BORBA GLADIJATORA: Novak u infarkt meču izbacio Del Potra!
Foto: Reuters

Srbin u finalu Vimbldona

BORBA GLADIJATORA: Novak u infarkt meču izbacio Del Potra!

Tenis -
Novak je posle pet setova izborio finale Vimbldona
1 / 11

LONDON - Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona.Đoković je u polufinalu pobedio Argentinca Huana Martina del Potra rezultatom 3:2, po setovima 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (8), 6:3. Ovo je bio 12. međusobni duel srpskog i argentinskog tenisera, a deveti trijumf Đokovića. Novak će po drugi put u karijeri igrati u finalu Vimbldona, koji je osvojio 2011. Meč je trajao četiri sata i 43 minuta. Đoković i Del Potro odigrali su najduže polufinale u istoriji Vimbldona.

Srbin će u nedelju u finalu igrati sa Endijem Marejom, koji je u četiri seta nadigrao Jeržija Janovica. Srpski i britanski teniser odigrali su 18 mečeva u karijeri, a Đoković vodi 11:7 u pobedama.Srbin je u karijeri osvojio 37 trofeja, a tri ove sezone. Marej je u karijeri trijumfovao na 27 turnira, a tri puta je pobedio na ATP turnirima u ovoj godini.Đoković ima šest titula na gren slem turnirima, a na Vimbldonu je pobedio 2011. Marej je prošle godine igrao u finalu Vimbldona, ali je poražen u finalu od Rodžera Federera.U prvih pet gemova prvog seta teniseri su bili sigurni na svoj servis i brzo su završavali poene. Srbin je propustio priliku za brejk, ali je Đoković u 12. gemu napravio brejk za 1:0 u setovima. Teniseri su bili sigurni na svom servisu u drugom setu, nije bilo prilika za brejk.Đoković je u šestom gemu propustio nekoliko prilika za brejk, ali je Argentinac uspeo da se spasi i da u narednom gemu napravi brejk. Argentinac je držao prednost i došao do 1:1 u setovima i tako postao prvi teniser na ovogodišnjem Vimbldonu koji je oduzeo set Đokoviću.

http://www.youtube.com/watch?v=UeQXfCHQIAY

Tok meča:

I set

Srpski teniser je odlično otvorio meč. Sa tri sjajna vinera je došao do gem lopte, a zatim nakon as udarca došao do prednosti 1:0. Međutim, Argentinac je uzvratio na isti način. Sjajno ga je služio prvi servis i bez većih problema je stigao do izjednačenja.

Sve do šestog gema prvog seta teniseri su sjajno servirali nedozvolvši protivniku da dođe u priliku da napravi brejku. U šestom gemu Novak je prvi "zapretio". Srpski teniser je zahvaljujući odličnom riternu došao do prve brejk lopte, međutim, Argentinac je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije. Nakon maratonskog gema i pet izjednačenja Del Potro dolazi do izjednačenja (3:3).

U narednom gemu Del Potro je imao 30:15, ali Đoković je uspeo da preokrene i ponovo dođe do prednosti (4:3). Usledio je novi pritisak Novaka na servis Del Potra, međutim, nekarakteristične greške sprečile su Novaka da napravi brejk (4:4).U samom finišu seta pri rezultatu 6:5 za Novaka, srpski teniser pravi ključni brejk u setu. Del Potro je imao 30:0 i činilo se da ćemo gledati taj-brejk. Međutim, Novak je sjajnom bekhend paralelom najavio preokret. Usledio je prepoznatljivi drop što a ubrzo i set lopta. Nakon greške Argentinca Novak dolazi do prednosti 1:0 (7:5).

II set

U uvodnim gemovima drugog seta teniseri su sigurno čuvali svoj servis, da bi u šestom gemu ponovo prvi zapretio srpski teniser.Novak je imao čak četiri prilike da oduzme servis argentinskom teniseru i tako stigne do prednosti. Del Potro je uspeo da se odbrani i nakon velike borbe osvoji gem (3:3).Ohrabren osvajanjem gema, Del Potro je sa nekoliko sjajnih poena stigao stigao do tri vezane prilike da po prvi put na meču napravi brejk. Iskoristio je prvu šansu i poveo sa 4:3.

Novak je već u narednom gemu pokušao da vrati brejk, međutim, po ko zna koji put na meču Del Potro je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije odličnim servisima 5:3. Sve što je Đoković uspeo da učini u finišu seta, jeste da smanji prednost Argentinca. Del Potro je zahvaljujući sjajnom servisu uspeo da osvoji 10. gem i tako izjednači rezultat u setovima 1:1 (4:6).

III set

Na startu trećeg seta teniseri su sigurno osvajali svoje servis gemove. U petom gemu argentinski teniser je napao servis Đokovića. U maratonskom gemu, Novak je spasio jednu brejk loptu za prednost 3:2.U nastavku meča, srpski teniser je morao prilično da se namuči kako bi osvojio svoj servis gem. U sedmom gemu se suočio sa dve brejk lopte, ali je ponovo posle velike borbe uspeo da se izvuče iz neugodne situacije.Usledila su četiri gema u kojima su teniseri sigurno osvajali svoje servis gemove, a onda je u 12. gemu Novak došao do tri vezane set lopte. Nakon dve greške Novaka, usledio je sjajan forhend Argentinca, koji uspeva da se odbrani i uvede set u taj-brejk.U taj-brejku srpski teniser se sjajno snašao, dva puta napravio mini brejk i sa ubedljivih 7:2 osvojio treći set na meču 2:1 (7:6).

IV set

U četvrtom gemu viđena je velika borba na terenu. Argentinac je uspeo da osvoji uvodni gem, a u narednom Đoković dolazi do izjednačenja (1:1). Sve do sedmog gema u meču Đoković i Del Potro su uspešno čuvali svoj servis.U sedmom gemu Novak uspeva da kazni greške Argentinca i konačno dolazi do dve brejk lopte.. Del Potro šalje lopticu u mrežu i srpski teniser prvi dolazi do brejka prednost.Iako smo se nadali da je Novak u tom momentu stekao ključnu prednost u četvrtom setu, radost nije puno potrajala. Naime, Argentinac nije poklekao, već je odmah uzvratio istom merom i vratio brejk za izjednačenje (4:4).

Do kraja četvrtog seta nije viđen brejk, pa je odluka pala u taj-brejku. Novak je dobro otvorio odlučujući gem, odmah na startu je napravio mini brejk a zatim poveo sa 2:0. Đoković bio sve vreme u prednosti, Del Potro je svaki put uspevao da nađe način da se odbrani. Đoković je imao dve meč lopte pri rezultatu 6:4, ali je Argentinac uspeo da veže čak četiri poena za izjednačenje u setovima.

V setU prva četiri gema oba tenisera su osvaja gemove na svoje servise, a nisu dozvolili protivniku da dođe do prilike za brejk. Del Potro je imao brejk loptu u petom gemu, ali je Đoković uspeo da se spase i da povede 3:2. Srpski teniser je u narednom gemu imao jednu šansu za brejk, ali je Argentinac servisima doneo izjednačenje, 3:3.Novak je potom osvojio gem na svoj servis, a onda je napravio brejk i poveo 5:3. Đoković je gubio u narednom gemu 0:30, ali je uspeo da preokrene rezultat i da posle velike borbe dođe do pobede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track