DA LI JE DANAŠNJE FINALE "GOTOVA STVAR"? Muhova je već ostvarila ogroman USPEH - da li je to konačni domet mlade Čehinje?
Foto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

rolan garos

DA LI JE DANAŠNJE FINALE "GOTOVA STVAR"? Muhova je već ostvarila ogroman USPEH - da li je to konačni domet mlade Čehinje?

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Karolina Muhova se nalazi sa punim sportskim pravom u finalu Rolan Garosa - ali da li je to konačni domet mlade Čehinje?

Ne tako davno, kao "domaća" u Pragu 2019. - zabeležila je jedinu pobedu u međusobnim mečevima protiv "strašne" suparnice u današnjem finalu Ige Švjontek sa 4:6 6:1 6:4 - iako je Poljakinja tek posle dobila reputaciju "razaračice" u ženskom tenisu i postala suvereno najbolja teniserka današnjice.

Ipak, sve to ne mora da važi u finalima Grend slemova - ali se valja podsetiti na neke od impozantnih rezultata stamene Muhove nad top 3 igračicama na najvećim turnirima. Između ostalih, Karolina je ostvarila najveće iznenađenje prvog kola ovog turnira - eliminacijom nekadašnjeg broja 3 Marije Sakari u dva seta - kao i prošle godine na istom mestu - kada je Sakari imala taj plasman. Pobeđivala je ona i broja 2 Osaku u Madridu 2021, iste godine u njenom Melburnu broja 1 Eš Barti sunarodnjakinju - tada 3. na WTA listi Pliškovu na Vimbldonu 2019.

I zato - da li je današnje finale Švjontek - Muhova gotova stvar? Rekli bismo da nije - ali uz veoma mali "prozor mogućnosti" koji se ukazuje Muhovoj.

Ako bude uspela da izvede brejk strpljivom I pokretljivom igrom sa osnovne linije - uz minimalni broj grešaka - otvoriće mogućnost da uzme prvi set. Učiniti to je preduslov za još jednu pobedu nad aktuelnom igračicom broj 1 - jer ako se Poljakinji omogući da od početka izdominira - biće skoro nemoguće zaustaviti je.

Naravno, Švjontek nije neranjiva ni u drugom - čemu svedoči i polufinale protiv Hadad Maje, gde nije nemoguće da se u slučaju neizvesnog rezultata obe igračice "stisnu" pred izazovom opstanka u meču ili pobede - što nas po još iednom vrelom I sparnom teniskom danu u Parizu uvodi u neizvesnost po brojnim aspektima. Motivacija i fizička I mentalna snaga će biti testirane danas na više načina - a sudeći po oglednom primeru iz meča Đoković - Alkaraz, uticaj mirne glave na ramenima - a ne brzine ruku I nogu - se može pokazati kao presudan u ključnim poenima I pasažima meča.

U svakom slučaju - lepo bi bili gledati žensko finale Rolan Garosa u 3 seta na Šatrijeu od 3 sata popodne, a ako se potajno nadate da bi barem jedno iznenađenje u velikim finalima koja nam predstoje moglo da vam praćenje tenisa učini zanimljivijim - nadajmo se da će se ono desiti samo danas...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track