"VILANDER JE KRETEN KOJI JE PRIČAO SVAŠTA, A SADA MENJA PLOČU!" Pilić: Tražio sam dijamante i naleteo na najčistiji - to je Nole!
Foto: EPA Andrej Cukic

brutalna izjava čuvenog hrvata

"VILANDER JE KRETEN KOJI JE PRIČAO SVAŠTA, A SADA MENJA PLOČU!" Pilić: Tražio sam dijamante i naleteo na najčistiji - to je Nole!

Tenis -

Hteli su da ga kazne, da naprave od njega ono što su pokušali u Melburnu, a sada niko ne može da kaže da nije najbolji na svetu, kaže teniski stručnjak za Kurir

Nije Novak Đoković nakon osvajanja Rolan Garosa zaboravio svoje prve učitelje i trenere koji su ga usmerili put zvezda i besmrtnosti. Bili su to Jelena Genčić i Nikola Pilić, koji su u simpatičnom klincu s Banjice videli nešto posebno. Mnoge godine su prošle, a taj dečak je danas najbolji teniser u istoriji belog sporta.

Nikola Pilić, hrvatski stručnjak, u čijoj akademiji je Nole sa 12 godina počeo da uči teniske veštine, za Kurir priča o svom najsjajnijem pulenu.

Pitamo ga da li je tada mogao da predoseti da će Đoković da postane najbolji u istoriji.

- Nisam, ali znate šta, bio sam uveren da će biti dobar igrač. Međutim, moj posao kao trenera i bivšeg tenisera je kao da vadite dijamante iz rudnika, i onda vam dođe malo drugačiji dijamant, najčistiji. Takav je bio Novak. On je za mene bio idealana mogućnost za vrhunsko brušenje. Orlandiću sam tada rekao: "Imate jednog malog Srbina, ja bi došao na fjučers u Beograd s njim". I tu je osvojio prva 24 ATP poena - rekao je Pilić i dodao:

- Neki vole njegovog oca Srđana, neki ne, ali nas dvojica smo jedni od retkih, ako ne i jedini koji smo verovali da Novak može daleko da dogura, a imao je 16 godina. Ništa nije zaboravljao, već tada je bio pravi profesionalac. To nije jednostavno, kad ste trener, igračima dajete mnogo, a obično dobijete malo. Od Novaka sam dobijao baš puno. Moja supruga mi jednom rekla: "Ovaj mali, kad govori nešto o tenisu, rečenice su mu slične tvojima". Imao je tada 13 godina. Ja sam verovao, samouk sam, puno sam učio, moja želja za pobedom je bila u tonama, a takav je i Novak.

Mats Vilander je izjavio da bi Đokovićć mogao da osvoji još nekoliko grend slem turnira, da ih ima 25 ili 26.

- Ma pustite Vilandera, on je kreten koji je pričao svašta, a sad je promenio ploču. Što se Novaka tiče, samo neka mu Bog da zdravlja. Svi teniseri iz vrha su spartanci, možda je Novak ekstreminsta po tom pitanju i najstariji je osvajač Roland Garosa, skidam mu kapu. Mene nisu interesovala imena, nego brojke, a ima brojke koje kažu da je najbolji u istoriji. Ljubimci zapadne štampe su bili Nadal i Federer, i onda dođe neko iz male zemlje i poremeti račune. Trebalo ga je kazniti, da naprave od njega ono što su pokušali u Australiji, ali talenat i želja su pobedili i sada niko ne može da kaze da nije najbolji u istoriji - zaključio je Pilić.

O odnosu Đokovića i Ivaniševića

Ivanišević je igrao s Noletom kada je imao 14 godina Saradnja Novaka s Goranom Ivaniševićem ispostavila se kao pun pogodak, iako ponekad izgleda da je Srbin prilično grub prema svom stručnom štabu.

- To su emocinionalni momenti, potreban je neki auspuh, nema nikakve veze jer kasnije u svlačionici sve izglade. Goran je 2000. došao kod mene sa viškom kilograma, Novak je imao 14 godina. Goran i ja smo igrali dva sata. Kažem mu: "Daj udari pet minuta s malim". Igrali su 23 minuta, Novak nijednu loptu nije pogodio u mrežu. Gledao je u Gorana kao u idola - otkrio je Pilić

Novak Đoković, Goran Ivanišević
foto: AP Dita Alangkara, EPA Andrej Cukic

Kurir sport/Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track