori za novi gem.

3:3 - Odservirao je Rud prvi as udarac na meču, osvojio je još jednom gem bez izgubljenog poena.

Novak Đoković
foto: Profimedia

3:2 - Uprkos govoru tela koji je potpuno obeshrabrujuć, Đoković je "pronašao" odlične servise i stigao do novog gema.

2:2 - Rud stiže do izjednačenja, ali Novak ima problem. Nešto muči Srbina, govor tela govori da nije spreman za ovaj meč...

Novak Đoković
foto: Profimedia

2:1 - Imao je sada i Novak nezgodnu situaciju - 0:30 na svom servis gemu. Ipak, od tog trenutka Srbin je osvojio četiri vezana poena i ima novu prednost.

1:1 - Šteta! Imao je Novak dve vezane brejk lopte, ali dobrim servisom se Norvežanin izvukao iz nezgodne situacije. Vezao je četiri osvojena poena i izjednačio rezultat na početku meča.

U pauzi između dva gema, na velikom ekranu je prikazan Novakov dobar prijatelj, Zlatan Ibrahimović, koji je pronašao mesto u dvorani u Torinu.

1:0 - Meč je otvoren servisom srpskog tenisera, a u prvom gemu smo videli dužu razmenu, čelendž, prvi as udarac i sjajnu bekhend paralelu... Đoković ima prednost na samom startu ovog finala.Uoči meča:

Novak ima sjajnu priliku da šesti put u karijeri podigne trofej na Završnom turniru i tako tako dostigne još jedan od neverovatnih rekorda.

Ako pobedi danas izjedančiće se aktuelnim rekorderom Rodžerom Federerom po broju osvojenih trofeja na Završnom mastersu.

Novak je nezaustavljiv u Torinu. Nakon maksimalnog učinka u "Crvenoj grupi", srpski as je u uzbudljivom meču savladao nezgodnog Amerikanca Tejlora Frica i plasirao se u veliko finale.

S druge strane, Kasper Rud nakon dva trijumfa u "Zelenoj grupi" doživeo poraz u trećem kolu od Rafaela Nadala, ali uprkos tome zauzeo prvo mesto u grupi.

U polufinalu je prilično lako savladao Rusa Andreja Rubljova sa 2:0 u setovima i tako stavio do znanja Novaku da će morati ozbiljno da se pomuči ukoliko želi da dođe do titule.

Đoković i Rud su se do sada sastajali tri puta i u sva tri meča je Srbin slavio pobede.

Ukoliko podigne trofej u Torinu, iako je igrao na znatno manjem broju turnira, Đoković će se izjednačiti sa Karlosom Alkarazom i Andrejom Rubljovom koji su na vrhu tenisera sa najviše ATP titula u singlu u 2022. godini. Obojica imaju po pet trofeja, dok je Novak u Torino stigao sa četiri osvojena turnira.

Srbin je slavio na mastersu u Rimu, zatim na Vimbldonu, u Tel Avivu i u Astani

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja