BRUKA I SRAMOTA - JAPANKA DOŽIVELA NOVAKOVU SUDBINU! Skandalozna odluka: Teniserke nepravedno DISKVALIFKIOVANE sa Rolan Garosa!
Foto: Printscreen

šok

BRUKA I SRAMOTA - JAPANKA DOŽIVELA NOVAKOVU SUDBINU! Skandalozna odluka: Teniserke nepravedno DISKVALIFKIOVANE sa Rolan Garosa!

Tenis -

Da ne postoje ujednačeni kriterijumi u svetskom tenisu i da je davanje primera kroz ekstremne odluke prečesta pojava – potvrđeno je danas u meču ženskog dubla šesnaestih nositeljki Poljakinje Sutijadi i Japanke Kato – i Čehinje Buzkove i Španjolke Soribes – Torno.

Pri vođstvu češko-španskog dubla od 1:0 (7:6) u setovima, ali trenutnoj prednosti za Sutijadi, Kato od 3:1 i servisu protivnica Kato je, u želji da pomogne pri distribuciji loptica koje su nedostajale na strani servisa, reketom dijagonalno prosledila lopticu sa mreže prema skupljačici sa druge strane. Nažalost, devojčica u tom momentu nije gledala u tom smeru već se spremala da baci lopticu put serverke i dolazeća loptica ju je pogodila u grlo. Dakle – nikakav drugi motiv nego dobra namera, niti bes, niti revolt nije postojala u gestu Kato koji je izazvao ovu scenu.

diskvalifikacija Rolan Garos
foto: Printscreen

Pogođena devojčica je doživela veliku i neprijatnu bol, čak možda i napad anksioznosti i plakala je petnaest minuta. Nikakva izvinjenja nisu pomogla, jer je sudija u stolici doneo odluku da drakonski “kazni” ovaj potpuno nenamerni gest – diskvalifikacijom Kato i Sutijadi, na glasno negodovanje cele publike zbog evidentne nepravde u donošenju te odluke. Sramna odluka potvrđena je od strane supervizora koji je izašao na teren, a ono što je za večnu osudu cele teniske javnosti je to što su se Buzkova i Soribes-Torno zalagale da se protivnice diskvalifikuju, iako je i njima bilo potpuno jasno da Kato ovo nije učinila niti namerno, niti bezobzirno.

Zbog čega turnirski supervizor nije prvo odgledao snimak, dobio informacije iz više izvora nego je kao neki kancelarijski aparatčik samo aminovao sudijsku odluku? Uopšte ne čudi što u ovakvim situacijama sudije donesu odluku da pribegnu kazni, iz straha da i oni sami ne budu stavljeni na tapet usled preporučene dogmatske primene “pravila”. Ipak, toliko nemati osećaj za igru i ono što je prati, pa i ovakve pojave je skandalozno, a sramotno da je supervizor samo potvrdio ovu odluku, a ne i doveo u pitanje ili opovrgao.

I kada bi se, uz sve simpatije za povređenu skupljačicu loptica, izuzela želja publike da se meč nastavi, ne postoji ništa drugo osim onoga što smo svi imali prilike da vidimo, pa da se iz toga izvede opravdanje za ovu ekstremnu odluku. Tenis i pravila bi svi trebali podjednako jasno da razumeju, ali ova sudijska odluka će biti i ostati krajnje nerazumna za svakog ko ceni sportski fer-plej, poštovanje i interpretaciju pravila. Da li je onda, po tome ,Andrejeva isto trebala da bude diskvalifikovana juče, a možda i Olga Danilović – ili je sudija “pogrešio” što je shvatio da je to što je učinjeno bilo “u duhu borbe i sporta” i izabrao da ne sankcioniše te gestove?

Eto, odlučite sami – ali ono što je neosporno “dno dna” je zalaganje Buzkove i Soribes Torno da se protivnice diskvalifikuju. Za to naš narod kaže…

Doživele Novakovu sudbinu

Nešto slično dogodilo se Novaku Đokoviću 2020. godine na US openu.

Najbolji teniser sveta je diskvalifikovan sa US Opena jer je lopticom pogodio linijskog sudiju!

Sudije su posle višeminutnog većanja donele odluku da izbace Novaka sa turnira!

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track