ENGLESKI SUDIJA PODMUKLO POTKRADA I NERVIRA ĐOKOVIĆA: Kao da ima zadatak da ga poremeti! OVO NIJE NORMALNO što mu radi
Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

smišljena igra

ENGLESKI SUDIJA PODMUKLO POTKRADA I NERVIRA ĐOKOVIĆA: Kao da ima zadatak da ga poremeti! OVO NIJE NORMALNO što mu radi

Tenis -

Novak Đoković u polufinalnom duelu na Vimbldonu sa janikom Sinerom protiv sebe ima neprijateljski nastrojenu englesku publiku, ali i domaćeg sudiju Ričarda Hejga.

Novak Đoković
foto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sudija iz Jorka trudi se iz petnih žila da pomogne mladom Italijanu Janiku Sineru. Već u prvom setu, a posebno u drugom Ričard Hejg je jasno stavio do znanja Novaku Đokoviću kakav je postavio kriterijum.

Engleski sudija je ukrao poen Novaku, iako je srpski teniser bio u pravu. Izdržao je Novak tu krađu, uspeo da dobije važan gem na svoj servis, ali tu Hejg nije prestao da potkrada Srbina.

Novak Đoković
foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Kada je Novak Đoković ponovo servirao, Englez ga je prekinuo i izrekao mu opomenu zbog odugovlačenja. Čak je i publika koja nije blagonaklona srpskom teniseru dugi niz godina ostala u čudu. I njih je iznenadio ovoliki bezobrazluk engleskog sudije.

U kampanju protiv Novaka Đokovića uključio se i nekadašnji teniser danas komentator na BBC Tim Henman, koji se ponadao da bi Janik Siner mogao da napravi preokret zahvaljujući engleskom sudiji.

Drugi stručni komentatro BBC, legenda dubla Tod Vudbridž rekao je da je sudija postupio veoma grubo prema Đokoviću, kad mu je uzeo poen.

- Osećam kao da je Ričard jedva čekao da ovo uradi. Nisam siguran da je uopšte trebalo da se umeša u ovaj meč na ovakav način. Mogao je tokom pauze između servisa samo da popriča sa Novakom. ovo je bilo baš grubo.

Tviter zajednica u svetu masovno je stala na stranu Novaka Đokovića, jer je prozrela prljave namere engleskog sudije Ričarda Hejga.

Ričard Hejg je u svet tenisa ušao sa 16 godina, kada je počeo da radi kao linijski sudija. Vremenom je napredovao i počeo da sudi jake turnire. Sada ima 38 godina i sudi na takmičenjima najjačeg ranga u ATP i WTA, poseduje zlatnu značku, najviše zvanje među sudijama. Nedeljno samo od suđenja zarađuje 445 evra, mesečno 1.780 evra, uz sve plaćene troškove, hotelski smeštaj, avionske karte, hranu i sve što sleduje pravilnikom. Završio je Ričard Hejg studije Biznisa i Fudbalskog menadžment na univerzitetu u Halu.

U svetu tenisa Ričard Hejg poznat je po velikom propustu na meču između Janine Vikmajer i Sare Erani u Sinsinatiju, kada je jednu čistu loptu koja je završila u polju dosudio kao aut. Tada je Hejg dobio nadimak "sudija koji spava u stolici", a njegova odluka izazvala je žestoku reakciju italijanske teniserke, koja nije mogla da se pomiri sa gubitkom poena.

Ričard Hejg
foto: Printskrin

Ričard Hejg sudio je na sva četiri grend slema, dvema Olimpijskim igrama (Peking i London), te mečeve Dejvis kupa i Fed kupa. Radi na oko 25 turnira godišnje, uključujući 15 nedelja ugovorenih sa ATP Turom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track