ANALIZA DUBAIJA: Ekstremno jak turnir, najjači posle gren slemova! Od njih se očekuje NAJVIŠE
Foto: AP

DAME

ANALIZA DUBAIJA: Ekstremno jak turnir, najjači posle gren slemova! Od njih se očekuje NAJVIŠE

Tenis -

Objavljen žreb izuzetno jakog turnira WTA Serije 1000 u Dubaiju; da li ćemo kao osvajačicu pozdraviti neku od favoritkinja ili autorku još jednog iznenađenja - po čemu je ovaj turnir poznat?

Deset osvojenih Grend Slem trofeja između pet učesnica ovogodišnjeg Dubai Djuti Fri teniskog šampionata za dame iz serije 1000 WTA takmičenja samo je jedan aspekt po kome je ovaj turnir jedan od najjačih na turneji posle onih u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku.

Ove godine će se na terenima Ejvijejšn Centra takmičiti 17 od najboljih 20 teniserki sveta, a osam glavnih nositeljki koje pripadaju top 10 selekciji će sve biti slobodne u prvom kolu - što je utvrdio današnji žreb.

Gornji deo žreba predvodi sjajna finalistkinja aktuelnog turnira u Dohi i prva igračica sveta Iga Švjontek – koja će morati da se izbori sa nizom izazova koje će pre finala predstavljati četvrta nositeljka Karolin Garsija (Francuska), peta Koko Gof (SAD), šesta Marija Sakari (Grčka), deveta Elena Ribakina (Kazahstan – aktuelna šampionka Vimbldona i finalistkinja Australijen Opena), prošlogodišnja finalistkinja – deseta nositeljka Veronika Kudermetova (Rusija), četrnaesta Ljudmila Samsonova (Rusija) i dvostruka osvajačica Australijen Opena i ovogodišnja polufinalistkinja u Melburnu – petnaesta nositeljka Viktorija Azarenka iz Belorusije. Zanimljiv meč drugog kola ovog dela žreba u najavi bi mogao da bude onaj između nekadašnje finalistkinje Ju Es Opena Lejle Fernandez (39. na WTA listi) i Švjontek, u slučaju da Kanađanka Filipinskog porekla nadigra kvalifikantkinju Grabher – dok su među nepredvidljivo opasnim učesnicama iz ovog dela žreba i Kijz, Anisimova, Ženg i Pavličenkova.

WTA Dubai
foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Najveći dosadašnji karijerni uspeh osvajanjem Australijen Opena ovog januara druga nositeljka Sabalenka (Belorusija) nastojaće da dodatno kapitalizuje u Dubaiju – u čemu bi donekle mogao da joj pomogne i nešto lakši žreb u donjem delu. Do velikog finala 23. izdanja WTA turnira u Emiratima pre nje će nastojati da dođu treća nositeljka Džesika Pegula, sedma i finalistkinja Dubaija iz 2018 Darija Kasatkina (Rusija), osvajačica ovog turnira iz 2019. i deveta nositeljka Belinda Benčić, prodorna Brazilka Hadad Maja (11), dvostruka osvajačica Vimbldona Petra Kvitova iz Češke (12) braniteljka trofeja i osvajačica Rolan Garosa iz 2017 Jelena Ostapenko (Letonija – 13) i opasna Ekaterina Aleksandrova iz Rusije (16). Najinteresantniji meč prvog kola turnira će se desiti upravo u ovom delu žreba – koji će predstaviti Ribakinu i Bjanku Andreesku, ali ćemo sa velikom pažnjom posmatrati nastupe buduće top 10 igračice Linde Fruhvirtove iz Češke, Žil Tajhman, Danijel Kolins, Petre Martić, Grend Slem šampionke Barbore Krejčikove, Čehinje Muhove i osvajačice Australijen Opena Sofije Kenin (SAD).

„Dvadeset tri godine postojanja turnira za dame je činjenica koja predstavlja veliku potvrdu istorijskog uspeha našeg teniskog šampionata – uz 31. godinu održavanja takmičenja u muškoj konkurenciji. Koliko je on cenjen među igračicama – vidi se iz impozantnog žreba koji smo danas obavili“, istakao je Izvršni direktor organizatora turnira Dubai Djuti Fri, Kolm Meklohlin. Ono što je posebno obradovalo poklonike ovog važnog sportskog događaja na Bliskom istoku je činjenica da je posebnu pozivnicu za učešće na turniru primila Ipek Oz iz Turske. „Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da na sve načine pruže pomoć zemljama koje prolaze kroz velike krize kao što je trenutno slučaj sa od razornog zemljotresa postradalom Turskom – i nadamo se da će učešće Oz pružiti barem moralnu podršku i inspiraciju njenim sunarodnicima u ovim teškim trenucima“, istakao je Salah Tahlak, Direktor turnira.

WTA turnir u Dubaiju je često bivao prava odskočna daska za uspešne karijere mnogih vodećih teniserki sveta – i pružao priliku za proboj ka višem rangu i sticanje samopouzdanja pred važne turnire u Indijan Velsu, Majamiju i ostalim takmičenjima sezone. Brza podloga koja će izuzetno odgovarati velikim serverkama poput Švjontek, Sabalenke, Ribakine, Ostapenko, Azarenke, Kvitove – sigurno će značajno uticati na strategiju igre, ali možda ne i presudno – jer će (mlađe) izazivačice kroz što duže razmene nastojati da izmore one koje su poslednjih nedelja ostajale duže na aktuelnim turnirma ovog dela sezone. Skoro sigurna iznenađenja tokom turnira će dodatno poremetiti geometriju dosta neuravnoteženog žreba – a možda dovesti i do toga da se iz donjeg dela pojavi igračica koja će biti svežija i motivisana da osvoji ovaj prestižni trofej u finalu protiv favorizovane – ali možda i znatno umornije protivnice. U tom smislu treba otvoriti „četvoro oči“, pomno pratiti tok turnira i dizanje forme čak i onih teniserki koje nisu viđene među kandidatkinjama za podizanje trofeja Srebrnog čajnika za nedelju dana.

Iznenađenja su posebna draž ženskog tenisa – a ovogodišnji WTA turnir u Dubaiju će vam ih sigurno pružiti – uz vrhunsku igru i takmičarsku strast!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track