VIKTOR TROICKI: Potpuno sam uništen
Foto: Fonet

Ne miri se sa kaznom

VIKTOR TROICKI: Potpuno sam uništen

Tenis -
Doktorka mi je rekla da zaista delujem bledo i bolesno, te da mogu da preskočim testiranje ako napišem ITF-u pismo u kome bih objasnio celu situaciju. Izdiktirala mi je šta da napišem i pustila me, bez da sam dao uzorak krvi, rekao je Troicki

Srpski teniser Viktor Troicki suspendovan je na 18 meseci jer na turniru u Monte Karlu nije dao traženi uzorak krvi, saopštila je Međunarodna teniska organizacija (ITF).

Naime, 15. aprila 2013. bio je izabran da da uzorak urina i krvi tokom Mastersa u Monte Karlu. On je dao uzorak urina, međutim, nije dao uzorak krvi.

"Sve se desilo u Monte Karlu ovog proleća. Osećao sam se zaista očajno pre, za vreme i posle meča prvog kola protiv Jarka Nieminena. Odabran sam da dam urin i krv posle susreta i otišao sam do doping kontrolora posle tuširanja i istezanja. Dao sam uzorak urina i rekao doktoru da se osećam zaista loše i da mislim da bi davanje krvi pogoršalo stanje. Uvek se, kada mi uzimaju krv, osećam loše, a tog dana sam mislio da ću završiti u bolnici. Doktorka koja je bila na licu mesta mi je rekla da zaista delujem bledo i bolesno, te da mogu da preskočim testiranje ako napišem ITF-u pismo u kome bih objasnio celu situaciju. Izdiktirala mi je šta da napišem i pustila me, bez da sam dao uzorak krvi. Bila mi je veoma od pomoći, puna razumevanja", započeo je svoju priču Troicki, dodavši:

"Sada sam optužen da sam odbio da uradim testiranje krvi i to bez objašnjenja. Ovo je noćna mora. Bio sam 100 odsto siguran da je sve u redu, baš kao što je to bio slučaj i sa mojim trenerom Džekom Riderom, koji je bio u kontrolnoj stanici za doping zajedno sa mnom, bar tokom polovine čitave procedure. Na istom tom mestu sam dao krv već sledećeg jutra. Oba rezultata, i testiranja urina i testiranja krvi, bila su negativna, odnosno potpuno čista", rekao je Troicki, dodavši da je u dosadašnjem toku karijere pet puta davao krv, mnogo češće urin na kontrolu, te da nikada nije propustio zakazani termin.

Kada se još jednom osvrnuo na sam događaj sa prvobitno zakazanog termina, Viktor je ponovio da je imao puno poverenje u doktorku.

"Nisam pričao sa medicinskim timom ATP-a o ovome, ne tada. Prosto, osoba zadužena za samu doping kontrolu je i sama bila doktor. Pitao sam je to, a ona mi je pokazala svoje diplome. Pregledala me je i, kao što sam rekao, izjavila da mogu da preskočim davanje krvi, izdiktiravši mi prateće pismo potom. Kada sam završio sa tim, otišao sam pravo u krevet i prespavao celo popodne. Nisam video nikakav razlog da se brinem zbog toga, zato i nisam tražio dodatnu pomoć", kaže srpski teniser.

"Uništen sam i iscrpljen. (Od kada sam saznao za suspenziju), samo o tome razmišljam. A još nije gotovo, tako ne mogu da vam opišem kako sam. Nisam čak ni ljut na doktorku. Verujem da su joj, možda, u njenoj organizaciji rekli da je napravila veliku grešku što me je pustila, pa je rešila da zaštiti sebe i svoj posao. Pričao sam o tome sa svojim dubl-partnerom Sepijem i drugim igračima ovde (u Umagu), svi su šokirani i misle da je ovo besmisleno. Moglo je da se desi bilo kome od njih", rekao je Viktor.

On je najavio žalbu na 18-mesečnu suspenziju.

"Svakako da ću se žaliti. Verujem u Sud za arbitražu u sportu u Lozani, zaista se nadam da će potražiti istinu i pronaći je. A ona je samo jedna". A istina je, kako tvrdi Troicki, u tome da je doktorka koja bila zadužena za doping kontrolu, izgleda pogrešila.

"Pravila o dopingu su oštra i moraju da ostanu takva. Ali, ovo je očigledna greška osobe za borbu protiv dopinga, koja je ujedno i doktor i ličnost koja donosi odluke. Ona me je pustila i ubedila da je to u redu. Prema mom mišljenju, kada je shvtila da nije ispoštovala proceduru, okrenula mi je leđa. Pričao sam o svemu i sa Novakom (Đokovićem), rekao mi je da je ubeđen da će se sve završiti dobro jer sam nevin, a da bi ATP trebalo da me podrži u mojim nastojanjima", rekao je Viktor i na kraju dodao:

"Osećam da sam sada posmatran kao nekakav kriminalac, a pritom nisam uradio ništa loše. Plašim se igle i uvek sam imao problem sa davanjem krvi. Ali, uvek sam je davao. Čist sam i uvek sam bio čist tokom moje karijere. Samo me je zadesila pogrešna doktorka, koja mi nije rekla da se upuštam u rizik. Pokazala mi je pismo ITF-a u kome piše da je ona nadležna za odluke (na tom mestu za doping kontrolu) i verovao sam je potpuno. Voleo bih da sam snimio taj razgovor, onda nikada i ne bi postojao ovaj slučaj. Uveren sam da će Sud u Lozani prepoznati moju dobru volju i potpunu nevinost. Ali, sa ovolikom sankcijom koja mi je izrečena, ostajem bez teksta. Osećaj je kao da me je izneverio svet koji sam gradio iz dana u dan. Najgori osećaj koji možete da zamislite. Ne znam ni šta da radim sada. Sve je još sveže i još uvek ne mogu da poverujem u to što se desilo. Borac sam, probaću da se borim zajedno sa mojim timom i mojim pravnim zastupnicima, ali sam prilično uništen. Nadam se da će se ova noćna mora završiti na pravi način, jer zaista želim da nastavim da igram. Ne zaslužujem ovo", rekao je na kraju Viktor Troicki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track