Auuu ljudi, pa šta smo ovo gledali? Pa, ovo je, ako ne najbolji, onda jedan od najboljih mečeva u istoriji tenisa.

Novak Đoković je u finalu Sinsinatija savladao prvog tenisera sveta Karlosa Alkaraza posle velikog preokreta sa 2:1 (5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4).

Đoković je stigao do trećeg trofeja u Sinsinatiju, ukupno 39. trofeja na turnirima iz masters serije 1000. Po tome je prvi u istoriji, sa tri više u odnosu na Rafaela Nadala.

Reuters NOVAK JE BESMRTAN: Đoković se vratio iz mrtvih i pobedio Alkaraza u finalu Sinsinatija!

Novak je od ranije jedini teniser na svetu koji je svih devet turnira iz masters serije osvojio najmanje jednom, a posle večerašnjeg trijumfa je osam od devet osvajao najmanje tri puta. Sve sem Monte Karla, gde je dva puta slavio.

Ovo je ujedno 95. titula Đokovića u karijeri i po tome je treći na večnoj listi, iza Rodžera Federera i Džimija Konorsa.

Ovo je bio najduži meč u istoriji Sinsinatija, trajao je tri sata i 49 minuta.

Krenulo je sporim ritmom, teniseri su prilično lagano osvajali svoje gemove. Sve do šestog gema, kada je Đoković napravio prvi brejk u meču! Nažalost, nije dugo trajala radost, pošto je Španac već u narednom gemu ribrejkovao Novaka.

Španac je u 11. gemu napravio novi brejk i poveo sa 6:5. Ubrzo je potvrdio brejk i posle sat vremena dobio prvi set za 7:5.

Već u finišu prvog seta, koji se igrao po velikoj vrućini i 34 stepena, bilo je vidljivo da Novak gubi energiju. Kada je Alkaraz u trećem gemu drugog seta napravio brejk za vođstvo 2:1, činilo se da je meč gotov. Novak je zatražio medicinsku pomoć, ali ne zbog povrede već zbog malaksalosti. Lekari su mu merili puls, a nezvanično, savetovali su i da razmisli o odustajanju od meča. Ali se to nije desilo.

Novak je podigao nivo igre i napravio totalni preokret, pošto je napravio brejk u osmom gemu i izjednačio na 4:4. Do kraja seta nije bilo brejka, pa smo ušli u taj-brejk. Ali, trena reći da je Alkaraz propustio meč loptu.

Novak je prvi stigao do mini brejka, ali je Alkaraz uhvatio priključak i izjednačio na 3:3. Dobijali su teniseri svoje servise, sve do rezultata 7:7. Tada je Đoković napravio ponovo mini brejk, a u narednom poenu odservirao za set. Bio je to neverovatan povratak u meč Novaka posle svih dešavanja na početku seta, kada je malo falilo da se meč prekine.

I Alkara je u pauzi između setova tražio medicinski tajm-aut, pošto je udario šakom u stolicu, besan zbog poraza. Tom prilikom je povredio prst.

Treći set je počeo mirno u prva četiri gema. Novak je u petom propustio dve brejk lopte, ali je zato u sedmom oduzeo servis Alkarazu. Đoković je iskoristio tek petu brejk šansu i poveo sa 4:3.

U narednom gemu je potvrdio brejk i stigao na gem od trijumfa.

Ali ni to nije bilo dovoljno u ovom meču. Prava ludnica je tek nastala.

U devetom gemu je Đoković propustio dve meč lopte, a u desetom je servirao za meč. Gem je trajao više od 10 minuta, Đoković je ispustio nove dve meč lopte, ukupno četiri, pa je Alkaraz stigao do brejka i izjednačenja 5:5.

Alkaraz je u dva prethodna gema spasao četiri meč lopte, a onda je u svom servis gemu spasao čak četiri brejk lopte. I stigao na gem od trijumfa. Uspeo je Novak da uvede i treći set u taj-brejk.

I ponovo je dobio taj-brejk. Poveo je sa 3:0, Alkaraz se vratio na 3:3, a teniseri su do 5:4 uzimali svoje poene. Tada je Novak napravio mini brejk za 6:4, a onda i odservirao za 7:4 i konačnu pobedu posle tri sata i 49 minuta.

Kurir sport

ĐOKOVIĆ - ALKARAZ 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4)

TOK MEČA

3. SET

7:6 - Taj-brejk je počeo duplom servis greškom Alkaraza.

Novak je dobio svoja dva servis poena i poveo sa 3:0.

Alkaraz se revanširao istom merom za 3:2.

Alkaraz je vezao i treći poen u nizu, pa je na promeni strana rezultat glasio 3:3. U narednom poenu, Đoković je sjajno odservirao i naterao Španca na grešku za 4:3.

Đoković je ponovo napravio mini brejk. Posle 4:4 odlično je napao fohend paralelom i osvojio poen za 5:4.

Novak je ubrzo stigao do pete meč lopte - 6:4. Gotovo je, Novak je dobio taj-brejk sa 7:6

6:6 - Taj-brejk odlučuje pobednika mastersa u Sinsinatiju!

Meč traje više od tri i po sata borbe, a teniseri su osvojili isti broj poena u meču.

5:6 - Đoković je propustio još četiri brejk lopte, pa Alkaraz posle još jednog gema koji je trajao više od deset minuta, dolazi do vođstva.

5:5 - Teško je opisati šta smo gledali u ovom gemu! Novak je ispustio dve, ukupno četiri meč lopte, a Alkaraz je posle skoro 10 minuta igre uspeo da se vrati u meč. Novaka uopšte nije služio prvi servis u gemu.

5:4 - Ne, ne, ne! Novak je propustio dve meč lopte, drugu na neverovatan način. Ali ima brejk prednosti i servira za meč.

5:3 - U dosadašnjem delu meča Đoković je odservirao samo jedan as, a u ovom gemu dva! I to mu je pomoglo da stigne na gem od konačne pobede.

4:3 - Brejk Đokovića! Auh, šta smo gledali u ovom gemu! Đoković je imao dve vezane brejk lopte, pa nije uspeo da napravi brejk. A onda je propustio još dve prilike. I onda je u petom pokušaju stigao do brejka!

3:3 - Tri vinera Đokovića omogućila su mu da se izvuče iz potencijalno nezgodne situacije pošto je Alkaraz imao 15:30.

2:3 - Uh, uh! Novak je propustio dve brejk lopte.

2:2 - Dobar gem za Đokovića.

1:2 - Dobri servisi služe Karlosa na startu trećeg seta.

Igra se 2 sata i 31 minut do sada.

1:1 - Mučio se Novak, ali dobio gem. Povećao je Đoković energiju na terenu.

Novak i Karlos imaju po 33 neiznuđene greške, ali Alkaraz ima duplo više vinera - 24:12.

0:1 - Kakva šteta. Novak je osvojio prva dva poena na servis Alkaraza, ali je onda zaređao sa greškama i omogućio Špancu da osvoji prvi gem.

Ulazimo u treći, odlučujući set.

Novak je i između drugog i trećeg seta morao do svlačionice.

Podsetimo, Novaku se između trećeg i četvrtog seta ukazivala medicinska pomoć. Čak mu je meren i puls i malo je nedostajalo da odustane. Dobio je i tabletu kako bi podigao imunitet.

I Alkaraz je u pauzi između dva seta pozvao medicinsku pomoć, ima žulj na prstu desne ruke. Španac se samopovredio udarajući šakom o stolicu posle gubitka drugog seta.

2. SET

7:6 - Novak je prvi stigao do mini brejka i poveo sa 2:0. Ipak, Alkaraz je na 3:1 uspeo da uzvrati mini brejkom i smanji na 3:2 pre svoja dva servisa. Osmim asom je izjednačio na 3:3, pa je usledila promena strana. Bio je Novak u napadu na drugom servisu Alkaraza, ali se Španac izvukao i poveo sa 4:3.

Novak je dobio oba svoja servis poena i poveo sa 5:4.

Isto to je ponovio i Alkaraz, poveo sa 6:5 i stigao do prve meč lopte.

Novak je sjajnim servisom spasao prvu meč loptu, pa se na promenu strana otišlo sa 6:6. I naredni poen je Novak dobio na mreži i poveo sa 7:6. To je bila njegova prva set lopta.

Alkaraz je izjednačio na 7:7, a onda pogrešio pa je Novak ponovo stekao set loptu na 8:7 i servirao.

Tako je, Novak je dobio taj-brejk sa 9:7.

6:6 - Ipak taj-brejk u drugom setu.

6:5 - Najbolji i najbrži gem koji je Novak odigrao na svoj servis.

5:5 - Šteta, bio je Novak na 30:30, ali je Alkaraz prvo odservirao sedmi as u meču, a onda je u narednom poenu vrh mrežice odlučio da gem pripadne Špancu.

5:4 - Totalni preokret, sada Novak vodi. Igra se 43 minuta u drugom setu. I publika koja podržava Đokovića se probudila.

4:4 - Brejk Đokovića! Kakav gem! Sa jednim osvojenim poenom Alkaraz je predao svoj servis, Novak se vratio u drugi set.

3:4 - Smanjuje Novak, još jedan prilično lagan servis gem.

2:4 - Alkaraz drži svoj servis, i to je sve što mu je potrebno u ovom meču.

2:3 - Konačno jedan lagan gem za Novaka. Ali je prisutan grč na njegovom licu.

1:3 - Đoković je imao brejk loptu, ali je potom napravio niz grešaka.

Novak je u pauzi između dva gema dobio medicinsku pomoć. Ali nije povređen, već izmoren. Lekari su mu merili puls. Bilo je i predloga da odustane od meča, ali će Novak pokušati da nastavi meč.

1:2 - Ovo se ne pamti! Đoković je napravio tri vezane duple servis greške i izgubio gem! Alkaraz pravi brejk i na dobrom je putu da dobije meč.

1:1 - Alkaraz je takođe dobro krenuo sa svojim servisom u drugom setu.

1:0 - Dobar početak seta za Novaka. Đoković je tokom pauze između dva seta morao do svlačionice.

1. SET

5:7 - Posle sat vremena igre Alkaraz dobija prvi set. Španac je napravio veliki preokret, od 2:4 do 7:5.

5:6 - Brejk Alkaraza! Novak se ne kreće kako treba, a Španac to koristi. Iskoristio je treću brejk loptu u ovom gemu i u pravom trenutku za njega stekao prednost.

5:5 - Karlos Alkaraz i dalje sjajno servira.

5:4 - Mnogo važan gem z Novaka, prekinuo je nalet Alkaraza u jednom dugom gemu.

4:4 - Najbrži gem u meču, dva asa i servis viner Alkaraza.

4:3 - RIBREJK Alkaraza. Neverovatno, Novak je napravio nekoliko velikih grešaka i izgubio brejk prednosti.

4:2 - BREJK! Đokovićeva bomba je završila gem u kome Alkaraz na svoj servis nije uzeo nijedan poen.

3:2 - Težak gem za Novaka. Imao je 40:15, ali je morao da igra dodatna dva poena pošto je Alkaraz stigao do đusa. Novak uglavnom dobija poene iz grešaka Alkaraza.

2:2 - Alkaraz je sjajan na servisu, od početka meča je samo jednom promašio prvi servis. Ima već dva asa, a ovaj gem je dobio sa nulom.

2:1 - Treći gem u nizu u kome server dobija gem sa jednim izgubljenim poenom. Rekli bi da u laganom ritmu protiče početak meča, nema još uvek vatre i emocija na terenu.

1:1 - Alkaraz uzvraća istom merom, uz jedan izgubljeni poen i prvi upisani as na meču, stiže do izjednačenja.

1:0 - Novak rutinski uzima prvi gem u meču. Đoković je ubacio samo dva od prvih pet servisa.

Federer, Nadal i Marej su prošlost, Alkaraz je sadašnjost.

Novak Đoković je protiv prve trojice u, kako je mnogi zovu, zlatnoj eri tenisa, vodio velike bitke, a sada je počeo da gradi novo rivalstvo - protiv mladog Španca Karlosa Alkaraza.

Biće ovo njihov četvrti duel, a Španac vodi sa 2:1. Jednu od te dve pobede ostvario je na jedinom meču na mastersu, onom u Madridu 2022. godine, kada je u polufinalu slavio sa 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5). Naravno, druga pobeda je sa ovogodišnjeg Vimbldona, čime se na nekim način iskupio za jedini poraz od Novaka na Rolan Garosu.

Bez obzira na ishod finala, jasno je da je Karlos Alkaraz sačuvao broj 1 na ATP listi.

Poznato je da je Novak Đoković jedini teniser u istoriji ovog sporta koji je slavio na svih devet turnira iz masters serije 1000. Tačnije, Novak je najmanje dva puta slavio na svih devet turnira.

Ukoliko trijumfuje u Sinisinatiju, biće to osmi turnir na kome je barem tri puta pobedio. Ostaje onaj u Monte Karlu sa "samo" dva trijumfa.

Đoković drži rekord sa 38 masters titula.

Finale u Sinsinatiju će biti njegovo prvo finale na mastersu ove sezone.

Alkaraz ima četiri titule na mastersima. Dve je osvojio u Madridu, a po jednu u Indijan Velsu i Majamiju.

Novak ima i 94 titule tokom karijere, koliko i Ivan Lendl, na deobi trećeg mesta. U Sinsinatiju je preskočio Rafaela Nadala, koji ima 92 trofeja. Ispred Đokovića su samo Rodžer Federer sa 103 titule i Džimi Konors sa 164 titule.

Kurir sport