LASLO ĐERE: Našao balans u kojoj meri da budem ’napaljen’, u kojoj meri miran i opušten
Foto: Starsport©

Ju Es open

LASLO ĐERE: Našao balans u kojoj meri da budem ’napaljen’, u kojoj meri miran i opušten

Tenis -

Laslo Đere nije krio zadovoljstvo posle pobede nad Brendonom Nakašimom u prvom kolu Ju Es opena. Đere je slavio sa 7:5, 6:4, 6:4.

"Zadovoljan sam izdanjem, dobro sam odigrao meč. Jedino u trećem setu sam malo osećao da mi pada energija, da me umor stiže. Imao sam puno mečeva u proteklih nekoliko nedelja. Iskreno, bio sam malo zabrinut. Stigao sam malo kasnije zbog Vinston Sejlema, em sam se osećao umorno. Malo sam se brinuo kakav ću biti fizički. Ali, odradio sam dobar oporavak između Vinston Sejlema i Ju Es opena i trenirao sam taman dovoljno da se naviknem na uslove ovde, ali da ne preteram. Bio sam sasvim dobar. Probao sam da mentalno ostanem jak i da umor ne utiče na igru. Igra sa osnovne linije dosta dobra. Jedino prvi servis je bio malo problem. Imao sam asova i lake poene, ali procenat je mogao da bude bolji, ali sve u svemu dobar meč. Imao sam glasne navijače. To mi je svakako pomoglo u tim nekim napetim situacijama".

Đere je zahvaljući sjajnim partijama u prethodnom periodu stigao do statusa nosioca u Njujorku. U drugom kolu čeka ga bolji iz duela Gaston - Šimabukuro.

"Igra dosta veliku ulogu kada je žreb u pitanju. Prošle godine sam odigrao dosta dobar meč protiv Rubljova, ali nažalost nisam pobedio. Sad je svakako bolji početak Iskreno, tek sam sad posle meča pogledao ko su potencijalni protivnici. Video sam da su kvalifikanti, ali posle nisam proveravao. Japanca iskreno ne znam, Gastona znam. Igrao sam jednom s njim na šljaci, izgubio sam, odigrao prilično loše. Nezgodan je, ne daje previše ritam. Idem meč po meč, najbitnije da se sada odmorim, odradim dobar trening i budem spreman za sredu".

U čemu je najviše napredovao u poslednjih godinu dana, bilo je pitanje za Đerea.

"Malo iskustvo, neke stvari sam promenio u glavi. Trudim se da budem više opušten, da se ne brinem toliko pred mečeve. Nije lako. Posle Majamija mi je bilo jako teško. Anksioznost koju osećam pred svaki meč... Rekao sam sebi: ’Ne znam dokle ću stvarno ovako moći’. Krenuo sam malo opuštenije, dobro sam trenirao, odradio dobre pripreme, prvo u Srbiji, pa u Dubaiju. Radio sam dosta na servisu, riternu. Prošle godine sam stekao samopouzdanje u ovo vreme kada sam igrao finale Vinston Sejlema. Skinuo sam pritisak sa sebe, što se tiče podloga. Video sam da mogu da igram na svakoj podlozi. Već peta, šesta godina na Turu... Većinom su turniri na betonu i došao sam do stadijuma da mi podloga nije bitna u suštini".

Đere je potom dodao.

"Radim sa sportskim psihologom Vladom Kitanovićem već dve godine. Sigurno sam pričao i sa njim o tome. Pored njega, pričao sam sa svojim menadžerom. Nekad čovek mora da obavi neke razgovore sam sa sobom. To sam uradio. Dugo sam pokušavao da nađem balans, koliko biti opušten. Probao sam prošle godine da se ne fokusiram na rezultat, onda ni to nije valjalo... Ove sam našao balans u kojoj meri da budem ’napaljen’, u kojoj meri miran i opušten. Mislim da sam taj balans našao pre nekoliko meseci".

Kad je kliknulo?

"Možda u Monte Karlu. Ali nije moglo samo tamo da se desi. Trebalo je godinu, godinu i po, dve. Da prođem proces i onda da se desi to i složi kako treba".

Njujork?

"Interesantan grad. Stigao sam kasno, u petak popodne. Nisam imao puno vremena da obilazim. Uglavnom sam provodio vreme na terenima, u subotu sam otišao na večeru, prošetao, ali ništa specijalo".

Kako se opušta pred mečeve?

"Pokušavam da ne gledam u ekran. Pokušavam dan pre da sredim stvari i na dan meča pratim svoju rutinu. Ustanem, znam šta jedem, kad se zagrevam. To sam ponovio 500 puta u životu. Slušam muziku. Nekad sam nervozniji, onda gledam kako da se opustim, nekad previše opušten, spava mi se, onda gledam kako da se razbudim".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track