NEUNIŠTIVI NOVAK OSVOJIO PRVU TITULU U SEZONI! Srbin "ubio" Amera u pojam: Spasao MEČ LOPTU pa napravio PREOKRET za pamćenje!
Foto: Speed Media / Icon Sportswire / Profimedia

atp adelejd

NEUNIŠTIVI NOVAK OSVOJIO PRVU TITULU U SEZONI! Srbin "ubio" Amera u pojam: Spasao MEČ LOPTU pa napravio PREOKRET za pamćenje!

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je prvu titulu u 2023. godini.

Novak je u finalu ATP turnira u Adelejdu posle nestvarnog preokreta savladao odličnog Amerikanca Sebastijana Kordu 2:1 (6:7, 7:6, 6:4).

Posle tri sata i 11 minuta igre i spašene meč lopte u drugom setu, nesalomivi Novak je uspeo da ostvari pobedu!

Nole je tako stigao 92. ATP titule u karijeri čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom po broju trofeja.

Verovali ili ne, ovo je bio Novakov 34. vezani trijumf u Australiji gde Đoković poslednjih pet godina ne zna za poraz.

Novak Đoković
foto: Speed Media / Icon Sportswire / Profimedia

Međutim, put do tog trijumfa nije bio nimalo lak. Borbeni Korda bio je "tvrd orah" za našeg asa i ljubitelji tenisa imali su priliku da uživaju u najdramatičnijem finalu u istoriji ovog turnira.

Nezapamćena drama viđena je u prvom setu. Teniseri su sigurno čuvali svoj servis sve do devetog gema, kada Amerikanac stiže do dve vezane brejk lopte i koristi priliku (5:4). Imao je Korda tri vezane set lopte na svoj servis, ali Novak se nije predavao, osvojio je pet poena u nizu i stigao do izjednačenja. Na 6:5 imao je Srbin i prvu set loptu, ali zahvaljujući servisu Amerikanac se izvukao iz nezgodne situacije, pa je odluka pala u taj-brejku gde smo videli neviđenu dramu. Ponovo je Đoković uspeo da se izvuče iz naizgled bezizlazne situacije, dve vezane set lopte je imao Korda (4:6), ali Nole je osvojio tri vezana poena i stigao do nove set lopte. Ipak, u finišu taj-brejka Korda nije dozvolio Srbinu da napravi mini-brejk, osvajao je poene na svoj servis, napravio jedan mini-brejk i iskoristio sedmu set loptu na meču.

Sebastijan Korda
foto: Speed Media/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Novaku je gubitak seta teško pao, pa su ceh platili ljudi iz njegovog boksa. Brat Marko i još dva člana Novakovog tima morali su da napuste boks, nakon izliva besa srpskog tenisera.

Veliku dramu gledali smo i u drugom setu. Novak je u četvrtom gemu imao priliku da napravi brejk, ali nije uspeo da iskoristi dve vezane šanse. U nastavku teniseri su sigurno osvajali svoje servis gemove, sve do 12 gema kada je Korda nakon greške Novaka stigao do prve meč lopte. Međutim, Novak je sjajnim smeč udarcem uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i izbori taj-brejk u kom je evidentno imao ogromnu psihološku prednost. Ekspresno je stigao do pet vezanih set lopti, iskoristio treću šansu i izjednačio rezultat u setovima.

U trećem setu Novak je imao apsolutnu kontrolu na terenu. Opet je u ranoj fazi seta imao dve vezane brejk lopte, ali nije uspeo da slomi Amerikanca. Korda je odolevao pritisku Novaka sve do same završnice seta, kada Đoković nakon nekolko sjajnih poena stiže do prve meč lopte i odmah koristi šansu koja se ukazala!

Novak Đoković
foto: Brenton EDWARDS / AFP / Profimedia

Srpski teniser je tako napravio sjajnu uvertiru za Australijan open na kom će se od 16. do 23. januara boriti za jubilarnu 10. titulu u karijeri.

UŽIVO: ĐOKOVIĆ - KORDA 6:7, 7:6, 6:4

III SET

6:4 - KRAJ! NOVAK OSVAJA TITULU!

5:4 za Đokovića - Novak je na korak od titule! Korda će servirati za ostanak u ovom finalu!

4:4 izjednačenje - Korda danas najvažnije poene igra sjajno. Na 0:30 preuzeo je kontrolu i vezao četiri poena i stigao do novog izjednačenja.

4:3 za Đokovića - Sjajan servis gem srpskog tenisera! Nole ekspresno, bez izgubljenog poena, stiže do nove prednosti! Samo jedan poen izgubio je Đoković na svoj servis u ovom setu!

3:3 izjednačenje - I dalje bez brejka u ovom setu. Korda bez većih problema stiže do novog izjednačenja!

3:2 za Đokovića - Još jedan rutinski osvojen gem za srpskog tenisera! Idemo dalje! Novak ima kontrolu u trećem setu!

2:2 izjednačenje - Velika šteta! Izvukao se Korda! Novak je u ovom gemu propustio dve prilike za brejk. Imao je srpski as 15:40, dve vezane brejk lopte, ali Korda se zahvaljujući sjajnom servisu izvukao iz izuzetno neugodne situacije.

2:1 za Đokovića - Sjajnim poenom na mreži i as udarcem Novak završava posao u ovom gemu! Još jednom je odigrao bez greške srpski as.

1:1 iznenađenje - Korda uzvraća istom merom! Amerikanac ekspresno stiže do izjednačenja. Gubitak seta i propuštena meč lopta nisu ostavili trag.

1:0 za Đokovića - Sjajan start Novaka. Srpski teniser bez izgubljenog poena osvaja uvodni gem trećeg seta.

7:6 - NOVAK OSVAJA DRUGI SET! Dominacija srpskog asa viđena je u taj-brejku. Nakon 1:1 Đoković osvaja pet poena u nizu i stiže do pet vezanih set lopti. Korda je uspeo da smanji zaostatak na 6:3, ali Novak nakon svog servisa stavlja tačku na ovaj set!

navijači, Adelejd, srpski navijači, Novak Đoković
foto: screesnhot

6:6 - Kakva drama u završnici drugog seta! Novak je spasao meč loptu i posle velike borbe uspeo da izbori taj-brejk!

5:6 za Kordu - Novak ponovo servira za ostanak u meču, Korda je na korak od titule!

5:5 izjednačenje - Ne dozvoljava Novak Kordi da završi meč. Rutinski je odradio posao u ovom gemu.

4:5 za Kordu - Jedan gem sada deli američkog tenisera od druge titule u karijeri. Novak će servirati za ostanak u meču.

4:4 izjednačenje - Još jednom bez izgubljenog poena Novak stiže do izjednačenja i prebacuje pritisak na Amerikanca.

3:4 - za Kordu - Ne popušta Amerikanac, gledaćemo još jednu uzbudljivu završnicu seta.

3:3 izjednačenje - Još jedan ekspresan gem srpskog tenisera. Bez izgubljenog poena Nole stiže do izjednačenja.

2:3 za Kordu - Siguran gem Korde, bez izgubljenog poena Amerikanac ponovo stiže do prednosti.

2:2 izjednačenje - Novak ponovo rutinski osvaja servis gem.

1:2 za Kordu - Kakva šteta! Dve prilike za brejk imao je Novak u ovom gemu, ali nije uspeo da oduzme servis borbenom Amerikancu.

1:1 izjednačenje - Ekspresno Novak stiže do izjednačenja! Sjajan gem srpskog asa.

0:1 - Korda bez izgubljenog poena osvaja uvodni gem drugog seta.

6:7 - Nažalost, Korda osvaja prvi set nakon izuzetno dramatičnog taj-brejka. Neviđena drama viđena je u taj-brejku. Korda je stigao do dve vezane set lopte (4:6), ali Nole osvaja tri vezana poena i dolazi do set lopte na servis Amerikanca. U samom finišu Korda nije dozvolio Srbinu da napravi mini-brejk, osvajao je poene na svoj servis stigao do nove dve set lopte i četvrtu u ovom taj-brejku, a ukupno sedmu u setu, iskoristi i stigao do prednosti.

6:6 izjednačenje - Odluka pada u taj-brejku! Novak je imao set loptu, ali Amerikanac je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije. Kakva drama u završnici prvog seta!

6:5 za Đokovića - Novak je na korak od osvajanja prvog seta!

Novak Đoković
foto: EPA/MATT TURNER

5:5 izjednačenje - BREJK! Kakva glava! Još jednom je pokazao zašto je najbolji teniser svih vremena! Tri vezane meč lopte imao je Amerikanac, a onda je Novak preuzeo stvari u svoje ruke. Srbin osvaja pet vezanih poena i dolazi do izjednačenja!

4:5 za Kordu - BREJK! Novak u finišu prvog seta potpuno neočekivano gubi servis. Sjajno je riternirao Amerikanac u ovom gemu, stigao je do dve vezane prilike za brejk i onda sjajnim poenom došao do velike prednosti. U narednom gemu će servirati za osvajanje prvog seta!

4:4 izjednačenje - Siguran gem Korde, gledaćemo uzbuljivu završnicu prvog seta.

4:3 za Đokovića - Još jednom je bez izgubljenog poena osvojio servis gem Đoković! Fenomenalno servira Srbin na ovom meču!

3:3 izjednačenje - Ponovo je Novak vršio pritisak, ali nije uspeo da stigne do prilike za brejk, Korda čuva i dalje svoj servis.

3:2 za Đokovića - Samo jedan poen uzeo je Korda prva tri gema u kojima je Novak bio na servisu! Srpski as ekspresno stiže do prednosti.

2:2 izjednačenje - Uz dosta muke Amerikanac je uspeo da stigne do novog izjednačenja u prvom setu. Imao je Korda 40:15, ali zahvaljujući sjajnom riternu Nole stiže do izjednačenja. Pretio je srpski as, ali nije uspeo da dođe do prve brejk lopte.

2:1 za Đokovića - Sjajan start Novaka, bez izgubljenog poena osvaja servis gem i ponovo stiže do prednost.

1:1 izjednačenje - Korda bez većih problema stiže do izjednačenja u prvom setu. Siguran servis gem Amerikanca

1:0 za Đokovića - Iako je pogodio samo jeda prvi servis u ovom gemu Novak je rutinski završio posao i stigao do prednosti!

Meč je počeo!

08:50 - Meč uskoro počinje, Novak će prvi servirati!

Maestralni Srbin napada prvu titulu u sezoni i ukupno 92. u karijeri!

Ukoliko opravda ulogu favorita i savlada Amerikanca, Novak će se izjednačiti sa Špancem Rafaelom Nadalom po broju osvojenih ATP trofeja.

Podsetimo, Nole se plasirao u finale turnira u Adelejdu, pošto je sa 2:0 u setovima savladao velikog rivala Danila Medvedeva iz Rusije. Za titulu se bori protiv 33. tenisera sveta Amerikanca Korde koji se našao u finalu pošto mu je Japanac Jošihito Nišioka predao meč zbog povrede pri rezultatu 7:6, 1:0.

I Novak je imao problema sa povredom u polufinalnom duelu. U prvom setu požalio se na povredu zadnje lože, koristio je medicinski tajm-aut, srećom, ispostavilo se da nije ozbiljnije povređen.

Ovo će biti prvi međusobni duel Srbina i Amerikanca, pošto se nikada ranije nisu sastajali.

Novak ima priliku da ostvari danas 34. vezanu pobedu na tlu Australije gde pet godina ne zna za poraz.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track