ŠOKIRAO NOVAKA NA AO, PA NESTAO SA SAMO 24 GODINE: Neverovatna sudbina tenisera koji je pre Sinera srušio Đokovića u Melburnu
Foto: Saeed KHAN / AFP / Profimedia

australijan open

ŠOKIRAO NOVAKA NA AO, PA NESTAO SA SAMO 24 GODINE: Neverovatna sudbina tenisera koji je pre Sinera srušio Đokovića u Melburnu

Tenis -

Novi šampion Australijan opena, mladi Italijan Janik Siner, uspeo je da prekine rekordan niz Novaka Đoković od 33 vezane pobede na popularnom "Ozi openu".

Siner je savladao Novaka u polufinalu rezultatom 3:1 i tako mu naneo prvi poraz u samoj završnici turnira u Melburnu.

Novak je jubilarnu 10. titulu u Melburnu osvojio 2023. godine, a uz neplaniranu pauzu 2022. godine, iz dobro poznatih razloga, slavio je na prvom Grend slemu u sezoni 2019, 2020. i 2021. godine.

Zato i ne čudi što mnogi ne pamte ko je poslednji igrač koji je pre Janika Sinera uspeo da savlada Đokovića na Australijan openu.

Reč je o momku iz Južne Koreje - Hjeonu Čungu.

Novak Đoković, Hjeon Čung
foto: EPA/Lukas Coch

Čung je 2018. godine šokirao svet pobedom u četvrtom kolu prvog grend slema u sezoni. Novak je tada imao veliki problem sa povredom lakta zbog čega je pao na ATP listi.

U Melburn je stigao kao 14. nosilac, a Čung, tada 58. teniser sveta, imao je turnir snova.

Pobedio je Mišu Zvereva, Danila Medvedeva, Aleksandra Zvereva, zatim Đokovića u tri seta 7:6(7:4), 7:5, 7:6(7:3), a onda i Tenisa Sandgrena.

U polufinalu je Korejanca sačekao Rodžer Federer, a nakon što je prvi set završen rezultatom 6:1 u korist Švajcarca koji je imao prednost i u drugom setu, Čung je predao meč zbog povrede.

Upravo su povrede osakatile karijeru tenisera koji je imao veliki potencijal.

Hjeon Čung
foto: Profimedia

Čung je nakon pobede protiv Novaka otkrio da se upravo na Srbina ugledao i da je pokušao da ga kopira.

Nekoliko meseci posle Australijan opena je, kao dvadesetdvogodišnjak, došao do 19. mesta na ATP listi što je njegov najbolji plasman.

Nažalost, zbog velikih problema sa povredom leđa, 2020. godine je bio primoran da završi karijeru u trenutku kada je imao 24 godine.

Novak Đoković, Hjeon Čung
foto: EPA/Lukas Coch

Kurir sport/J.M.

04:03

Krejg O’Šenesi ekskluzivno za Kurir: Novak neće dati da se otpiše tako lako!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track