NIŠTA OD VIMBLDONA: Marej i publika jači od nervoznog Đokovića
Foto: Reuters

Prekinuto prokletstvo dugo 77 godina

NIŠTA OD VIMBLDONA: Marej i publika jači od nervoznog Đokovića

Tenis -
Novak Đoković se bori za drugu titulu na Vimbldonu, Endi Marej za prvu
1 / 8 Foto: Reuters

VIMBLDON - Prekinuto je prokletstvo dugo 77 godina.

Endi Marej je prvi Britanac koji je osvojio Vimbldon posle 1936. godine pošto je u finalu savladao Novaka Đokovića sa 3:0, po setovima 6:4, 7:5, 6:4 posle nešto više od tri sata igre.

Poslednji domaći teniser koji je osvojio Vimbldon bio je Fred Peri 1936. godine, te je velika euforija vladala u Londonu tokom meča, a naročito posle poslednjeg odigranog poena i pobede Endija Mareja.

Đoković je bio previše nervozan i puno je grešio u odsudnim trenucima, dok je Marej bio nošen gromoglasnom publikom, koja je više ličila na fudbalske navijače.

Marej je osvojio i novčanu nagradu od 1,6 miliona funti, dok je Đokoviću pripalo upola manje.

Srpski as i svetski broj jedan ostao je na 37 osvojenih trofeja, od čega šest na gren slem turnirima i 14 na mastersima.

Finalnom meču na ovogodišnjem Vimbldonu prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i britanski premijer Dejvid Kameron.

"Endi je potpuno zasluženo pobedio. Znam koliko je njemu, njegovom timu i svima vama u zemlji to značilo. Svaka čast. Pritisak koji ima čini njegov uspeh još većim. Mnogo je očekivanja od njega ovde, ali je ove godine uspeo da napravi taj odlučujući korak. Dao sam sve od sebe, bilo je i zadovoljstvo i čast biti deo ovog meča", rekao je posle meča Novak Đoković.

Đoković je nervozno ušao u meč, grešio je u prvom gemu i tako dozvolio Mareju čak tri brejk lopte. U tom prvom gemu je uspeo da spasi brejk lopte, ali ne i u trećem. Ponovo je Britanac imao tri brejk prilike i ovog puta je uspeo da oduzme servis srpskom teniseru i povede sa 2:1. Posle gotovo desetominutnog trećeg gema kada je ispustio gem na svoj servis, Đoković je Mareju uzvratio istom merom. U narednom gemu je iskoristio brejk šansu i izjednačio rezultat. Posle dva sigurna i kratka gema, ponovo je usledio jedan duži i ponovo je Marej napravio brejk i poveo sa 4:3, da bi u narednom i potvrdio taj brejk. Mareju je drugi brejk bio sasvim dovoljan da posle jednog sata igre dobije prvi set sa 6:4.

Prvi teniser sveta je drugi set počeo mnogo bolje, zaigrao je agresivnije i odlučnije, i na samom početku stekao prednost od 4:1. I pored te prednosti, Đoković je nastavio loše da servira i dozvolio Mareju da u sedmom gemu vrati brejk, a potom i da izjednači na 4:4. U 11. gemu britanski teniser je, posle nervozne igre Đokovića i rasprave sa sudijom, još jednom oduzeo set prvom teniseru sveta, da bi u narednom gemu više nego ubedljivo, bez izgubljenog poena, potvrdio brejk, i osvojio i drugi set (7:5).

Đoković je veoma loše počeo i treći set. Izgubio je servis u prvom gemu, a posle lako dobijenog narednog gema, Marej je poveo sa 2:0. Kada se činilo da će meč brzo biti završen, srpski teniser je zaigrao mnogo bolje i uspeo da preokrene rezultat i povede sa 4:2. Ipak, to je bilo sve što je Đoković uradio u ovom meču. Vrlo brzo je Marej izjednačio na 4:4, a potom i oduzeo servis Đokoviću i poveo sa 5:4.

U narednom gemu Britanac je servirao za pobedu, za svoju prvu titulu na Vimbldonu i drugi gren slem trofej. Praćen velikom bukom na centralnom terenu, Marej je, uz manje probleme, uspeo posle nešto više od tri sata igre da iskoristi četvrtu meč loptu i osvoji svoj najvažniji trofej.

Vimbldon je, kao i uvek, pun poznatih ličnosti. O svemu tome možete pročitati OVDE

TOK MEČA

3. SET

4:6 - Kraj! Šteta, mogao je Novak do brejka i produžetka meča, ali nije uspeo.4:5 - Novi brejt za Mareja. Treći gem u nizu, pa će Škot servirati za meč.4:4 - Škotski teniser je potpuno vratio kontrolu ovog seta.4:3 - Nažalost, Marej odmah vraća brejk i smanjuje na 4:3. Škot je dobio sva tri sedma gema do sada.4:2 - Novi brejk za srpskog tenisera. Četvrti gem u nizu i vođstvo 4:2.3:2 - Potvrdio je gem srpski teniser, tri vezana gema za Đokovića.2:2 - Đoković je vratio brejk zaostatka i izjednačio u setu na 2:2.1:2 - Četiri vinera za redom za Đokovića i smanjenje rezultata u trećem setu.0:2 - Škot potvrđuje brejk. 0:1 - Brejk odmah na startu trećeg seta. Marej je napravio veliki korak u ovom meču.

2. SET

5:7 - Kraj drugog seta, Marej je od 1:4 stigao do 7:5 i 2:0 u setovima.5:6 - U najgorem trenutku Novak Đoković gubi svoj servis. Marej će servirati za drugi set.5:5 - Dve neiznuđene greške Đokovića za izjednačenje u gemovima.5:4 - Srpski teniser bez izgubljenog poena osvaja svoj servis. Marej servira u narednom gemu za ostanak u setu.4:4 - Treći uzastopni gem za Mareja. Đoković nije iskoristio dve brejk šanse, a Endi je dobro odservirao i stigao do izjednačenja.4:3 - Šteta. Škotski teniser vraća brejk i sada servira da se potpuno vrati u drugi set.4:2 - Marej bez većih tenzija osvaja svoj servis.4:1 - Potvrđen brejk! Posle 30:30 dva sjajna poteza Đokovića za potvrdu brejka.3:1 - Prvi brejk u drugom setu pravi Đoković! "Proradio" je srpski teniser u dugim razmenama udaraca i sada Škot češće greši.2:1 - Đokovića je krenuo servis, osvaja svoj gem za vođstvo. 1:1 - Britanac je uz dosta muke i posle serije udaraca dobio prvi gem u drugom setu na svoj servis.1:0 - Novak je dobio prvi gem u drugom setu. Srpski teniser je dobro servirao i do prvog gema u drugom setu došao sa samo jednim izgubljenim poenom.

1. SET

4:6 - Endi Marej osvaja prvi set. Škot je odservirao bez greške i osvojio ovaj gem bez izgubljenog poena. Jasno je da Đoković mora da smanji broj grešaka sa osnovne linije, u prvom setu ih je napravio čak 17.4:5 - Tek trećim vinerom sa osnovne linije Đoković smanjuje rezultat u prvom setu.3:5 - Srpski teniser nije iskoristi tri brejk lopte, od čega dve vezane. Marej je potvrdio brejk i poveo sa 5:3 u prvom setu. Đoković je napravio čak 15 neiznuđenih grešaka u prvih osam gemova finala.3:4 - Novi brejk Mareja. I to bez izgubljenog poena. Đoković je puno grešio i ponovo mora da juri zaostatak.3:3 - Endi Marej relativno lako rešava svoje gemove.3:2 - Đoković je lako stigao do 40:0, onda se malo igrao sa živcima i na kraju iskoristio treću gem loptu posle greške Mareja za novo vođstvo u prvom setu.2:2 - Ribrejk Đokovića! Srpski as je stigao do tri vezane brejk lopte, a iskoristio je drugu da odmah vrati prednost Mareja.1:2 - Neverovatno dugačak gem pripao je Endiju Mareju. Škot je ponovo stigao do brejk lopti, ovog puta je iskoristio četvrtu i napravio prvi brejk u meču.1:1 - Sa jednim izgubljenim poenom Marej stiže do izjednačenja. Škot je odservirao dva asa.1:0 - Prvi gem pripao je Novaku Đokoviću i to na neobičan način. Prvi poen na meču pripao je Škotu posle serije od 20 udaraca. Marej je dobio i naredna dva poena i stigao do tri vezane brejk lopte. Međutim, srpski teniser je vezao pet poena i osvojio prvi gem u meču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track