SRPSKI JUNIORI NA AUSTRALIJAN OPENU: Upoznajte Darju, Branka i Zorana - MLADE UZDANICE našeg tenisa!
Foto: Kurir sport/Vuk Brajović

melburn

SRPSKI JUNIORI NA AUSTRALIJAN OPENU: Upoznajte Darju, Branka i Zorana - MLADE UZDANICE našeg tenisa!

Tenis -

Iz Melburna za Kurir - Vuk Brajović

Lepo je videti da Srbija ove godine u Melburnu ima više učesnika u juniorskom delu turnira nego što je to bio slučaj poslednjih godina.

Nažalost, dvoje od njih nisu prošli dalje u singlu, ali se u njihovoj igri svakako prepoznalo puno toga dobrog, što bi mogla da bude dobra osnova za dalji predani rad, na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju.

Upoznajte Branka Đurića, Darju Suvirdjonkovu i Zorana Ludoškog!

Simpatični Budvanin koji od 11. godine trenira u Srbiji i igra za našu zemlju, Branko Đurić nije imao svoj dan u prvom kolu juniorskog Australijen opena.

Branko Đurić
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Iako je Branko u prvom setu bio na zadovoljavajućem nivou (5:7), dozvolio je da se danas mnogo stabilniji Italijan Ćina već rano u prvom setu rezultatski odvoji i učini prilike za kam-bek našeg igrača minimalnim.

"Prvi set je bio dosta neizvestan; imao puno prilika da dođem do brejka i uzmem set. Na momente sam ja odigrao dosta loše, a on na momente dosta dobro. Drugi set je počeo loše, usledio je brejk pa početku i posle toga sam jurio rezultat. Pred kraj je riternirao jako dobro, i sve u svemu, nisam zadovoljan kako sam odigrao", prenosi svoje utiske iz meča Đurić.

Rad na njegovoj karijeri odvija se u većoj meri u Beču, jer je Brankov agent Austrijanac prijatelj slavnog trenera Gintera Breznika (eks- Dominik Tim), pre čega je trenirao na akademiji Rikarda Pjatija pored Janika Sinera. Branko se najčešće takmiči na juniorskim turnirima ili fjučersima i nastojaće da gaji agresivan stil igre uz, logično, jak servis i forhend.

Srbija je bogatija za još jedan talenat koji potiče van granica naše zemlje. Darja Suvirdjonkova je iz Rusije došla u Srbiju sa 10 godina, tačnije Novi Sad, gde trenira sa majkom Oksanom koja, zanimljivo, nije bivša teniserka.

Darja Sudnjišnikova
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Pošla je stopama starije sestre i posle nekoliko treninga se opredelila za tenis kao profesiju. Ova borbena sedamnaestogodišnjakinja se od sredine 2022 nalazi u 50 najboljih juniorki, i nada se da će na tim rezultatima graditi stabilno napredovanje na rang listi, sa namerom da dođe do top 10 selekcije do kraja 2023.

Jak forhend i servis su glavne odlike njene igre, ali nažalost, danas i relativno česte duple greške – pa je uprkos skoro duplo većem broju vinera (44) od Amerikanke Murti izgubila prvi i treći set sa 6:3. Očekivano, Darji je idol Marija Šarapova, a njenim putem namerava da krene nastupima na što manje juniorskih i što više profesionalnih turnira.

Iz razgovora sa njom shvatamo da bi bilo dobro da naš teniski savez malo pogura njen prodor uz poneku specijalnu pozivnicu za turnire profesionalne kategorije, ali dok se to ne desi koristiće pozivnice „Junior Reserve“.

Posle Australijan opena polazi put severne Afrike sa namerom da vrh forme dostigne na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Mozaik srpskih juniora u Melburnu ove godine upotpunjuje Zrenjaninac Zoran Ludoški, ujedno i jedini pobednik među njima – za 7:5 u oba seta protiv nosioca specijalne pozivnice u žrebu, Australijanca Zaharija Vijale.

Zoran Ludoški
foto: Vuk Brajović

"Malo sam lošije krenuo meč, gubio 4:1, ali sam tu preokrenuo tok meča i sa 2 brejka uzeo taj set. U drugom sam krenuo dobro, ali sredinom seta dopustio brejk, koji sam odmah neutralisao. Na 5:5 sam ga ponovo brejkovao, iako je dobro servirao do tada i priveo meč kraju", prenosi nam utiske iz susreta prvog kola Zoran.

Počeo je da trenira tenis sa šest i po godina, privučen Novakovim pobedama. Ostao je veran svojoj zrenanjinskoj bazi kada je treniranje u pitanju, a u Novom Sadu je povremeno, ponajviše zbog uslova igre na tvrdoj podlozi. Nalazi se u izlaznoj godini juniorskog staža, ali će igrati još u juniorskoj konkurenciji kako bi preko ITFa dobio specijalne pozivnice za profesionalne turnire sledeće godine.

Tradicionalno najpouzdaniji udarac mu je bio bekhend, ali je u međuvremenu promovisao forhend u pravo „oružje“ kojim stvara razliku u meču. Voli da miksuje udarce u toku igre, najviše voli šljaku, ali bi voleo da podigne agresivnost u igri za koji stepen. Školu pohađa onlajn, u Novom Sadu, što mu omogućava da predano radi na unapređenju svog tenisa.

Želimo im uspešne karijere, brzu afirmaciju u profesionalnoj konkurenciji i što više prilika da obraduju svoje najbliže i tenisku Srbiju!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track