Dve decenije od napada na Moniku Seleš

Crni dan tenisa

Dve decenije od napada na Moniku Seleš

Tenis -
Tada najbolja svetska teniserka napadnuta je tokom turnira u Hamburgu

Pre tačno dve decenije na grub način preokrenuta je jedna od najboljih teniskih karijera.

Nemac Ginter Parhe, navijač Štefi Graf, nije mogao da istrpi prodor Monike Seleš u sam vrh svetskog tenisa. Tokom četvrtfinalnog meča u Hamburgu protiv Bugarke Magdalene Malejeve 30. aprila 1993. godine ubodom nožem u leđa preokrenuo je njenu karijeru u trenutku kada je bila najdominantnija.

Selešova, koja je rođena 2. decembra 1973. godine u Novom Sadu, osvojila je devet gren slem titula u karijeri, Australijen open 1991., 1992., 1993. i 1996. godine; Rolan Garos 1990., 1991. i 1992. godine i US Open 1991. i 1992. godine. Selešova, koja je 1990. sa samo 16 godina postala najmlađa osvajačica Rolan Garosa, završila je 1991. i 1992. godinu na prvom mestu WTA liste. Teniski svet je bio pod njenim nogama.

"Pre nego što mi je tog dana oduzeta stvarnost, bila sam na vrhu sveta. Nije moglo biti bolje, a onda je sve nestalo u trenutku. Povukla sam se u sopstveni svet, umrtvila se ponašanjem kojim sam samu sebe onesposobljavala. Uletela sam u onu Ajnštajnovu definiciju ludila i bio mi je potreban dug period da se iz toga izvučem. Iako sama povreda nije bila toliko ozbiljna, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsedao u snu. Nedeljama sam bila u sobi, jedino su moji roditelji uspeli da me iščupaju iz pakla", izjavila je prošle godine Monika Seleš.

http://www.youtube.com/watch?v=vl-2uVhNLJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track