ŽELELA DA SE OPERE ZBOG SKANDALOZNOG GESTA, PA SE JOŠ VIŠE OBRUKALA! Buzkova na KZM otkrila detalje koji su još više za osudu!
Foto: Printscreen/Twitter

katastrofa

ŽELELA DA SE OPERE ZBOG SKANDALOZNOG GESTA, PA SE JOŠ VIŠE OBRUKALA! Buzkova na KZM otkrila detalje koji su još više za osudu!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Imala je obraza da na konferenciji za medije Čehinja Buzkova proba da “opravda” to što su se ona i partnerka u sramoti Soribes-Torno zalagale da njihove protivnice budu diskvalifikovane kada je Japanka Kato nenamerno pogodila lopticom skupljačicu sa druge strane terena.

“Veoma nesrećan slučaj, sećamo se sličnih situacija na teniskim terenima i pre – i sve smo potresene onim što se desilo. Kako nije imala nameru voom prilikom, ali pravila moraju da budu primenjena – kao što je i bio slučaj – i šteta je što je na taj način morao da bude prekinut odličan meč”, patetično će Čehinja.

“Nisam videla kad je loptica pogodila devojčicu, već primetila da je plakala preko 15 minuta – ali je sve video naš tim na tribinama. Postoje razne okolnosti u kojima loptica može da pogodi nekoga ko nije igrač na terenu – kao što su skupljači loptica – jer se I njima može desiti da pogledaju u drugom pravcu od onog iz kog loptica leti ka njima. Na kraju krajeva – odluka je bila na supervizoru - koji je čuo kako je situaciju video glavni sudija – a kako Sara i ja. Pričao je on i sa našim protivnicama – i doneo konačnu odluku”, kaže ona.

Upitana da li je videla momenat u kome je u jučerašnjem meču Andrejeva silovito uputila lopticu u publiku – i šta misli o kriterijumima za donošenje odluka o kazni ili diskvalifikaciji, Buzkova odgovara: “Nisam videla – već samo čula za to što se desilo, i ne bih to komentarisala. Ona je udarila lopticu ka publici, a ovde je devojčica plakala petnaest minuta…” uz non-stop zamuckivanje se trudila da opravda razloge za ovakvu ekstremnu odluku ona.

Činjenicu da je sudija prvo dao osnovnu opomenu – a da se sve zakuvalo kada je na teren izašao supervizor (i popričao sa njima), Buzkova komentariše: “Da, mislim da sudija isprva nije video da devojčica plače, to jest da je bila toliko povređena – i zato je protivnicama dao samo upozorenje. Da bi oštrije reagovao, sudija je rekao da bi trebao da utvrdi da je devojčica bila povređena i da izražava bol – a da to isprva nije video, a kada je primetio da devojčica dugo plače – odlučio je da pozove supervizora. Kada je on izašao na teren, preporučile smo mu da bi trebao detaljnije i pobliže da se upozna sa svim što se desilo – jer je devojčica plakala petnaest minuta. Loptica ju je pogodila direktno, nije odskočila i time umanjila intenzitet udarca. Supervizor je pitao i nas i njih o ovom slučaju, odluka je donesena…”

“Rečeno nam je da sami snosimo posledice za ono što učinimo, i drago mi je da nisam nikada bila u ovakvoj situaciji pre. Nismo se videle sa njima u svlačionici, ali smo im rekle na terenu da je ovo bio – nesrećan slučaj”, završava svoje obraćanje povodom ove mizerne epizode i njihove podstrekačke i nesportske uloga Čehinja. Bez namere da se na bilo koji način umanji pretrpljeni fizički i duševni bol koji je nesrećna skupljačica loptica doživela – i tim povodom izrazi žaljenje – činjenica je da su Buzkova i Sorbes – Tormo osetile “krv” time što se situacija zakomplikovala konačnim izlaskom supervizora. Umesto da su, sportski korektno, rekle da gest protivnice nije bio nameran i da se treba nastaviti sa igrom kada devojčica bude zbrinuta – one su “preporučile” da se “pobliže upozna sa situacijom” – odnosno da uradi nešto više nego što je to učinio sudija – izdavanjem opomene. Kako bi opravdao svoj vanredni izlazak na teren – i ulogu donosioca konačne odluke – supervizor odlazi u ekstrem i diskvalifikuje Poljakinju i Japanku umesto da je opravdao odluku sudije – koji je kao “živi” akter imao dovoljno dobar osećaj za gest i momenat da u ovoj situaciji odredi opomenu kao adekvatnu reakciju na ono što je učinjeno. Kako su jedva uspele da dobiju prvi set – a na 30:30 bile suočene sa mogućom brejk-loptom za nedostižnih 1:4 u drugom – posegle su za nesportskim metodima u situaciji koja ih je dovela u iskušenje da reaguju na pravi – ili pokvareni način…

Ono što je sigurno je – da niti jednog predstavnika medija niti pravog ljubitelja tenisa nisu uverile u svoju objektivnost i ispravnost stava koji su pokazale na terenu. I zato – još veća je sramota koju bi trebale da osećaju – barem kao sportistkinje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track