ĐOKOVIĆA ČEKAJU TENISKI TRILERI U PUSTINJI: Šta promena podloge u Dubaiju znači za Novaka?
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship”.

ATP 500

ĐOKOVIĆA ČEKAJU TENISKI TRILERI U PUSTINJI: Šta promena podloge u Dubaiju znači za Novaka?

Tenis -

Organizator predstavio brojne novine u Ejvijejšn Centru – a najvažnija: novi sloj podloge terena

Sve je spremno za tri nedelje najboljeg tenisa vodećih teniserki I tenisera WTA i ATP rang lista u Dubaiju, uz brojne inovacije prisutne u Ejvijejšn Centru.

Nova upravna zgrada, osvežen izgled Kraljevske lože, novi cen tralni LED ekran i digitalni prikazi ATP i WTA rang liste uz novi cvetni dekor širom Centra svakako plene pažnju posetilaca – ali ono što je najvažnije je da je na svih 10 terena naneta nova površina akrilne DecoTurf podloge.

9000 metara kvadratnih „premaza“ na kome se igraju prolećni turniri „američkog svinga“ i Ju Es Open serije najesen je uvezena iz Kalifornije i postavljena tek 8. februara - podloge koja se posle sve ređe upotrebe do tada neprikosnovene ReboundAce smatra za onu na kojoj loptica najbrže odskače.

Novak Đoković
foto: Dubai Duty Free Tennis Championship”.

PlexiCushion podloga – ove godine često kritikovana u Australiji zbog sporosti – očito nije u fokusu brojnih turnira na otvorenom – gde se traži dinamičnija razmena udaraca, nešto što i milionski i sve mlađi TV auditorijum sve više ceni.

Ako bi nekim čudom američke vlasti omogućile Novaku da učestvuje na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, Dubai bi mogao da predstavlja odličnu priliku za pripremu našem asu pred povratak na ova dva važna turnira u sezoni. Podloga u Emiratu je važila za jednu od najbržih na turneji, i izuzetno favorizovala velike servere – kao što je prošle godine bio slučaj sa Jiržijem Veselim – koji je eliminisao tada i danas prvog igrača sveta pre svega zahvaljujući gromovitom servisu koji je redovno prelazio 210 km/h.

Novak Đoković
foto: EPA/Joel Carrett

Doduše, Novakova igra je proteklih godina možda i najviše „sazrela“ u domenu efikasnog i pametnog korišćenja oba servisa, tako da bi – u slučaju da je povreda zadnje lože u potpunosti zaceljena – kombinacija sa najboljim riternom na svetu našeg asa kandidovala kao apsolutnog favorita za osvajanje šestog Srebrnog jedrenjaka u Dubaiju.

Na tom putu bi mu – po istoj formuli – najveći rivali (u Dubaiu ali i inače na turneji) bili Medvedev, Zverev, Ože Alijasim i Rubljov – koji u formatu na dva dobijena seta imaju barem 50% više šansi nego na Grend Slemovima da nanesu retke poraze osvajaču 22 najvažnija trofeja u profesionalnom tenisu.

U tom smislu će biti veoma interesantno kako će biti struktuiran žreb - kada budu konačno poznati svi učesnici turnira – i kako bi Novak strateški „rasporedio snagu“ i dizao formu posle odsustva sa terena od skoro mesec dana posle osvajanja titule u Melburnu.

Ako je podloga zaista toliko brza koliko organizator najavljuje da jeste – teniski trileri iz pustinje su neminovni!

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track