OVU TENISKU LEPOTICU NISU HTELI DA PUSTE U AVION: Razlog je neverovatan! Da li je realno da se ovakve stvari dešavaju u svetu?!
Foto: Printscreen/Instagram

diskriminacija

OVU TENISKU LEPOTICU NISU HTELI DA PUSTE U AVION: Razlog je neverovatan! Da li je realno da se ovakve stvari dešavaju u svetu?!

Tenis -

Nesvakidašnje iskustvo podelila je teniserka Vitalija Djačenko na društvenim mrežama. Desilo joj se nešto, za šta je verovala da je nemoguće da se dogodi u modernom svetu.

Vitalija Djačenko
foto: Romain Biard/Dppi / Zuma Press / Profimedia

Atraktivna i lepa ruska teniserka Vitalija Djačenko, trenutno je 250. na svetu, tvrdi da je bila diskriminisana zbog svoje nacionalnosti od poljske aviokompanije "Lott Airlaines".

Njena priča odmah je dospela u svetske medije, a mnogi su je podelili na društvenim mrežama. Prosto je neverovatno da se ovakve stvari dešavaju. Ruski i beloruski sportisti su pod oštrim sankcijama svetskih sportskih organizacija, a teniserima i teniserkama je među retkima dozvoljeno da se takmiče.

Vitalija Djačenko
foto: Printscreen/Instagram

Ona je svoje iskustvo podelila na instagramu, gde je napisala šta joj se tačno desilo. Trebalo je da leti od Kaira do Nice, preko Varšave... Trebalo...Da je umesto ruskog pasoša imala neki drugi.

"Danas mi je "Lott Airlines" (poljska aviokompanija) uskratila let za Korziku na relaciji Kairo – Varšava – Nica, pošto sam vlasnik ruskog pasoša. Pravilo aviokompanije je da ne dozvoljava Rusima da uđu u avion!

Imam sva pisma podrške od strane WTA i ITF, ali u modernom tenisu to ništa ne znači. Imala sam i pismo podrške mog oca, inače rođenog u Ukrajini, koji radi za Ujedinjene nacije. U pravilniku kompanije jasno piše da pravo da lete imaju članovi porodica ljudi koji su na misiji u UN i imaju diplomatski pasoš. Ali, izgleda da ovo pravilo više ne važi za mene.

Kao rezultat toga, zaglavila sam 18 sati na aerodromu u Kairu, noću, bez hrane, sna i mogućnosti da odletim! Jedna devojka, sama, na aerodromu, noću. Putujući kao ruski državljanin po Evropi, dobila sam poslednju vizu na samo 14 dana!

Kao profesionalnom sportisti, potrebno mi je svake nedelje da se takmičim na turnirima. Imam pravo da uđem samo u Španiju, pošto mi je ta zemlja izdala vizu. Dakle, let mora proći samo kroz Španiju!

U druge zemlje, na primer gde se održava moj turnir (Francuska), nemam pravo da letim. To mi je rekla osoba zadužena za ukrcavanje na let "Lufthanse Airlines". Druga kompanija, sa kojom sam takođe pokušala da odletim, nije htela da mi proda kartu. U stvarnosti, to znači četiri leta umesto dva.

Kraj priče. Prenoćila sam na aerodromu, tretiran sam kao građanin 3. klase (zbog nacionalnosti), izgubila sam nekoliko hiljada evra, jer nažalost nemam mogućnost da dođem na turnir. Postoje aviokompanija koje „ne voze Ruse“ i imaju ograničenja u viznoj situaciji. Na kraju krajeva, ne mogu da se takmičim na turniru i jedina opcija je da odem kući.

Igram kao profesionalni sportista, bez zastave, ne predstavljam svoju državu, volim svoj posao, karijeru, tenis... Da li je to fer prema sportistima koji nemaju veze sa ovom situacijom?

Oporavljam se od teške povrede poslednjih šest meseci, lečim se, treniram i opet ne mogu da igram posle duže pauze - napisala je Djačenkova u instagram priči.

Ruskinja ima 32 godine, profesionalnim tenisom bavi se od 2011. i ima osvojen jedan turnir u WTA konkurenciji. Poslednjih godina uglavnom igra dubl i miks. Kao mlada teniserka bila je veliki talenat, međutim brojne povrede uslovile su da Vitalija Djačenko ne napravi karijeru koja se od nje očekivala.

Tokom dana, poljska aviokompanija "Lot" potvrdila je priču Vitalije Djačenko:

„Poljska avio-kompanija LOT nije mogla da primi državljanku Ruske Federacije na svoj let, postupajući u skladu sa uredbom ministra unutrašnjih poslova i uprave od 13. marta 2020. godine o privremenoj obustavi ili ograničenju graničnog saobraćaja na određenim graničnim prelazima.“, rečeno je RIA Novosti iz kompanije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track