ĐOKOVIĆ POBEDIO HRABROG ALKARAZA ZA FINALE ROLAN GAROSA! Teška povreda Španca PREKINULA SPEKTAKL, Novak se borio sa publikom
Foto: EPA/Mohammed Badra

BRAVO, NOLE!

ĐOKOVIĆ POBEDIO HRABROG ALKARAZA ZA FINALE ROLAN GAROSA! Teška povreda Španca PREKINULA SPEKTAKL, Novak se borio sa publikom

Tenis -

Srpski teniser, Novak Đoković, plasirao se u finale Rolan Garosa posle pobede nad Karlosom Alkarazom!

Novak je slavio posle četiri seta rezultatom 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, nakon što je Alkaraz tokom meča doživeo težu povredu.

Spektakl koji su svi željno isčekivali prekinut je na šokantan način. Mladi Španac nije mogao da se kreće po terenu nakon što je odjednom osetio bolove.

Đoković je osvojio gem za 1:1 u trećem setu, a odmah nakon toga Alkaraz je stao i zabrinuo sve prisutne, ali i one koji su u meču uživali preko malih ekrana.

Sudija sa stolice je odmah sišla i zajedno sa Novakom došla do mladog tenisera, koji je odmah želeo pauzu za dolazak lekara, iako je to značilo gubitak narednog gema (nakon parnih gemova teniseri nemaju pravo na medicinski tajm-aut).

1 / 12 Foto: Kurir sport

Pokušao je da nastavi meč, međutim, jasno je bilo da nije u mogućnosti to da učini. Jedva se kretao na terenu i Novak je lako osvojio treći set, nakon čega je Alkaraz iskoristio pravo da između dva seta ode u svlačionicu.

Veću borbu je u četvrtom setu Novak vodio protiv publike koja je zviždala u više navrata. Đoković je odgovarao podignutim pesnicama i glasnim uzvicima.

Kada je reč o prva dva seta, videli smo fenomenalan tenis obojice tenisera i zaista je šteta što je na ovakav način spektakl prekinut.

Đoković - Alkaraz 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

Tok meča:

Četvrti set:

6:1 - Kraj meča!

5:1 - Na veliko oduševljenje publike, Alkaraz je osvojio prvi gem posle 11 uzastopnih koji su pripali Srbinu.

5:0 - Bori se Đoković protiv publike, a čini se da i tu bitku dobija. Praktično nema pravila i deluje da, šta god da Novak uradi može da očekuje zvižduke. Poene proslavlja podignutim pesnicama i glasnim uzvicima.

4:0 - Brejk!

Deveti uzastopni gem za srpskog tenisera, deluje da Španac zaista ima želju da do kraja meča ostane na terenu.

3:0 - I manje iskusni od Novaka bi znali da iskoriste ovakvo stanje protivnika, a koliko god da surovo zvuči, srpski teniser upravo to i radi i posle 15 minuta četvrtog seta ima veliku prednost.

2:0 - Brejk! Servis je veliki problem za Španca u ovakvom stanju. Lako je Novak došao do ovog gema.

1:0 - Hrabro se bori Alkaraz, imao je i dve brejk lopte na startu četvrtog seta, a Đoković je "urlikom" i stegnutom pesnicom proslavio osvajanje prvog gema u tom delu igre.

Pogledajte trenutak kada je Alkaraz odjednom stao i šokirao sve:

Treći set:

6:1 - Kraj seta! Ne odustaje još uvek Alkaraz, ali izgubio je treći set nakon čega je otišao u svlačionicu.

Zaista šteta za ovakav rasplet meča.

5:1 - Blizu je Novak osvajanju trećeg seta.

4:1 - Brejk!

Ne može Alkaraz da igra i pitanje je koliko će ovaj meč još trajati. Tražio je još jednom dolazak lekara na pauzi između gemova.

3:1 - Igralo se na razliku, ali očigledno je da Alkaraz ima problem.

2:1 - Brejk! Alkaraz je tražio pomoć lekara, svestan da će da izgubi naredni gem zbog pravila. Publika je negodovala, ali sudija je objasnila pravila. Kada su u pitanju parni gemovi, teniseri nemaju pravo na medicinski tajm-aut, što znači da je Španac morao da sačeka još jedan gem, međutim, želeo je odmah da mu se ukaže pomoć.

1 / 3 Foto: Kurir sport

1:1 - Izjednačio je Đoković, međutim stanje Karlosa Alkaraza je u prvom planu.

Španac se odjednom požalio na bol u desnoj nozi. Do nejga je došla glavna sudija, pa čak i Novak.

1 / 5 Foto: Printscreen

0:1 - Delovalo je da je Novak mogao do brejk lopte, imao je i 30:30, ali Alkaraz je osvojio naredna dva poena za prednost u trećem setu.

Drugi set:

5:7 - Kraj seta!

Brejk za kraj drugog dela igre. Šteta što Đoković nije uspeo da izbori taj-brejk. Svestan je bio i Španac da je za njega bolje da pokuša da set reši pre "13. gema".

Kao i u prethodnom gemu, stigao je do tri vezane brejk i set lopte, a Novak ovog puta nije uspeo da napravi čudo i održi se u igri.

Srpski teniser je nakon izgubljenog seta otišao u svlačionicu i iskoristio pravo na jednu od dve takve pauze tokom meča.

Sačekalo je Srbina negativno iznenađenje pošto je po povratku iz svlačionice iz nekog razloga dočekan zvižducima određenog dela navijača.

5:6 - Ovakav meč je bio potreban tenisu i ljubiteljima ovog sporta. Fenomenalna igra obojice tenisera.

Đoković je imao brejk loptu koju nije iskoristio, pa će sada morati da servira kako bi obezbedio igranje taj-brejka.

Zanimljivu reakciju imao je nakon što je propustio priliku da osvoji jedan poen, odnosno kada je loptu bekhendom poslao u mrežu. Okrenuo se prema Goranu Ivaniševiću i nekoliko puta upitao "šta?".

Novak Đoković
foto: Priontscreen

Ivanišević ga je bodrio nakon toga.

Goran Ivanišević
foto: Printscreen

5:5 - Neverovatno! Tri vezane brejk i set lopte je imao Alkaraz, ali onda je na scenu stupio veliki Novak Đoković! Pet vezanih poena i evo izjednačenja!

4:5 - Brejk!

Koliko je psihički jak Novak Đoković... Borio se i na kraju izborio za osvajanje ovog gema! Serviraće za izjednačenje.

3:5 - Brejk!

Osetio je priliku Alkaraz da napadne rivala, igrao je još agresivnije. Novak je uspeo da spasio prvu brejk loptu, ali drugu je iskoristio Španac koji će servirati za osvajanje seta.

3:4 - Imao je Srbin dve odlične situacije, u oba slučaja opciju da bira gde da pošalje lopticu sa mreže, ali je dva puta ju je poslao u aut. Zahvaljujući tome, njegov rival je stigao još jednom lako do gema.

Nakon gema je Đoković zatražio medicinski tajm-aut zbog bola u desnoj ruci. Fizioterapeut je dobio dozvolu da dođe do Novaka, nakon čega je nekoliko minuta masirao podlakticu srpskog tenisera.

Novak Đoković
foto: Printscreen

Ostaje nam da se nadamo da nije u pitanju povreda koja bi mogla da utiče na igru Đokovića.

3:3 - Konačno je Đoković odservirao i prvi as udarac u ovom polufinalu. Pomoglo mu je to da prilično lako dođe do novog izjednačenja.

Pogledajte magiju Karlosa Alkaraza:

2:3 - Nastavlja Španac gde je stao u trećem gemu, bez većih problema je došao do nove prednosti.

2:2 - Siguran je bio Novak, pokazao je i kakav je sportista, kada je zastao da proveri da li je sa Alkarazom sve u redu nakon što se Španac okliznuo u pokušaju da stigne jednu lopticu.

1:2 - Fenomenalan udarac Alkaraza doneo je Novaku osmeh na lice. Trčao je ka osnovnoj liniji, a onda, kada se činilo da ne postoji pravo rešenje za njega u toj situaciji, udarcem iz okreta je uspeo da pogodi liniju i šokira Đokovića.

Srbin se nasmejao i podigao ruke i tako odao priznanje mlađem kolegi.

1:1 - Vrlo dobar i Novak na svom servisu. A u meču uživa i jedan od najboljih boksera sveta, Majk Tajson.

Majk Tajson
foto: Printscreen

0:1 - Bez izgubljenog poena Alkaraz je osvojio prvi gem drugog seta i to je, naravno, baš ono što mu je i trebalo.

Prvi set:

6:3 - Kraj seta!

Suočio se još jednom sa brejk loptom Novak, servis je pravio puno problema, pošto je tri duple servis greške u prvom setu napravio u nezgodnim trenucima.

Sa druge strane, Alkaraz nije opušten kao na prethodnim mečevima, a kako se set bližio kraju, tako je Španac pravio sve veće probleme, što bi moglo da znači da će već na početku drugog seta pokušati da napadne Đokovića.

U prvom setu imao je četiri brejk lopte i nijednu nije iskoristio, dok je Novak dva puta pretio i jednom stigao do gema na servisu rivala.

5:3 - Imao je Novak set loptu, ali je Španac sjajno reagovao. Servis ga nije najbolje služio u prvom delu igre, ali jeste kada je bilo najpotrebnije.

5:2 - Drugom brejk loptom na meču Novak je poklonio Alkarazu brejk šansu. Odmah nakon toga se požalio na snažan vetar koji je očigledno napravio problem tokom izvođenja početnog udarca.

Spasio je brejk šansu, ali je Alkaraz stigao do nove tako što je pokazao koliko je brz i opasan čak i kada udara iz izrazite defanzive. I drugi put se Novak izvukao, ali je nekoliko poena kasnije španski teniser imao još jednu priliku da se vrati u set.

Odlično se kreće Alkaraz, ali to mu nije omogućilo da u ovom gemu napravi brejk.

Ovaj gem je trajao gotovo celih 14 minuta.

Pogledajte fantastični poen o kom se već uveliko priča:

4:2 - "Zamirisalo" je u šestom gemu na brejk šanse, ali do njih ipak nije došlo. Alkaraz ostaje u igri u prvom setu.

4:1 - Dugo Đoković na ovaj način nije otvorio neki meč. Donekle zasluge za to idu i Alkarazu koji "tera" Novaka da igra na najvišem nivou.

Čudna situacija se dogodila pri rezultatu 40:15, pre Novakovog servisa je nastala kraća pauza, nije baš najjasnije zbog čega. Sudija iz stolice i teniseri su gledali prema tribinama, a nakon 20-ak sekundi Đoković je servirao, ali napravio duplu servis grešku. Srećom, uspeo je odličnim servisom da izbegne neprijatnu situaciju.

Karlos Alkaraz
foto: EPA/Yoan Valat

3:1 - Brejk! Snažni i precizni udarci doneli su Đokoviću prvu brejk loptu, koju je i iskoristio.

Odmah se vidi razlika u odnosu na meč protiv Karena Hačanova u četvrtfinalu kada u prva dva seta nije mogao gotovo ništa da uradi na servisu rivala.

2:1 - Dobar start meča za Novaka. Izuzetno je agresivan sa osnovne linije, a deluje da je na poslednjem treningu pred finale dobro uvežbao volej, pa je i taj segment igre već počeo da koristi.

Novak Đoković, Karlos Alkaraz
foto: EPA/Yoan Valat

1:1 - Uzvraća na sličan način Španac. Postoje naznake da bi na ovom meču mogli da gledamo sjajne poene i udarce, što je zapravo i ono što su svi ljubitelji tenisa priželjkivali.

1:0 - Meč je otvoren servisom Novaka Đokovića koji je lako došao do prednosti. Pri rezultatu 40:00, Alkaraz je stigao do prvog poena sjajnim bekhendom, ali servis vinerima je iskusniji od dvojice tenisera došao do prvog gema.

U Parizu je izuzetno toplo - čak 30 stepeni Celzijusovih, ali vetar snažno duva kao i prethodnih dana kada je pravio puno problema na mečevima.

Uoči meča:

Teniseri su izašli na teren, meč će početi nakon kratkog zagrevanja.

1 / 2 Foto: Printscreen

Španac je imao zanimljivu objavu na dan meča:

Pred Srbinom je izuzetno težak zadatak, daleko teži od ostalih kada je reč o ovogodišnjem Rolan Garosu, ali i ovoj sezoni uopšte.

Prvoplasirani na ATP listi igra fantastičan turnir i dominantno je stigao do polufinala. Osim meča protiv Tara Danijela koji je uspeo da osvoji set, sve protivnike je ekspresno razbijao u tri seta.

Posebno impresivan je bio u četvrtfinalu protiv Stefanosa Cicipasa koji nije znao šta ga je snašlo tokom duela protiv Španca.

Novak Đoković
foto: Mylene Deroche / imago sportfotodienst / Profimedia

Sa druge strane, imao je i Novak svoje momente, posebno u poslednja dva meča. Protiv Huana Pabla Variljasa je odigrao fantastično, dok je protiv Karena Hačanova imao sporiji početak, odnosno slabija dva seta, ali kada je drugi osvojio u taj-brejku (bez izgubljenog poena), zaigrao je tenis blizu najboljeg pa je Rus brzo sklonjen s terena.

Da Đokoviću neće biti lako govori nam i pogled na sajtove kladionice koje su kao retko kada srpskog tenisera stvaile u podređeni položaj, pa ulog na pobedu Alkaraza potencijalno donosi znatno manji novac nego što je to slučaj sa pobedom Novaka.

Karlos Alkaraz
foto: EPA/Yoan Valat

Đoković i Alkaraz do sada su odigrali jedan meč nakon kojeg je pobedu slavio Španac. Bilo je to u polufinalu mastersa u Madridu 2022. godine kada je Alkaraz napravio preokret u tri neizvesna seta 7:6(7:5), 5:7, 6:7(5:7).

Ovaj meč bitno će uticati na trku za prvo mesto na ATP listi, s obzirom na to da bi Novak titulom u Parizu uspeo da se vrati na teniski tron i da Alkaraz ima priliku da poveća prednost u odnosu na Srbina i ostale rivale.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track