KAKVE IZAZOVE NOSI MEČ PROTIV PERUANCA ZA ĐOKOVIĆA? Pred meč s Novakom šokirao je izjavom, pre toga blistao i tumarao po mraku!
Foto: EPA/Yoan Valat

Kako “zavariti” Variljasa?

KAKVE IZAZOVE NOSI MEČ PROTIV PERUANCA ZA ĐOKOVIĆA? Pred meč s Novakom šokirao je izjavom, pre toga blistao i tumarao po mraku!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza - Vuk Brajović

Blistao je – ali i tumarao po mraku Huan Pablo Variljas – tokom nastupa na šljaci ove sezone.

Iako je mizerno počeo ispadanjem u drugoj rundi čelendžera u Čileu od Akoste i 250-tice u Kordobi od Lajovića - Peruanac je, bodren nabojem latinoameričkih simpatija - zasijao na turniru iste kategorije u Buenos Airesu, dobivši u nizu mnogo poznatija imena svetskog tenisa kao što su Tirante, Delbonis (kvalifikacije), Souza, Tim i Museti - izgubivši od šampiona Norija u polufinalu. Na narednoj 500-tici u Riu dobija Gastona – ali gubi od Baeza u šesnaestini finala a zatim ponovo u Čileu na početku od Žarija.

Od prelaska u Evropu u martu ponovo potvrđuje potencijal ulaskom u finale čelendžera u San Remu (na koji je Novak bio pozvan da učestvuje umesto Mastersa u Majamiju) u kome lako gubi finale protiv Luke van Aša – da bi izgubio u prvom kolu kvalifikacija za Monte Karlo protiv tamo sjajnog Štrufa. U Banja Luci opet presliševa Gastona ali bez većeg otpora gubi od finaliste Rubljova – da bi na Mastersima u Madridu i Rimu bio zaustavljen na prvoj stepenici od Nemca Hanfmana – odnosno Argentinca Baeza još jednom ove sezone.

Huan Pablo Variljas
foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Na čelendžeru u Torinu i 250-tici u Lionu se oprostio od daljeg takmičenja u drugom kolu zahvaljujući ljubaznosti Kopfera i Serundola – a na Rolan Garosu je, spletom dobrog žreba (Vu u prvom kolu, povređeni Bautista Agut u drugom i nesigurni Hurkač u trećem kolu) kroz teniske maratone od 5 setova dospeo do uloge izazivača dvostrukog osvajača i šestostrukog finaliste ovog turnira Novaka Đokovića.

“Kada se izađe na teren, šanse su nam podjednake” izjavio je Huan Pablo i ušao u anale nepromišljenih sportskih izjava pred meč sa Novakom – ali da li zaista postoji neki “faktor iks” u njegovoj igri da bi mogao da namuči našeg asa. Kao izraziti šljakaš i mlađi izazivač (27 g.) Variljas će “vrteti” i vraćati sve što Novak baci ka njemu sa osnovne linije – i probati – nalik protivnicima iz prethodnog kola – da time što će umoriti Novaka otvori sebi priliku za vinere ili jeftine poene kroz Novakove greške.

Teško da će bilo koja druga koncepcija igre osim te – koju je do savršenstva demonstrirao (sada već eliminisani) Brazilac Sejbot Vild protiv Medvedeva – doneti bilo kakav rezultat Peruancu, u nadi da će Novak imati loš dan i biti izazvan zahtevnim uslovima za igru na danas sparnom Šatrijeu. Ako ga bude služio servis i ritern sa 3 metara iza osnovne linije – Variljas će otvoriti igru u dovoljno poena da može da se nada skretanjem sportske sreće ka njemu – što duže meč bude trajao.

Novak Đoković
foto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sa druge strane, Novakov cilj je jasan – ne zadržati se na terenu duže nego što je neophodni minimum, i iskoristiti dobar servis i ritern i agresivnu, šampionsku igru da probije Variljasa vinerima, kraćenjem uglova i pametnim izlascima na mrežu zarad sticanja brzih poena. Šetaće Novak Variljasa, tražiti osećaj da dropovima muči protivnika koji će svoju koncepciju nastupa bazirati i na igri sa osnovne linije i promenom tempa ići da izazove greške kod njega – ali će pre svega želeti da prostijim modelom igre uradi što više da se ne bi prekombinovao ako već ne bude bilo potrebno.

U ovom meču će – kao I toliko puno puta pre – konzervacija energije za naredne izazove biti jedan od Novakovih imperativa (kao i dizanje forme kroz još jedan fizički izazovan nastup) – pa se nadamo da će se svi aspekti ove zamisli igre spojiti u trijumfalnu celinu koja bi našem asu pružila optimističan pogled put ostatka žreba u drugoj nedelji Otvorenog prvenstva Francuske…

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track