POTUKLA SVE REKORDE: Iga Švjontek izabrana za teniserku godine
Foto: AP

lauerat

POTUKLA SVE REKORDE: Iga Švjontek izabrana za teniserku godine

Tenis -

Poljska teniserka Iga Švjontek proglašena je danas za WTA igračicu godine, nakon što je u aprilu stigla do prvog mesta na rang listi i na toj poziciji ostala do kraja godine.

Švjontek (21) godinu je završila sa 67 pobeda i osam osvojenih titula. To je uključivalo niz od šest trofeja zaredom i niz od 37 vezanih pobeda od februara do jula što je najduži pobednički niz u ženskom tenisu u poslednjih 25 godina.

Ona se popela na WTA vrh posle povlačenja Eš Barti, a u toku sezone je osvojila i Otvoreno prvenstvo Francuske u junu i Otvoreno prvenstvo SAD u septembru, čime je postala prva žena sa dva osvojena grend slema u sezoni od Andjelik Kerber 2016.

Nagrada za WTA trenera godine pripala je Dejvidu Vitu. On radi sa Amerikankom Džesikom Pegulom koja je 2022. stigla do trećeg mesta na rang listi i bila je četvrtfinalista na tri grend slema turnira.

Za najbolje u dubl konkurenciji izabrane su Barbora Krečikova i Katerina Sinijakova iz Češke, koje su osvojile Australijan Open, Vimbldon i Ju Es Open.

Betris Hadad Maja iz Brazila je proglašena za igračicu koja je najviše napredovala, a Ženg Kvinen iz Kine za novajliju godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track