DO KADA ĆE ĐOKOVIĆ OSTATI PRVI? Evo šta kažu kalkulacije posle ŠOKANTNOG poraza Alkaraza! Novak brani mnogo veći broj poena ali...
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

KALKULACIJE

DO KADA ĆE ĐOKOVIĆ OSTATI PRVI? Evo šta kažu kalkulacije posle ŠOKANTNOG poraza Alkaraza! Novak brani mnogo veći broj poena ali...

Tenis -

Šokantan poraz Karlosa Alkaraza u Šangaju otklonio je dosta dilema pred finiš sezone i pitanja ko će biti broj jedan na kraju godine.

Španac je na turnirima u Kini jurio poene kojima bi preskočio Novaka Đokovića koji se nalazi na prvom mestu ATP liste, ali mu je taj plan propao. Karlos je umesto "planiranih" 1.500 bodova, osvojio samo 270 na dva azijska turnira i time je značajno povećao šanse Đokoviću da bude broj jedan na kraju godine. Konkretno u Šangaju je ostao "kratak" za 910 bodova koliko bi mu sledovalo da je podigao pehar.

Novak Đoković je trenutno prvi, a od ponedeljka će imati 11.045 bodova, dok će Karlos Alkaraz imati 8.805 bodova. Razlika je, dakle 2.240 bodova. Novak je trenutno u 394. nedelji na vrhu i lako bi mogao do magične cifre od 400 nedelja.

Šta to znači u praksi?

Novak i Karlos će do kraja sezone učestvovati zajedno na dva turnira, u pitanju su masters u Parizu i završni turnir u Torinu. Alkaraz je najavio i učešće na turniru u Bazelu koji nosi 500 bodova. Taj turnir je na programu od 23. do 29. oktobra.

Masters u Parizu se igra od 30. oktobra do 5. novembra i nosi 1.000 bodova. Novak brani finale u Parizu, gde je poražen od Holgera Runea. Srpski as brani i titulu u Torinu, gde je prošle godine savladao Kaspera Ruda.

Đoković, dakle, brani 2.100 poena, 600 iz Francuske i 1.500 iz Italije.

Sa druge strane, Alkaraz brani samo 360 bodova, po 180 iz Bazela i Pariza.

Iako brani daleko veći broj poena, Novak Đoković drži praktično sve u svojim rukama. Ukoliko ponovi rezultat od prošle godine na dva predstojeća turnira, onda će do kraja godine sačuvati prvo mesto. Jedino što može da poremeti tu računicu je mogućnost da Karlos Alkaraz prijavi još neki turnir do kraja godine, gde bi mogao da osvoji dodatne poene, ali za sada se nije prijavljivao za njih.

Kurir sport

Bonus video:

03:20

ĐOKOVIĆ NA KORAK DO NAJVEĆEG IGRAČA U ISTORIJI TENISA! Analitičar: Uprkos povredi juče je demonstrirao TOTALNI TENIS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track