NOVAKOV PUT DO TROFEJA U KALIFORNIJSKOJ PUSTINJI: Detaljna analiza žreba za Indijan Vels!
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

idemooo

NOVAKOV PUT DO TROFEJA U KALIFORNIJSKOJ PUSTINJI: Detaljna analiza žreba za Indijan Vels!

Tenis -

Povratak prvog tenisera sveta u 415. nedelji na vrhu ATP rang liste na jedan od njegovih omiljenih Mastersa u “teniskoj bašti” Indijan Velsa čak i za njegove najveće poklonike je zanimljiviji po pitanju toga kako se Novak Đoković oporavio posle bolnog poraza u polufinalu Australijan Opena, nego da li je naš as jedan od glavnih favorita za osvajanje njegove šeste titule u kalifornijskoj pustinji.

Istini za volju, ni jedan od pretpostavljenih favorita iz vodećeg ešalona teniske scene pred sobom nema nešto što bi moglo da se nazove povoljnim a kamoli idealnim žrebom u narednih 12 dana trajanja prvog od devet “produženih” Mastersa, po čemu ATP organizacija nastoji da učini svoja takmičenja serije 1000 više “premijum proizvodima” uz inače nejedinstveni stav igrača prema toj inovaciji.

Uz trenutnu formu Đokovića, ono što će svetska teniska publika želeti da oseti u njegovim nastupima je i povratak entuzijazma za takmičenjem, što je mnogima bilo upitno po tome na koji način se oprostio od istorijske misije u Melburnu, odsustvu sa terena u međuvremenu (npr. Dubai) i činjenici da nije potvrdio učešće na nekim od “redovnih” takmičenja (Monte Karlo, Rim, Madrid).

Novak Đoković
foto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako za Novaka stvari krenu “po dobrom” u teniskom raju internet mogula Lerija Elisona, treba očekivati da će Novak svoju prvu kampanju u Kaliforniji od 2019. otpočeti u mečevima protiv igrača koji ga uvažavaju kao svog idola (Australijanac Vukić – prvi meč, Argentinac Ečeveri – 3:0 za Novaka ili Žižen Ženg – 1:0 za Novaka), što bi u mogućim prelomnim trenucima mečeva rane faze turnira moglo da donese važnu prevagu. Četvrto kolo bi za Novaka moglo da bude dosta kompleksno, jer su mu najverovatniji protivnici ili najbolji domaći igrač Tomi Pol ili osvajač Dubaija Francuz Amber (6-0 u ATP finalima u dosadašnjoj karijeri) čiji nivo verovanja u sopstvene mogućnosti i samopouzdanje mogu biti na zabrinjavajućem nivou, pogotovo u mečevima na dva dobijena seta. Pretpostavljeni protivnici u četvrtfinalu su Rud ili Hurkač, veoma aktivni na turneji proteklih nedelja, testirali bi dva izuzetno važna aspekta Novakove igre – agresivnost sa osnovne linije i ritern, uz sve ostalo što je potrebno da se pobede igrači takvog “Top 10 pedigrea” poput Norvežanina i Poljaka.

Novak Đoković
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koliko nepredvidiv i varljiv tok “produženog Mastersa” može biti možda će se najbolje videti u tome ko bi mogao da bude Novakov protivnik u polufinalu. Ne bi bilo nikakvo čudo da se u dnevnom programu pretposlednje faze turnira uz ime osvajača 40 Mastersa pojavi Medvedev, Dimitrov, Fric, Baez (prvi put u Top 20) ili Rune – kao i da umesto Novaka tu bude neko drugi osim Ruda ili Hurkača.

Isto se može reći i za finale – gde se kao primarni učesnici po trenutnoj formi nameću Siner, Rubljov, Cicipas, Alkaraz i Zverev, uz “remetilački faktor” Bublika, Đarija i Šeltona koji bi mogao da proredi redove tih favorita. Ako se uz to uzme u obzir da iz kvalifikacija kao “razorna đulad” u prva kola glavnog žreba mogu da ulete Sejbot Vild, Hidžikata, Nišioka, Hasan (eliminisao ove sezone izuzetnog Francuza Kazoa), Lestijen, Klajn, Vavasori, Nardi, Molčan ili Grenije – moguće je da će se jedan od ovih igrača proslaviti barem po tome što će „skinuti jedan veliki skalp“ dok budu ostali u turniru.

Novak Đoković, Janik Siner
foto: Virginie Bouyer / Panoramic / Profimedia

Titule u proteklim nedeljama (sa izuzetkom Sinera u Roterdamu) išle su u ruke onih koji zapravo nisu bili favorizovani, pa će biti zanimljivo videti da li će se taj trend nastaviti i na najvažnijem turniru posle Australijan Opena, ili će aura bivših šampiona i Top 10 asova biti dominantna u presudnim momentima izazovnih mečeva.

Naravno, dugo očekivani povratak Rafaela Nadala na Masters scenu će biti praćen opravdanim velikim simpatijama, ali ako je suditi po izjavama „bika iz Manakora“ iz kojih se nazire nezadovoljstvo trenutnom formom, značajan uspeh za osvajača 22 Grend Slema bio bi da obnavljanje povrede ne dovede do napuštanja turnira pre rezultatskog poraza. Iako je Nadal poznat po tome da „pobeđuje kroz kukanje“, ovoga puta je teško poverovati u taj scenario.

Rafael Nadal
foto: Patrick HAMILTON / AFP / Profimedia

Novakova raznovrsna i veoma inspirativna „kampanja šarma“ širom Kalifornije bila je veoma prijatna za ispratiti proteklih dana, uz nadu da će sve pozitivne emocije generisane tim prilikama biti konvertovane u novu takmičarsku energiju, elan, borbenost i uspeh na terenima Indijan Velsa (i zatim Majamija) na kojima će sigurno biti dostojanstveno pozdravljen kao sada već širom prihvaćen (statistički) „najbolji svih vremena“ čak i od strane njemu ne toliko naklonjenih Amerikanaca.

Želja je da Novak takođe obnovi i posebnu „šampionsku hemiju“ unutar svog pobedničkog tima, demonstriranu na najbolji način kroz sve izazove poslednjih Mastersa prethodne sezone, jer bez nje uspesi nisu prirodno mogući. Šta je sve na agendi našeg asa u predstojećim nedeljama vrhunskog takmičarskog tenisa u ponekad veoma varljivim uslovima za igru na zapadnoj i (jugo)istočnoj obali SAD najbolje će se videti kroz mečeve koji predstoje.

Nadajmo se da će ih biti – što više.

Kurir sport/Vuk Brajović

04:03

Krejg O’Šenesi ekskluzivno za Kurir: Novak neće dati da se otpiše tako lako!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track